I Uganda skal ”grov homoseksualitet” nu kunne straffes med døden eller fængsel på livstid

Ugandas parlament har vedtaget en vidtgående lov, der gør det forbudt at identificere som lgbt-person

Et homoseksuelt par fra Uganda, der flygtede til nabolandet Kenya, vender hjem efter en indkøbstur i Nairobi. En ny lov i Uganda vil gøre det forbudt at identificere som lgbt+-person i landet.
Et homoseksuelt par fra Uganda, der flygtede til nabolandet Kenya, vender hjem efter en indkøbstur i Nairobi. En ny lov i Uganda vil gøre det forbudt at identificere som lgbt+-person i landet. Foto: Brian Inganga/AP/Ritzau Scanpix.

I Uganda har det længe været forbudt at indgå i et seksuelt forhold med en person af samme køn. Men en ny lov, der netop er stemt igennem i landets parlament, vil gøre det endnu sværere at tilhøre et seksuelt mindretal i det centralafrikanske land.

Ifølge loven, der blev stemt igennem med et overvældende flertal sent tirsdag aften, vil det nemlig fremover være forbudt at identificere som lgbt-person i Uganda.

Samtidig skærpes loven straffene for homoseksualitet, så en person, der begår ”grov homoseksualitet”, kan straffes med døden eller fængsel på livstid. Det samme gælder individer og organisationer, der kan siges at ”rekruttere, fremme eller finansiere” homoseksualitet og/eller "homoseksuelle aktiviteter”.

Menneskeretsorganisationer og lokale lgbt-aktivister har advaret mod loven, der har været til debat i parlamentet siden begyndelsen af marts.

Blot to ud af de 389 parlamentsmedlemmer, begge fra regeringspartiet, stemte imod loven, skriver det britiske medie The Guardian.

”Lovforslaget er dårligt udtænkt. Det indeholder bestemmelser, der er forfatningsstridige, tilbageruller de fremskridt, der er gjort i kampen mod kønsbaseret vold, og kriminaliserer enkeltpersoner i stedet for adfærd,” lød det fra den ene af de to, Odoi-Oywelowo.

I 2014 forsøgte Uganda at introducere en lignende lov, som dog blev annulleret af en national domstol på baggrund af en teknikalitet i vedtagelsen.

Lovforslaget skabte imidlertid international debat og blev mødt af udbredt fordømmelse hos vestlige donorer, herunder Danmark, der satte eller truede med at sætte udviklingsbistanden på pause.

Denne ”noget for noget”-tilgang bliver lokalt set som neo-kolonialisme og som et forsøg på at presse en vestlig dagsorden ned over hovedet på afrikanske lande, hvor lgbt-aktiviteter opfattes som en trussel mod traditionelle og religiøse værdier. Det var da også de argumenter, der kom frem under debatten om lovforslaget i det ugandiske parlament.

"Dette handler om vores nations suverænitet; ingen bør afpresse os, ingen bør intimidere os," lød det ifølge mediet Al-Jazeera fra parlamentsmedlem David Bahati, der også sagde:

"Vores skaber, Gud, er glad […] Jeg støtter lovforslaget for at beskytte vores børns fremtid."

Loven er nu sendt videre til underskrivelse hos præsident Yoweri Museveni.

78-årige Museveni, der har ledet Uganda siden 1986, er ikke kendt for at bakke op om seksuelle mindretals rettigheder. Så sent som sidste uge kaldte han homoseksuelle for ”afvigere” og sagde, at vestlige lande burde ”stoppe med at påtvinge andre deres praksisser”.

Homoseksualitet er et tabu i store dele af Afrika, hvor love, der stammer fra kolonitiden, i over 30 lande kriminaliserer sex mellem personer af samme køn.