Herhjemme forarger ”gangsterrap”, men i Sverige topper rapper med banderelationer hitlisterne

Herhjemme har voldsforherligende Vollsmose-musikvideo forarget, men i Sverige har banderelaterede rappere længe ligget øverst på hitlisterne. Efter tv-portræt spørger flere, om grænsen for ”glorificeringen” nu er nået?

En række af Sveriges mest populære rapmusikere kommer fra forstæderne nordvest for Stockholm. Det gælder også for ”Yasin”, der topper streamingtjeneste Spotify, har siddet to år i fængsel, og som ifølge politiet har forbindelser til en bande fra Rinkeby-området.  – Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix.
En række af Sveriges mest populære rapmusikere kommer fra forstæderne nordvest for Stockholm. Det gælder også for ”Yasin”, der topper streamingtjeneste Spotify, har siddet to år i fængsel, og som ifølge politiet har forbindelser til en bande fra Rinkeby-området. – Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Vi kommer, vi æder, vi går og efterlader flammer. Og den her gøb i min hånd er til dem, der snakker. Vest på, tung hash, fætter. 20 tommer som er tungere end din bil,” lyder det i første vers af Vollsmose-rapperen Chatles’ nummer ”Sort på sort”, der med sin tilhørende musikvideo har skabt massiv debat.

Ifølge kritikerne forherliger rapperen nemlig et liv med dødelige våben, hurtige biler og disrespekt for samfundets autoriteter, ikke mindst ordensmagten.

Men hvor fænomenet med rapmusikere, der synger om vold, våben og narkotika de senest uger har vakt opsigt og forargelse i Danmark, har gangster-rappere med pletter på straffeattesten gennem en årrække været en fast del af de svensk hitlister.

En af de mest fremtrædende kunstnere er 22-årige Yasin fra den hårdt prøvede Stockholm-forstad Rinkeby. I løbet af sin korte karriere har svensk-somalieren med det borgerlige navn Yasin Abdullahi Mahamoud nået at toppe den svenske albumhitliste med 90 millioner afspilninger af sit debutalbum, hans største hit er blevet lyttet til over 21 millioner gange, og tager man en tur forbi topplaceringerne på den svenske udgave af streaming-tjenesten Spotify, henviser Yasin i skrivende stund Mariah Carey og Wham til sekundære placeringer på listen over den seneste uges mest afspillede sange.

Men mange af Yasins sange kredser om samme temaer som Chatles, og ifølge svensk politi er de tydelige tråde til kriminelle miljøer i tekster og videoer ikke blot spil for galleriet.

Yasin har ifølge myndighederne haft ”en ledende rolle” i banden Shottaz, der blev kendt i Danmark, da to af gruppens medlemmer i juni 2019 blev skuddræbt af en rivaliserende bande i Herlev i udkanten af København. Rapperen har desuden siddet to år i fængsel for groft brud på våbenloven, og sidste år blev han anholdt mistænkt for drab. En mistanke, som dog siden blev frafaldet, skriver avisen Expressen.

Hidtil har det brogede generalieblad dog ikke afholdt svenske medier fra at beskæftige sig med Yasin og de mange andre ”ghetto-rappere”, som åbenlyst skilter med deres tilhørsforhold til bandeverdenen. Men måske er et skifte på vej. I hvert fald har det påkaldt sig udtalt kritik, at Sveriges pendant til DR – SVT – i et nyt, stort opslået program interviewer Yasin over små 30 minutter.

”Public service laver nu programmer, hvor en kriminel Rinkeby-musiker, der blev løsladt fra fængslet for et år siden, og som for nylig blev arresteret mistænkt for mord, får lov til at ’tale ud’. Hvorfor skal skatteyderne betale for promoveringen af en groft kriminel ghettorapper, SVT?” skrev Jonas Andersson fra Sverigedemokraterne og medlem af kulturudvalget i det svenske parlament på Twitter efter udsendelsen i torsdags.

Og han var ikke alene. Blandt kommentarerne til Expressens Facebook-opslag om programmet blev SVT beskyldt for at ”opmuntre til kriminalitet” og at ”gøre (eks)kriminelle til forbilleder”. Mens flere pegede på, at det er positivt, at en ung mand efter udstået straf nu tjener penge på redelig vis, hævder andre igen, at medierne bidrager til at glorificere en livsstil, der har store konsekvenser for uskyldige mennesker.

”Det skal være muligt at lave dokumentarfilm om alt. Alle mennesker skal kunne interviewes. Og folk kan ændre sig. Men Yasin på SVT er et djævelsk havari. En kærlighedserklæring til en modbydelig gangster, der slet ikke har vist, at han har ændret sig. For dine og mine skattepenge,” skriver vært på den populære podcast God Tone, Per Lindgren, på Twitter.

Hvad angår Yasin selv, bliver han i SVT-udsendelsen spurgt om, hvorvidt han definitivt har lagt den kriminelle løbebane bag sig. Hertil svarede den succesfulde rapper:

”Kan vi tage næste spørgsmål?”