Imperiers fald er voldelige. Og det russiske er i gang med at falde

Sovjetunionens sammenbrud i 1991 var blot begyndelsen på enden for det russiske imperium, og med Ukraine-krigen står vi midt i sammenbruddet, mener den tyske Rusland-ekspert og historiker Karl Schlögel

Den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerede onsdag en ”delvis mobilisering” af op mod 300.000 reservister, efter at Rusland har oplevet tilbageslag på slagmarken i Ukraine. ”Jeg er ikke i tvivl om, at krigen mod Ukraine har indledt Putins endeligt,” siger den tyske historiker Karl Schlögel.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, annoncerede onsdag en ”delvis mobilisering” af op mod 300.000 reservister, efter at Rusland har oplevet tilbageslag på slagmarken i Ukraine. ”Jeg er ikke i tvivl om, at krigen mod Ukraine har indledt Putins endeligt,” siger den tyske historiker Karl Schlögel. Foto: Vladimir Smirnov/Tass/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sovjetunionen er kendt som et af de eneste imperier i verdenshistorien, der nedlagde sig selv uden vold og blodsudgydelser. Det sovjetiske sammenbrud i 1991 markerede ikke alene afslutningen på kommunismen og knap et halvt århundredes kold krig, men også enden på et russisk imperium, som havde eksisteret i århundreder.

Men i de euforiske år omkring Berlinmurens fald, de kommunistiske diktaturers afvikling og “historiens afslutning” glemte en stor del af verden, at imperier aldrig falder i fred og ro. Imperiers afslutning er en kompliceret, smertefuld og som regel voldelig proces. Og det, verden har været vidne til siden den 24. februar – Ruslands invasion i Ukraine, som udgør den største trussel mod freden i Europa siden den kolde krigs afslutning – er et ydre tegn på det russiske imperiums langsomme sammenbrud.