Indien slår sine piger ihjel

Kristne indiske kvinde­aktivister advarer om, at Indien er på vej til at udslette den kvindelige del af befolkningen. Over hele landet foretages tusindvis af aborter af pigefostre

Indiske familier betragter mere deres nyfødte pigebørn som en byrde end som en gave. Billedet her er fra Sankt Annes Børnehjem i den indiske delstat Kerala.
Indiske familier betragter mere deres nyfødte pigebørn som en byrde end som en gave. Billedet her er fra Sankt Annes Børnehjem i den indiske delstat Kerala. Foto: .

Indien går i folkemunde også under navnet Bharat Matha Moder Indien men den overordnede respekt for kvindekønnet, som ligger i navnet, rækker ikke til en beskyttelse af landets pigebørn. Pigebørn er ikke i høj kurs i Indien, og hver dag fødes 7000 pigebørn mindre, end der kunne blive, fordi forældrene har fået foretaget en kønstest af deres foster og vælger at få en abort. Det viser udregninger fra FNs børneorganisation, Unicef.

Tidligere har det britiske lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet anslået, at indiske kvinder i løbet af de seneste 20 år har aborteret omkring 10 millioner pigefostre. Foruden aborterne sker der også jævnligt drab på nyfødte pigebørn, som familierne ofte betragter mere som en byrde end en gave.

Senest har det vakt oprør, at der i løbet af blot to uger er fundet flere end 150 pigefostre i en by i delstaten Orissa. Fundene har fået det indiske politi og sundhedsmyndighederne til at foretage uanmeldte besøg på fødeklinikker og lægeklinikker i delstaten for at kontrollere, om der sker systematiske aborter af pigebørn. En række klinikker er allerede blevet lukket, skriver det kristne nyhedsbureau Salem Voice Ministries.

Hundredevis af kvinder har siden demonstreret i Orissas hovedby, Bhubanasar, mod det voksende antal af aborter og drab på spædbørn. De bar bannere med teksten Hæng morderne og Spar pigernes liv. De forlangte, at regeringen gør mere for at slå ned på de illegale klinikker, der foretager aborterne og tilbyder de ultralydsscanninger, som kan afsløre barnets køn. Kønstest er forbudt i Indien.

Kristne, indiske kvindeaktivister er oprørte over aborterne, som efter deres mening er en alarmerende udvikling.

Det er en farlig situation, og hvis den fortsætter, vil pigebørn blive udslettet, siger T. Sabitha Swaraj, præsident for Indiens Nationale Kristne Kvinderåd, som hører under Det Nationale Kirkeråd i Indien, til det kristne nyhedsbureau Ecumenical News International, ENI.

Den tidligere præsident for det kristne kvinderåd, Jyotsna Patro, siger til ENI, at der ikke er nogen lovgivning, der kan forbedre situationen, før de dybt rodfæstede fordomme over for pigebørn bliver ændret.

Med mindre forældrene ønsker at standse dette, vil det ikke ske, siger hun.

Indiens minister for kvinder og børns udvikling, Renuka Chowd­hury, peger også på forældrenes ansvar.

Hvem er det, der slår pigerne ihjel? Det er deres egne forældre, har hun tidligere sagt på et seminar i Delhi.

En regeringsrapport om emnet konkluderede for nylig, at der er såvel religiøse som økonomiske og kulturelle årsager til kvindernes lave status, skriver nyhedsbureauet Cybercast News Service.

Ifølge ENI gælder det i hinduismen, at en far ikke kan opnå moksha (frelse) med mindre, han har en søn til at foretage begravelsesritualerne. Dette medvirker til at sænke pigernes værdi.

Kvindelige kristne kirkeledere erkender dog samtidig, at kristne familier også gør sig skyldige i aborter af pigefostre.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk

Udland side 6