Indiens coronapatienter mangler ilt

Inderne troede, at coronapandemien var på tilbagetog. Men nu er landet ramt af voldsomt stigende smitte og sætter nye rekorder næsten dagligt.

Patienter med vejrtrækningsproblemer venter på at blive behandlet for covid-19 i den indiske by Ahmedabad.
Patienter med vejrtrækningsproblemer venter på at blive behandlet for covid-19 i den indiske by Ahmedabad. Foto: Amit Dave/Reuters

Indiens hovedstad, New Delhi, lukker ned. Det sker efter voldsomt stigende smitte med covid-19 de seneste uger.

Myndighederne håber at undgå, at det bliver endnu værre.

- Situationen er grum og bekymrede, siger Arvind Kejriwal, førsteminister i det selvstyrende hovedstadsområde, ifølge AFP.

Han understreger, at han ikke bryder sig om nedlukninger, men at der allerede mangler senge og ilt til covid-19-patienterne i New Delhi.

- Hvis vi ikke lukker ned nu, går vi en meget større katastrofe i møde, siger Kejriwal.

New Delhi med 20 millioner indbyggere er den anden indiske by til at lukke ned inden for de sidste par uger. Den første var Mumbai.

Delstaterne Maharashtra, Karnataka og Uttarakhand har også indført restriktioner.

Landets kamp mod covid-19 så ellers ud til at lykkes for et par måneder siden.

Antallet af smittede med covid-19 var nede omkring 11.000 om dagen i februar. Det skriver BBC.

I starten af marts erklærede landets sundhedsminister, Harsh Vardhan, at Indien var i "pandemiens slutspil".

På det tidspunkt havde den værste coronaperiode været i september i fjor, da der blev registreret 93.000 daglige tilfælde i landet.

Men i de sidste par uger er det gået drastisk ned ad bakke i kampen mod corona. Først nåede inderne for første gang over 100.000 dagligt smittede den 5. april. Så gjorde de det flere dage i træk.

18. april var der ifølge Johns Hopkins University næsten 274.000 nye smittede.

Mandag var det femte dag i træk, at der var over 200.000 smittetilfælde.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, aflyste mandag sit besøg til Indien i næste uge på grund af smittetrykket.

Hospitaler over hele Indien er ved at blive fyldt op med covid-19-patienter. De begynder at mangle ilt til patienterne i respiratorer.

Flere igangværende indiske delstatsvalg og religiøse festivaler kan have spillet en afgørende rolle i den dramatiske stigning.

AFP skriver, at der stadig holdes vælgermøder med publikum, og når man skal stemme, risikerer man at stå i timelange køer.

Regeringspartiet, Bharatiya Janata, har insisteret på sin ret til at holde valgmøder.

Den religiøse festival Kumbh Mela tiltrak tusindvis af pilgrimme, før premierminister Narendra Modi opfordrede til alene at gennemføre ritualerne symbolsk.

Ifølge BBC er Indiens testsystem også under pres.

Testresultaterne er forsinkede, og det betyder, at smittede ikke bliver diagnosticeret og behandlet hurtigt nok. Forsinkelserne skyldes den store efterspørgsel.

Indiens regering har lovet at sørge for, at der kommer mere ilt til de 12 hårdest ramte stater i landet. Ilt, som var tiltænkt industrien, kan nu komme til hospitalerne i stedet, skriver dpa.

Lyntog skal sikre, at hospitalerne kan få ilt hurtigst muligt.

Men på de sociale medier kan man allerede se flere triste historier om, hvor hårdt den store stigning i smittetilfælde rammer inderne. Flere bønfalder om hjælp til senge, luft og medicin til deres pårørende.

- Vi holdt op med at være på vagt for hurtigt. Folk begyndte at opføre sig som før pandemien, og ingen advarede dem, siger virologen T. Jacob John til AFP.

/ritzau/