Prøv avisen
Klassiker

I Wales bliver alle nu tilmeldt som organdonorer

I går trådte en ny lov om organdonation i kraft i Wales, så borgerne automatisk er tilmeldt systemet og derfor aktivt skal framelde sig, hvis de ikke ønsker at donere deres organer. Foto: Jeff Pachoud

Lovændring i Wales betyder, at alle voksne fra og med i går er tilmeldt som organdonorer, medmindre de aktivt har meldt sig fra. Etisk råd er skeptisk

I Wales har man ligesom i Danmark problemer med at få nok organdonorer, men det problem håber den walisiske selvstyreregering nu at få bugt med.

I går trådte en ny lov om organdonation i kraft, så borgerne automatisk er tilmeldt systemet og derfor aktivt skal framelde sig, hvis de ikke ønsker at donere deres organer.

”I dag tager vi et banebrydende skridt i Wales, som vil redde liv. De seneste tal viser, at 14 mennesker døde sidste år i Wales, mens de ventede på en transplantation,” sagde den walisiske minister for sundhed og sociale ydelser, Mark Drakeford, ifølge avisen The Guardian.

Den walisiske selvstyreregering mener, at lovændringen kan føre til, at lægerne får 25 procent flere organer til rådighed til transplantationerne.

”Organdonation redder liv. En stigning i organdonation vil gøre os i stand til at redde endnu flere liv,” sagde ministeren.

I Danmark er Thomas Ploug, medlem af Det Etiske Råd og professor ved Aalborg Universitet, enig i, at ordningen kan løse efterspørgselsproblemet, men han mener ikke, at ordningen er den rigtige løsning.

”Sådan nogle formodede samtykkeordninger får ikke folk til reelt at tage stilling til, om de ønsker at give deres organer. Det er ønskeligt, at en beslutning om vores organer, som kan være vanskelig for de pårørende at håndtere, bliver truffet på et informeret grundlag og på baggrund af en dialog med de pårørende. Den udfordring løser denne ordning ikke,” siger han.

I det nye walisiske system har de pårørende ikke mulighed for at modsætte sig organdonationen, medmindre deres familiemedlem har givet udtryk for, at vedkommende ikke ønsker at donere sine organer og blot ikke har fået meldt sig ud endnu.

Thomas Ploug mener, at det kan sætte de pårørende i en svær situation.

”Man har ikke nogen objektiv måde at afgøre på, om det kriterium er opfyldt. I praksis vil det være det samme som at give de pårørende en vetoret. Desuden kan det jo være uklart for de pårørende, hvad den afdødes ønske var, og hvad vedkommende egentlig har udtrykt. Den, der skal afgive sine organer, kan jo have udtrykt sig mere eller mindre klart,” siger Thomas Ploug.

Den walisiske kirke er heller ikke tilhænger af den nye ordning, fordi den i dens øjne kan underminere det positive billede af organdonation.

I det nye system bliver personer over 18 år, der har boet i Wales i mindst et år og mister livet på walisisk jord, automatisk anset for at have givet samtykke til organdonation - medmindre de aktivt har fravalgt det. Det kan waliserne gøre ved at tilføje deres navn til et register via telefon eller online.

Den britiske regering vil ifølge The Guardian opmærksomt følge med i udviklingen for at vurdere, om den nye model kan bruges i hele landet.