Prøv avisen

I Tyskland står slaget i skolerne

Gadekampe mellem indvandrere og politi er ikke for alvor brudt ud i Tyskland, men til gengæld eskalerer volden på skolerne. - Foto: stock.xchng

Gadekampe mellem indvandrere og politi er ikke for alvor brudt ud i Tyskland. Til gengæld eskalerer volden på skolerne, hvor man nu forsøger at sætte tidligt ind

Unge indvandrere i Tyskland har de seneste måneder begået en række grove overfald på sagesløse mennesker. Overfaldene har været så brutale, at magasinet Der Spiegel ligefrem betegner de vrede unge indvandrere som verdens farligste levende væsener.

Til trods for disse overfald står tyskerne med helt andre problemer end lande som for eksempel Frankrig, for de vrede unge mænd i Tyskland lader deres raseri gå ud over tilfældige ofre, hvorimod landet endnu ikke har oplevet rigtige gadekampe mellem indvandrere og politi.

Tysklands indvandrere har generelt set ikke noget dårligt forhold til landets politi. Tværtimod har de fleste af førstegenerationsindvandrerne stor respekt for politiet, men netop fædrene i denne generation står ofte som taberne i samfundet: Fædrene er arbejdsløse eller har de mest usle stillinger til den lavest tænkelige løn. Derfor gør de unge indvandrere oprør først og fremmest imod deres egne fædre, men også imod den sociale situation, familierne befinder sig i, siger sociolog Michael Witt.

Oprøret finder først og fremmest sted i de tyske skoler. Her oplever mange indvandrerbørn, at de ikke kan klare sig på lige fod med de elever, der kommer fra tysksprogede familier, og det gør ifølge Michael Witt indvandrerungdommen frustreret og vred.

Konsekvensen er, at mens indvandrerne slås i gaderne i Frankrig, så eskalerer volden på de tyske skoler. I nogle byer er situationen så slem, at skolerne har ansat vagtpersonale. Det er for eksempel tilfældet på flere skoler i Berlin.

I en række tyske byer har skoler, politi og socialforvaltning nu indgået et tæt samarbejde i forsøg på at hjælpe børnene, før de unge for alvor får problemer på skolerne.

Politiet har især haft succes med at træne de unge i kampsport eller boksning. Det er for eksempel tilfældet på en skole i byen Hamburg.

Både drenge og piger lærer her noget, som deres forældre ikke har kunnet give dem: nemlig at holde sig til regler. Den, der opfører sig forkert under en boksekamp, bliver ganske enkelt smidt ud. De unge forstår hurtigt, at de ikke må bruge de beskidte kneb, som de kender fra gaden. Det er især en glimrende måde for drenge i pubertetsalderen at lære at kontrollere deres vågnende kræfter på, siger skolens rektor Hildrud Kneuer, der er begejstret for politiets boksetræning.

Lignende positive erfaringer har lærerne gjort på en skole i nærheden af Stutt-gart. Her træner politiet eleverne i forskellige former for kampsport.

Unge, der er i stand til at forsvare sig selv, er også bedre i stand til at beherske sig i vanskelige situationer. Kampsport er derudover også med til at styrke deres koncentrationsevner, så de bliver bedre i timerne, siger skolens rektor, Jürgen Kaiser.

dachs@kristeligt-dagblad.dk