Prøv avisen

Ikke-troende i USA vejrer morgenluft

Præsident Barack Obama. - Foto: Matt SULLIVAN Denmark

Barack Obamas religiøse rummelighed opmuntrer det sekulære Amerika

Ateister og ikke-troende har længe været blandt de mest foragtede minoritetsgrupper i USA, men efter at Barack Obama er trådt til som præsident, er det sekulære Amerika begyndt at vejre morgenluft.

Især vakte det opsigt, at Barack Obama i sin indsættelsestale beskrev Amerika som en nation af kristne og muslimer, jøder og hinduer og ikke-troende og dermed blev den første amerikanske præsident nogensinde til specifikt at nævne gruppen af ikke-troende borgere fra talerstolen.

Det glæder os, at han anerkender, at vi eksisterer. Så vi ser det som et vigtigt første skridt. Men der er meget arbejde at gøre i forhold til at genvinde vores sekulære karakter efter den indflydelse, som det religiøse højre har haft de seneste otte år, siger Ron Millar, der er direktør for The Secular Coalition of Amerika, SCA, til nyhedsbureauet AFP.

Mens præsident George W. Bush uden omsvøb gav det kristne højre forrang, så forsøger Obama at signalere en anden religiøs rummelighed, og allerede inden indsættelsen den 20. januar mødtes hans kontor eksempelvis flere gange med en koalition af sekulære grupper, heriblandt SCA.

Der er også andre tegn på, at amerikanerne er ved at blive mere åbne over for idéen om ateisme. Filmen Religulous, der udforsker og satiriserer over religion, blev eksempelvis den bedst indtjenende dokumentarfilm i USA i 2008, og flere debatbøger om ateisme er blevet nationale bestsellere. Samtidig viser en undersøgelse fra Pew Forum on Religion and Public Life, at andelen af både liberale og konservative amerikanere, der ønsker religion forvist fra det offentlige rum, er voksende.

Ifølge en meningsmåling fra Pew Forum siger 92 procent af amerikanerne, at de tror på en gud, mens andre undersøgelser konkluderer, at 10-16 procent af befolkningen er ikke-troende. Tallene er ifølge statistikere vanskelige at slå fast, idet der er stor stigma forbundet med at være ateist i USA, og de adspurgte derfor muligvis giver uærlige svar.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk