Indien slår verdensrekord i coronasmittede på 24 timer - hvad gik galt?

For en kort stund så pandemien ud til at være fortid i Indien, men nu løber hospitalerne tør for ilt og sengepladser. En stor del af skylden ligger hos landets premierminister, mener flere

Patienten på billedet er en af de ”heldige” coronasmittede, som bliver indlagt og får ilt. Ifølge den indiske regerings onlinedatabase har to tredjedele af hospitalerne ikke flere sengepladser. – Foto: Punit Paranjpe/AFP/Ritzau Scanpix.
Patienten på billedet er en af de ”heldige” coronasmittede, som bliver indlagt og får ilt. Ifølge den indiske regerings onlinedatabase har to tredjedele af hospitalerne ikke flere sengepladser. – Foto: Punit Paranjpe/AFP/Ritzau Scanpix.

På skadestuen i byen Robertsganj i det nordlige Indien brugte 58-årige Rajeshwari Devi 36 timer i venteposition. Hospitalet kunne ikke indlægge hende officielt på grund af pladsmangel, og før sundhedspersonalet kunne gøre noget, løb de tør for ilt. Hun døde i bilen på vej til et andet hospital få minutter før, at hun kunne være blevet indlagt.

Hendes søn, Ashish Agrahari, siger til nyhedstationen BBC, at hans mor ”ville have haft en chance for at overleve, hvis hun var blevet behandlet i tide”.

Hjerteskærende historier som denne er blevet hverdag i Indien, hvor man i går registrerede næsten 315.000 smittede på et enkelt døgn, og dermed slog pandemirekorden i antal smittetilfælde – en lidet attraktiv rekord, som før tilhørte USA med 313.000 registrerede smittetilfælde den 8. januar i år.

På sociale medier florerer historier om pårørende, der desperat leder efter sengepladser til deres syge familiemedlemmer, der åbnes grupper til illegal handel af iltflasker og medicin, og i onsdags døde mindst 22 patienter på grund af iltmangel på et hospital i delstaten Maharashtra, hvor der manglede ilt i 30 minutter efter en lækage. Situationen er så grel, at man selv på nogle af landets hospitaler bliver nødt til at købe iltflasker på det sorte marked, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det massive udbrud af coronasmitte skyldes blandt andet en særlig coronavariant. Den har to mutationer – en såkaldt dobbeltmutation – og er blevet hjulpet godt på vej til at sprede sig, vurderer medicinsk antropolog ved Aarhus Universitet, Jens Seeberg, der har specialiseret sig i indiske forhold.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Patienten på billedet er en af de ”heldige” coronasmittede, som bliver indlagt og får ilt. Ifølge den indiske regerings onlinedatabase har to tredjedele af hospitalerne ikke flere sengepladser. – Foto: Punit Paranjpe/AFP/Ritzau Scanpix.

”Den alvorlige situation er en kombination af en række omstændigheder. Når man har så stor en fattig befolkning, så er der en grænse for, hvor lang tid en nedlukning kan fungere. Folk bliver desperate, der har været en ineffektiv anvendelse af værnemidler, og befolkningen bor tæt sammen i slumområder,” siger han og tilføjer:

”Situationen er også blevet værre af, at man fra politisk hold har holdt valgkampe, hvor politikerne har deltaget i store vælgermøder og dermed sendt et signal om, at befolkningen ikke længere behøvede at passe på.”

Spoler man tiden bare halvanden måned tilbage, var historien ellers en helt anden i en af verdens folkerigeste nationer, hvor sundhedsministeren Harsh Vardhan til glæde for landets knap 1,4 milliarder indbyggere erklærede, at man havde nået ”coronapandemiens slutfase”. Harsh Vardhan roste samtidig premierminister Narendra Modi for dennes lederevner, som han ifølge BBC mente var et eksempel for andre regeringsledere, og premierministeren blev i indiske medier ligefrem udråbt til ”vaccineguru” ovenpå en lang periode med lave smittetal.

Men en stor del af skylden for den nye smitteeskalation ligger i den politiske håndtering, vurderer Neil Webster, der er seniorforsker i bæredygtig udvikling og regeringsførelse med speciale i Indien ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

”I begyndelsen troede regeringen, at den havde styr på situationen, og pludselig begyndte man at se, at Modi og hans folk holdt op med at bruge mundbind og overholde restriktioner,” siger han og påpeger, at den hidtil så populære premierminister nu er kommet i modvind.

Midt i marts blev massive valgkampagner uden nogen form for restriktioner skudt i gang i delstaten Vestbengalen, hvor mindst tre kandidater fra Modis hindunationalistiske BJP afgik ved døden med coronavirus i kroppen.

”Nu er Modi bange for, at han mister magt, og derfor prøver han at mobilisere befolkningen ved at flytte fokus fra pandemien til andre spørgsmål. For eksempel mener han, at hvis man er muslim, så er man ikke rigtig inder, og at muslimske mænd ikke må gifte sig med hinduistiske kvinder. Så han spiller ’muslimkortet’ for at få befolkningen på sin side,” siger han.

Derudover nægter premierministeren at lave et forbud mod den traditionsrige hindufestival Kumbh Mela, hvor pilgrimme bader i floden Ganges, og som alene i sidste uge blev besøgt af 4,5 millioner indere, fortæller Neil Webster.

”Når der samtidig florerer de nye og mere smitsomme varianter, og det går langsomt med at vaccinere, så står inderne tilbage med en meget dramatisk og voldsom situation,” supplerer Jens Seeberg og tilføjer, at man skal have is maven for ikke at være bekymret over situationen:

”Det er vanskeligt at vide, hvilke mutationer der kommer til at have hvilke typer af modstandskraft over for de vacciner, vi har, og hvor meget det kommer til at vanskeliggøre vaccinestrategien.”

Til trods for den tilspidsede situation er Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, optimistisk.

”Jeg er selvfølgelig bekymret, men omvendt skal man også sætte det i forhold til landets størrelse og den befolkningstæthed, der er her,” siger han og tilføjer, at myndighederne arbejder i døgndrift for at følge med:

”Her til morgen var godt 132 millioner indere vaccineret imod covid-19, og 19 millioner mennesker har fået deres anden dosis. Senest den 1. maj håber man desuden, at alle fra 18 år og opefter kan få tilbudt en vaccine.”