Indien forbereder sig på historisk valg

Det siddende parti styret af familiedynastiet Gandhi spås det største nederlag i familiens historie, når Indien går til valg næste måned. Kun fortidens rolle i blodige massakre kan stå i vejen for hindunationalistisk leders vej mod posten som premierminister

Ved det demokratiske valg i Indien forventes 900 millioner mennesker at deltage, hvilket gør valget til den største demokratiske afstemning i verden. Her ses en valgplakat med Rahul Gandhi fra familiedynastiet Gandhi. Han forventes at lide nederlag til den hinduistiske nationalist Narendra Modi.
Ved det demokratiske valg i Indien forventes 900 millioner mennesker at deltage, hvilket gør valget til den største demokratiske afstemning i verden. Her ses en valgplakat med Rahul Gandhi fra familiedynastiet Gandhi. Han forventes at lide nederlag til den hinduistiske nationalist Narendra Modi. Foto: SAM PANTHAKY/ Denmark.

Et politisk familiedynasti ser ud til at falde, når Indien i næste måned går til valg. Meningsmålinger peger på et nederlag til det siddende regeringsparti det verdslige Indian National Congress (Kongrespartiet) og det største nederlag nogensinde til Gandhi-familien i spidsen for partiet. Her sidder 67-årige Sonia Gandhi som partileder og har peget på den siddende regeringschef Manmohan Singh. Han trækker sig i forbindelse med dette valg, og derfor vil Kongrespartiets premierministerkandidat med al sandsynlighed hedde Rahul Gandhi Sonias søn.

Seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet Stig Toft Madsen har i en årrække særligt beskæftiget sig med Indien. Han kalder det bemærkelsesværdigt, hvis profetien om Gandhi-familiens fald bliver til virkelighed. Det vil i så fald ikke være første gang, familiedynastiet mister magten. Det har den gjort tidligere, men den har aldrig mistet fodfæstet. Det risikerer familien at gøre nu, vurderer Stig Toft Madsen. Blandt andet fordi der er sat spørgsmålstegn ved tronfølger Rahul Gandhis lederevner og hans offentlige optrædener. Han vil få en stor del af skylden, hvis det ender helt galt for Kongrespartiet.

Rahul Gandhi skal dog ikke have hele skylden for det potentielt store nederlag. I Indien er der nu generel modstand mod politiske dynastier som Gandhi-familien. Her adskiller Narendra Modi fra oppositionspartiet sig ved at have skabt sin egen succes uden familiens hjælp, fortæller Stig Toft Madsen.

LÆS OGSÅ: Indiens mænd må deles om kvinderne

Gandhi-familien og Kongrespartiet er i krise, men man skal ikke afskrive dem. De er aldrig helt ude, siger han.

Når meningsmålingerne spår Gandhi-familiens fald fra den politiske trone i Indien, er det ikke mindst på grund af modkandidaten Narendra Modi. Han er leder af oppositionspartiet, det hindunationalistiske Bharatiya Janata Party (BJP). Partiet har Modi repræsenteret som regeringschef for den indiske delstat Gujarat siden 2001, hvor det er lykkedes ham at tiltrække store internationale virksomheder til regionen, der har været en af landets mest velfungerende.

Men Modi har også skeletter i skabet fra sin tid som leder af Gujarat-delstaten. Året efter han tiltrådte, fandt en massakre sted mod områdets muslimer. Mellem 1000 og 2000 blev dræbt, endnu flere voldtaget, lemlæstet og plyndret af aktivistiske hinduer, der ikke mødte modstand fra politiet.

Episoden bliver nu mere end aktuel i de næste par måneder. For i tiden efter optøjerne var der alvorlige anklager om Modis rolle i dem. Blandt andet fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der mener, at massakren var koordineret med myndighederne, fordi hindunationalisterne var forsynet med adresselister på muslimer, og fordi politiet ikke greb ind.

Dermed har landets 176 millioner muslimers forhold til ministerkandidaten selvsagt været anstrengt. Tiden vil nu vise, om episoden vil blive en kæp i hjulet på hans kandidatur.

Anklagerne om hans involvering i massakren bliver afvist af Modi.

Og at dømme efter meningsmålingerne ser det da også ud til, at beskyldningerne ikke får konsekvenser for valgresultatet. Alt tyder på BJP som nyt regeringsparti og Narendra Modi som leder af det.

En grund til det kan ifølge Stig Toft Madsen være, at Indien efter optøjerne i 2002 ikke har set større religiøse sammenstød, hvilket før massakren var en tilbagevendende begivenhed. Mange forklaringer kan gives på det, mener seniorforskeren. Den økonomiske vækst kan have spillet ind, og muligvis er myndighederne begyndt at slå hårdere ned på det. I hvert fald er det noget, der kan få landets muslimer og kristne til at bløde op over for det nationalistiske BJP, der i eftertiden har ledt flere af landets delstater.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundrede tilhører ikke Kina

Hvor Modis fortid særligt vil kunne hjemsøge ham er i samarbejdet med de muslimske naboer i Pakistan. I forvejen opstår der jævnligt spændinger mellem de to lande, og med BJP ved magten vil de blive forstærket, tror Stig Toft Madsen. Da partiet senest var i regering lykkedes det at samarbejde med Pakistan trods spændinger. Det skyldtes dygtige udenrigsministre, hvilket også vil blive nødvendigt denne gang, hvis BJP kommer til magten, siger han.

Modi vil jo i så fald formentlig ikke fungere som udenrigsminister. De skal finde nogle, der er effektive og forretningsvenlige.

Valget bliver afviklet i ni etaper fra den 7. april til den 12. maj. Tidligere valg i landet har været præget af vold, korruption og køb af stemmer. Tiden vil vise, hvor meget det vil fylde i dette valg. De første optøjer kom allerede i onsdags, hvor BJP-støtter kom i karambolage med medlemmer af det mindre anti-korruptionsparti.