Prøv avisen

I USA dør flere soldater efter selvmord end i krig

Selvmordsraten blandt tidligere soldater er mere end dobbelt så høj som i den øvrige amerikanske befolkning. Særligt udsatte er de helt unge krigsveteraner på 20-24 år, som er hele fire gange så tilbøjelige til at begå selvmord som andre i deres aldersgruppe. Foto: Arkiv

Hver dag i 2005 tog 17 krigsveteraner deres eget liv, viser den første samlede opgørelse af selvmord blandt hjemvendte soldater i USA. Det er flere, end der er døde i Irak

Mens et stort antal amerikanske soldater mister livet i Iraks blodige krigskaos, dør endnu flere, efter at de er vendt hjem til sikkerhed i USA. Antallet af selvmord blandt amerikanske krigsveteraner er ifølge en undersøgelse foretaget af tv-stationen CBS så højt, at det overstiger antallet af dødsfald på Iraks slagmarker.

Ifølge CBS tog mindst 6256 krigsveteraner deres eget liv i 2005, hvilket svarer til et gennemsnit på 17 selvmord om dagen. Til sammenligning er 3863 amerikanske soldater faldet i kamp siden USAs invasion af Irak i 2003, hvilket giver et gennemsnitligt dagligt dødstal på 2,4.

Det betyder, at selvmordsraten blandt tidligere soldater er mere end dobbelt så høj som i den øvrige amerikanske befolkning. Særligt udsatte er de helt unge krigsveteraner på 20-24 år, som er hele fire gange så tilbøjelige til at begå selvmord som andre i deres aldersgruppe.

Opgørelsen er ifølge CBS den første af sin slags nogensinde, og tallene er fundet via en systematisk indsamling af data fra hver enkelt af USAs 50 delstater. Tv-stationens rapport får krigsveteranernes interessegrupper til at advare om, at det amerikanske militær står over for en epidemi af psykisk sygdom blandt soldater, der vender hjem med dybe, men usynlige krigssår.

Ikke alle kommer sårede hjem fra krig, men når det kommer til stykket, vender ingen hjem upåvirket, siger Paul Rieckhoff, der er tidligere marinesoldat og stifter af en organisation for krigsveteraner fra Irak og Afghanistan, Iraq and Afghanistan Veterans for America, til CBS.

Flere efterladte, som CBS har talt med, beskriver, hvordan deres sønner eller ægtefæller vendte forandrede hjem fra krig.

Hans øjne var døde. Lyset var der ikke længere, fortæller eksempelvis Kim Bowman, hvis 23-årige søn, Tim, skød sig selv otte måneder efter, at han var vendt hjem fra Irak.

CBS undersøgelse kommer i slipstrømmen på en anden rapport, der viser, at et uforholdsmæssigt stort antal amerikanske krigsveteraner havner på gaden som hjemløse. Ifølge rapporten, som er udgivet af organisationen National Alliance mod Hjemløshed, har hver fjerde af USAs hjemløse været i krig; og mange af de nyankomne til herbergene og suppekøkkenerne er yngre veteraner fra krigene i Irak og Afghanistan.

Det får nogle interessegrupper til at advare om, at de intense og hyppige udstationeringer, som er en konsekvens af militærets underskud af tropper, gør soldaterne særligt sårbare, og at Irak-krigen er ved at skabe en ny generation af hjemløse krigsveteraner.

Vi forventer, at vi kommer til at se en tsunami, siger Phil Landis, der er formand for et rehabiliteringscenter for hjemløse, til avisen New York Times.

Krigsveteranernes overrepræsentation i selvmords- og hjemløsestatistikkerne skyldes ifølge en række nylige undersøgelser en blanding af den grusomhed, som præger især Irak-krigen, og mangel på psykologhjælp til soldaterne.

Flere eksperter peger på, at den død og ødelæggelse, som er hverdagskost i Irak, gør det vanskeligt for soldaterne at vende tilbage til dagligdagen. De har ofte oplevet kammerater blive dræbt eller kvæstet, ligesom de hyppige vejside bombeangreb og direkte kampe med oprørere, der skjuler sig blandt civile, udløser en permanent tilstand af stress.

Ifølge en rapport fra den amerikanske hærs forskningscenter, Walter Reed Army Institute of Research, kæmper cirka en tredjedel af de hjemvendte Irak-soldater med sindslidelser, herunder især posttraumatisk stress syndrom, hvis følgevirkninger kan være social isolation, misbrug, voldshandlinger og selvmord.

Samtidig er de amerikanske myndigheder blevet kritiseret for ikke at tage sig af traumatiserede krigsveteraner. I foråret kritiserede et ekspertpanel fra forskningscenteret Institute for Medicine, der rådgiver den amerikanske regering i sundhedsspørgsmål, myndighederne for at svigte sit ansvar for at hjælpe psykisk syge krigsveteraner og anbefalede regeringen at gennemgå det defekte militære sundhedssystem.

I alt 25 millioner amerikanere er veteraner fra en eller flere af landets krige, og heraf har 1,6 million gjort tjeneste i Irak eller Afghanistan. Ifølge CBS bruger hæren hvert år tre millliarder dollar (cirka 16 milliarder kroner) på psykiatriske tjenester.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk