I Yemen bliver omkring 2500 børn nu smittet med kolera hver dag

Koleraepidemien vokser med alarmerende hastighed i det krigshærgede Yemen. Ifølge Red Barnet smittes et barn hvert 35. sekund, og WHO advarer om op mod 300.000 smittede inden for de kommende måneder

Kolera spreder sig enormt hurtigt, hvis ikke der er ordentlige sundhedsforhold til stede i landet.
Kolera spreder sig enormt hurtigt, hvis ikke der er ordentlige sundhedsforhold til stede i landet. Foto: Hani Mohammed/AP/Ritzau.

Koleraepidemien i det borgerkrigsplagede land Yemen udvikler sig lige nu eksponentielt. Hvor der den 17. maj i år var 14.000 smittede og 186 døde, vurderer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nu, at over 166.000 er smittet med kolera, og op imod 1200 er døde som følge af sygdommen. Og ifølge FN, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp har 18,8 millioner desperat brug for mad, rent drikkevand og lægehjælp.

”Det er nogle helt ekstreme tal, vi ser i øjeblikket, hvor der på daglig basis er 5000 nye tilfælde og sammenlagt 166.000 smittede. Og det nærmer sig 1200 døde på det her tidspunkt. Og de voldsomme tal overstiger absolut kapaciteten hos både de humanitære organisationer og myndighederne,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, som er chef for nødhjælp og sikkerhed i Dansk Flygtningehjælp.

Men selvom at udbruddet er meget alvorligt, kommer det ikke bag på Peter Kjær Mackie Jensen, som er centerleder og forsker i kolera på afdeling for global sundhed ved Københavns Universitet. For kolera spreder sig enormt hurtigt, hvis ikke der er ordentlige sundhedsforhold til stede i landet, forklarer han.

”Hvis der er noget sted i verden, hvor kolera vil stortrives lige nu, så er det Yemen. Når man har et totalt krigshærget land uden nogen infrastruktur tilbage, hvor man har haft tilfælde af kolera langt tilbage i tiden, er det kun et spørgsmål om tid, før det for alvor bryder ud,” siger han og forklarer, at kolera ofte ligger latent under overfladen i mange fattige lande med dårlig sanitet og vandforsyning.

Kolera medfører akut og meget voldsom diarré og opkast, hvor man kan udskille 12-13 liter væske igennem afføringen i løbet af et døgn. Den er dog nem at behandle, men uden behandling vil man i løbet af meget kort tid dø.

Smitteraten er over de seneste uger mere end tredoblet, og børn under 15 år er i stigende grad de hårdest ramte og udgør nu næsten halvdelen af de smittede. Og ifølge Red Barnets direktør i Yemen, Grant Pritchard, er landet på ”grænsen til et totalt sammenbrud”, udtaler han i en pressemeddelse.

At børn bliver nemmere smittet har blandt andet at gøre med, at det er ekstra svært at få børn til at være omhyggelige med den personlige hygiejne, forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen.

”De er simpelhent mere udsatte,” siger han og forklarer, at man forsøger at imødekomme problemerne ved at lave forebyggende og oplysende arbejde i landet.

Ifølge farmaceut Pernille Miller er situationen i Yemen ”meget, meget alvorlig”. Hun vendte i midten af maj hjem fra Yemen efter at have været der for Læger uden Grænser.

”Man har ikke set så stort et koleraudbrud i Yemen før,” siger hun.

Hun forklarer, at da hun ankom til landet i midten af marts, så tallene stabile ud, og at man derfor ikke forventede en epidemi.

”Vi havde cirka 25 patienter per dag, hvor jeg var. Så det så ud, som om at det var nogenlunde overkommeligt – i hvert fald i de første 14 dage. Men så gik det pludseligt rigtigt stærkt. Og i de sidste 14 dage, inden jeg tog hjem, var der tale om et decideret udbrud. Og det bliver ved med at brede sig,” siger hun og fortæller, at det har været svært at skaffe nok behandlingsudstyr, som epidemien har udviklet sig.

Ifølge hende stiger dødstallet også i takt med, at smitten breder sig til de mere øde landområder, hvor det tager længere tid at nå frem til den rette behandling.

”Det er i forvejen et land, der er hårdt ramt af krig, og som har et sundhedssystem, der er fuldstændigt i knæ, hvor sundhedspersonalet ikke har fået løn siden september 2016,” pointerer hun.

Yemen var allerede inden konflikten Mellemøstens fattigste land og rangerede blandt de laveste på FN’s liste over menneskelig udvikling (Human Development Index). Over halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, børnedødeligheden er høj, og hvert andet barn lider af underernæring.

Udover kolerasmitten har borgerkrigen også medført en truende sultkatastrofe og knapt to millioner internt fordrevne. Men koleraepidemien har størst prioritet, forklarer Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Det absolut mest akutte lige nu er koleraen,” understreger han og forklarer, at det er infektionssygdommen, som slår flest mennesker ihjel netop nu.

Og derfor undrer det Rasmus Stuhr Jakobsen, at konflikten ikke får mere international opmærksomhed.

”I forhold til antal berørte mennesker er det den største enkeltstående humanitære katastrofe, vi har i verden i dag,” siger han og forklarer, at ud af de 22 millioner mennesker, som bor i Yemen, har op mod 19 millioner mennesker brug for hjælp.

”Det er en kolossal og samtidig frygtelig overset krise. Vi taler nærmest om en hel nation, der har brug for humanitær bistand,” siger han.