Illegale indvandrere lever uden læge og lærdom

INDVANDRING: En million mennesker opholder sig illegalt i Tyskland og kan ikke frit gå til lægen eller sende deres børn i skole. Mange illegale overlever kun takket være enkelte borgeres civile ulydighed og kirkelige organisationers bistand

30 procent af Tysklands tyrkiske indvandrere lever under den officielle fattigdomsgrænse  -- men de er trods alt bedre stillede, end de op mod en million illegale indvandrere, der  anslås at befinde sig i Tyskland. Billedet er bydelen Kreuzberg i Berlin. -- Foto: Scanpix.
30 procent af Tysklands tyrkiske indvandrere lever under den officielle fattigdomsgrænse -- men de er trods alt bedre stillede, end de op mod en million illegale indvandrere, der anslås at befinde sig i Tyskland. Billedet er bydelen Kreuzberg i Berlin. -- Foto: Scanpix.

Suyin går i gymnasiet og ved, at hun har en god rektor.

– Jeg kan kun gå på skolen, fordi skolens leder har valgt at se igennem fingre med, at jeg ikke har opholdstilladelse her i Tyskland, siger hun.

Den 18-årige pige er en ud af cirka en million illegale indvandrere i Tyskland. Når kammeraterne tager på klassetur til England, må hun blive hjemme, fordi hun ikke har noget pas.

– Selv om jeg går i gymnasiet, ved jeg, at jeg aldrig kan tage en officiel studentereksamen. Jeg har heller ingen bankkonto, jeg kan ikke få kørekort, og jeg kan ikke få et rigtigt job, siger Suyin.

Hvis hun endelig er i stand til at finde et feriejob, må hun nøjes med en løn, som ligger langt under arbejdsmarkedets overenskomst, og pengene udbetales sort.

Suyin er en af den slags illegale indvandrere, man sjældent hører om. For når tyske aviser skriver om illegale indvandrere, er det som regel i forbindelse med menneskesmugling, prostitution og narkotika.

– Det er vigtigt at forstå, at illegale indvandrere ikke automatisk er det samme som kriminelle indvandrere. De fleste er blot kommet til landet, fordi de håber på en bedre tilværelse i Tyskland, siger den katolske præst Jörg Alt, der har været med til at danne organisationen "Det katolske Forum Liv i Illigalitet", som forsøger at forbedre illegale indvandreres forhold i Tyskland.

Suyin kom hertil som tre-årig fra Vietnam.

– Adskillige af vores slægtninge havde fået asyl her, og min mor ville bo sammen med dem. Desværre kom vi for sent. Reglerne for familiesammenføring blev strammet op, og vi fik afslag på asyl. Da vi skulle udvises, gik familien under jorden, siger Suyin.

– Politikerne har begrænset den legale indvandring, men det har kun øget antallet af illegale indvandrere. Man kan ikke udrykke illegal indvandring blot ved at udvise folk, siger Jörg Alt

Den økonomiske krise har ikke alene fået tyske politikere til at slå bremserne i over for indvandring, men krisen rammer også Tysklands indvandrere hårdest. Nye undersøgelser har vist, at for eksempel 30 procent af landets tyrkiske indvandrere lever under den officielle fattigdomsgrænse.

Alligevel er selv de fattigste i denne gruppe bedre stillet end folk som Suyin, fordi de i det mindste er en del af det officielle Tyskland. Alle legale indvandrere har grundlovssikrede rettigheder på lige fod med tyskerne. De illegale indvandrere har derimod intet. De tilbydes kun arbejde, der betales langt under overenskomsterne, og hvor sikkerhedsreglerne ofte slet ikke overholdes. Hvis en arbejdsgiver snyder illegale indvandrer for løn, kan de ikke engang retsforfølge vedkommende. De kan ikke sende deres børn i skole og har ikke krav på lægehjælp.

Mange illegale overlever i Tyskland kun takket være enkelte borgeres civile ulydighed og kirkelige organisationers bistand. Suyin ville også være død i dag, hvis ikke en katolsk organisation havde hjulpet hende for et par år siden.

– Jeg gik i flere dage med stærke mavesmerter og næsten 40 i feber. Den katolske organisation Pax Christie fik overtalt et sygehus til at tage mig uden registrering, og det viste sig, at jeg havde en kompliceret nyrebetændelse, siger Suyin.

Nu forsøger organisationen "Det katolske Forum Liv i Illegalitet" at skabe opmærksomhed omkring de illegale indvandreres situation og har blandt andet fået 381 kendte tyskere til at underskrive et manifest, hvori politikerne opfordres til at behandle de illegale indvandrere humant.

– Det er klart, at folk, der opholder sig i Tyskland uden tilladelse, gør noget ulovligt, men alligevel gælder menneskerettighederne også for dem. Hidtil har der kun fundet en skjult diskussion sted omkring denne gruppe, men vi forsøger via manifestet at bringe temaet frem i offentligheden, siger Jörg Alt.

– Vi ønsker, at de illegale indvandrere får tilsikret lægehjælp, og at deres børn – der jo også er ramte – beskyttes mod udnyttelse. For eksempel skal det være muligt at beskytte dem mod ulovligt børnearbejde, siger jesuitterpræsten.

Den katolske kirke har allerede længe været opmærksom på problemerne omkring illegal indvandring. Pave Johannes Paul II har klart forsvaret de illegale indvandreres rettigheder i 1996. Dengang sagde paven blandt andet:

– Indvandrernes status uden for loven retfærdiggør på ingen måde, at man indskrænker deres værdighed, som blandt andet betyder, at de har umistelige rettigheder, der hverken må overtrædes eller overses.

Den katolske kirke i Tyskland har igennem de seneste 10 år adskillige gange krævet af politikerne, at de forbedrede de illegale indvandreres forhold. I 2001 klagede kirkens øverste råd, Den Tyske Biskopskonference, over, at landets politikere udhulede asylloven og misbrugte den som et politisk pressionsmiddel til at lade så få udlændinge som muligt få adgang til landet.

Da den socialdemokratisk-grønne regering udarbejdede en ny indvandrerlov, håbede den katolske kirke, at politikerne samtidig ville finde en human løsning på problemet omkring de illegale indvandrere. Men den blev skuffet. Den nye udlændingelov, der blev vedtaget i 2004, har kun skærpet reglerne for asyl og indvandring. De illegale indvandreres status er fortsat uændret.

Som en reaktion herpå valgte Den Tyske Biskopskonference at danne organisationen "Det Katolske Fo-rum Liv i Illegalitet", som skal arbejde for en menneskeværdig behandling af de illegale indvandrere.

– Vi forlanger blandt andet en klar lovgivning, hvori der står, at folk, der yder humanitær hjælp til illegale indvandrere, ikke gør noget strafbart. For eksempel skal en lærer vide, at han ikke risikerer straf, når han underviser et barn uden opholdstilladelse, siger Jörg Alt.

– Det bør også være muligt at gennemføre en individuel bedømmelse af, hvilke illegale indvandrere der kan blive i landet. Det er forkert, hvis politikerne siger, at alle illegale indvandrere skal smides ud, siger Jörg Alt.

Selv om den katolske kirke har fået politikere fra alle partier i det tyske forbundsparlament til at skrive under på manifestet, tvivler mange eksperter på, at der vil være politisk flertal til at ændre lovgivningen foreløbigt.

– Der er meget stor berøringsangst overfor dette tema, især efter at mange kendte politikere har måttet indse, at det multikulturelle samfund ikke er noget, tyskerne ønsker. I Tyskland hersker en stemning som kan beskrives således: Vi skal ikke have flere indvandrere, for ellers mister vi vores nationale identitet, siger professor i statsvidenskab, Gerd Grüner.

Folkene i organisationen "Det Katolske Forum Liv i Illigalitet" har ikke tænkt sig at opgive kampen.

– Vi er overbeviste om, at såvel Tyskland som resten af EU også i den nærmeste fremtid vil være mål for illegal indvandring. Derfor er det et problem, som kræver en differentieret, politisk løsning, siger Jörg Voss.

udland@kristeligt-dagblad.dk