Ikke-vaccinerede går en hård vinter i møde i Europa

Østrig har indført udgangsforbud for ikke-vaccinerede, og tyske delstater tager skridt i samme retning efter rekordhøje corona-smittetal. Det vil øge splittelsen i samfundet, siger filosof

Politiet i Wien kan nu uddele bøder til uvaccinerede østriger, der trodser udgangsforbuddet.
Politiet i Wien kan nu uddele bøder til uvaccinerede østriger, der trodser udgangsforbuddet. Foto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter halvandet års corona-pandemi er personalet på intensivafdelinger i Østrig løbet tør for medlidenhed med patienter, som har sagt nej til at blive vaccineret imod covid-19.

”Vi har ikke længere forståelse, når der kommer en ikke-vaccineret person,” siger sygeplejerske Karin Engl, leder af en intensivafdeling på Kepler-universitetshospitalet i Linz, til radiostationen Ö1.

”Vi ved ikke, hvorfor man ikke bliver vaccineret, og hvorfor man så – hvis corona ikke eksisterer – tager på hospitalet for at få hjælp?,” siger hun og henviser til de stadig flere vaccine-skeptikere, som må akutindlægges.

Efter den værste stigning i antallet af infektioner i Østrig siden pandemiens begyndelse har landet i denne uge indført udgangsforbud for ikke-vaccinerede. Restriktionerne rammer to millioner østrigere og gælder i første omgang i 10 dage. Ikke-vaccinerede voksne og børn over 12 år må kun undtagelsesvist forlade hjemmet. Politiet vil indsætte særlige patruljer for at overvåge, at reglerne overholdes, og hvis de overtrædes, kan folk blive idømt bøder på næsten 10.000 kroner.

Regeringen ”tager ikke dette skridt letfærdigt, men det er desværre nødvendigt”, har forbundskansler Alexander Schallenberg understreget. Udgangsforbuddet skal være med til at øge den i hans øjne ”beskæmmende lave” vaccinationsrate på 64 procent i Østrig.

Østrig er ikke ene om at gøre livet vanskeligere for ikke-vaccinerede. I Danmark skal man igen fremvise coronapas ved gudstjenester, på restauranter og en stor del af kulturlivet.

”Det må godt være besværligt at være uvaccineret,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag til TV2.

Vanskelige uger i vente

I Tyskland har antallet af nyinfektioner nået et rekordhøjt niveau, og mandag indførte delstaterne Berlin og Brandenburg 2G-reglen, som betyder, at kun vaccinerede eller smittede, som er kommet sig igen, har adgang til restauranter, museer, biografer og andre indendørs arrangementer. Fungerende forbundskansler Angela Merkel talte forleden i sin videopodcast om ”meget vanskelige uger, der ligger foran os”. Forbundsrepublikken ”snubler uforberedt” ind i sin anden pandemiske vinter, bemærker avisen Die Welt, og kanslerministeriets chef, Helge Braun, medgiver, at man ”ikke var forberedt” på de 20 millioner boostervaccinationer, som er nødvendige frem til jul.

Det er nu op til det socialdemokratiske SPD, De Grønne og det liberale FDP, som for tiden forhandler om en koalitionsregering, at få styr på det pandemiske kaos. De tre partier er blandt andet blevet enige om kun at give ikke-vaccinerede adgang til offentlig transport med en negativ test – uanset det fortsatte maskekrav i Tyskland.

”Dette er faktisk en lockdown for de uvaccinerede,” siger næstformand for SPD’s forbundsdagsgruppe, Dirk Wiese, til tv-stationen ZDF.

Tyskland har hidtil afvist tvungen corona-vaccination. Men forud for et corona-krisemøde mellem forbundsregeringen og delstaterne torsdag åbner SPD’s kanslerkandidat og fungerende finansminister, Olaf Scholz, for obligatorisk vaccination for visse erhvervsgrupper såsom ansatte på plejehjem.

”Jeg synes, det er rigtigt, at vi nu har indledt en diskussion om, hvorvidt dette skal ske,” siger Merkels mulige arvtager til Süddeutsche Zeitung.

Nedlukning for folk uden stik

Tyskland og andre europæiske lande står over for en indirekte nedlukning for ikke-vaccinerede, mener Alexander Grau, filosof, forfatter og skribent for det tyskepolitiske magasin Cicero.

”Det vil øge splittelsen i samfundet yderligere. Især hvis det vaccinerede flertal føler sig truet eller begrænset af det ikke-vaccinerede mindretal. Af de ikke-vaccinerede vil nogle få procent blive vaccineret. Resten er sandsynligvis ikke modtagelige for rationelle appeller,” siger han.

Kløften mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede vil uundgåeligt blive større, vurderer også Daniel Finke, som er professor ved institut for statskundskab, Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i tysk politik.

”Man kan ikke indføre en lockdown for vaccinerede mennesker, for gør man det, bryder hele den logik, at vaccinerne blev indført for at føre os ud af coronakrisen, sammen. Vi vil se demonstranter på gaden, som protesterer mod en politik af to klasser, hvor de vaccinerede har næsten alle frihedsrettigheder, og ikke-vaccinerede ikke har samme rettigheder. Men i Østrig har det vist sig, at et sådan pres kan få flere til at vaccinere sig,” siger han.

Holland står ligeledes over for en delvis nedlukning, mens Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har meddelt, at mange borgere skal have en tredje vaccination for at få et gyldigt coronapas fra næste måned.

”Til dem, der endnu ikke er vaccineret: bliv vaccineret. Lad jer vaccinere for at beskytte jer selv. Lad jer vaccinere for at leve normalt,” sagde Macron forleden i en tv-transmitteret tale og advarede om, at ”pandemien ikke er forbi”.

Fraregnet Østeuropa er Tyskland et af de lande i Europa med den laveste andel af vaccinerede. Bundscorer er den østtyske delstat Sachsen, som den 8. november indførte 2G-reglen efter at have registreret Tysklands højeste andel af corona-smittede. Delstatens ministerpræsident Michael Kretschmer fra Merkels kristendemokratiske CDU opfordrer til at indføre 2G i hele Tyskland for at bremse smitten fra de ikke-vaccinerede.

”Denne fjerde bølge vil kræve flere ofre, herunder flere dødsofre, end noget, vi hidtil har kendt til,” siger han til avisen Bild am Sonntag og opfordrer til aflysning af alle sociale arrangementer, herunder tyskernes højtelskede julemarkeder:

”Vi ved det fra sidste år: Vi må holde ud indtil påske.”

Modstand med historiske rødder

Hvad der driver de cirka 25 procent af tyskerne, som ikke vil vaccineres, er uklart, mener filosof Alexander Grau. Men skeptikerne vil fortsat radikalisere sig, mener han. I september blev en ung tankstationskasserer i vesttyske Idar-Oberstein skudt og dræbt, fordi han gjorde en kunde opmærksom på, at der var maskepligt. For at holde sammen på landet vil det være et vigtigt mål for den kommende tyske regering under Olaf Scholz at undgå en omfattende nedlukning, mener Grau.

”Selv den del af befolkningen, der er positiv over for restriktioner og har været vaccineret i lang tid, ville ellers nå sin grænse. Disciplinen svækkes, selv blandt dem, der i princippet følger regeringens linje,” siger han.

Når langt færre er vaccineret i Tyskland end i eksempelvis Danmark, Spanien og Frankrig, skyldes det blandt andet en tradition for at være i opposition til statens indskrænkning af frihedsrettigheder, vurderer professor Daniel Finke. De to tyske højborge af coronaskeptikere er Stuttgart i sydvest og Sachsen i øst.

”I Sachsen hersker en mistillid til staten og regeringen, især til forbundsregeringen i Berlin, som går langt tilbage. I regionen omkring Stuttgart, hvor Rudolf Steiner grundlagde antroposofien, findes stadig en udbredt bevægelse mod konventionel medicin generelt og mod vaccinationer i særdeleshed,” siger han om den østrigske filosof og esoteriker, som især er kendt for sine skoler.

Modsat Danmark er magten decentraliseret i Tyskland, påpeger Finke. I Danmark har forskning vist, at det har stor effekt, når man skriver direkte til folk og inviterer dem til at blive vaccineret.

”Men det kan man ikke i Tyskland, der findes intet centralt register, og man ved derfor heller ikke, hvor mange der er blevet vaccineret. Det skyldes til dels, at beskyttelse af privatlivets fred er et følsomt emne, især i det tidligere DDR. Men også, at man i Tyskland halter i forhold til digitalisering,” siger han.