Prøv avisen
Hvad læser de i verden

Indisk ernæringsguru: Børn skal spise lokale råvarer og bruge madkasse af metal

Selvom omkring 200 millioner indere stadig sulter –15 procent af befolkningen ifølge The Borgen Project – og cirka 3000 børn hver dag dør af sult, er den helt basale angst for at overleve ikke den væsentligste bekymring for inderne, når det gælder mad. De er mere optagede af at spise det rigtige og af, hvordan de undgår at blive tykke. Foto: Kevin Frayer/Ritzau Scanpix

En berømt indisk ernæringsekspert og fitnessguru har udgivet sin ottende bog, denne gang om mad til børn. Bogen topper indiske bestsellerlister

Spis lokalt. Spis sæsonens råvarer og server hjemmelavede indiske retter i stedet for hurtig take away, ikke mindst fladbrød som roti eller bhakri med uraffineret rørsukker og klaret smør, ghee.

Hvis man samtidig sørger for, at ens barn ikke går sulten i skole, men begynder dagen med en god portion nødder og får en rust-fri metalmadkasse med hjemmelavede småretter i skoletasken, skal hun eller han nok blive både glad og sund. Det er nogle af de råd, som Rujuta Diwekar deler med indiske forældre i sin ottende og nyeste bog, ”Notes for Healthy Kids” (Bemærkninger om sunde børn). Bogen udkom først den 30. december og lå allerede efter fem dage øverst på det internationale internetfirma Amazons indiske bestsellerliste over bøger om sundhed og velvære.

Selvom omkring 200 millioner indere stadig sulter –15 procent af befolkningen ifølge The Borgen Project – og cirka 3000 børn hver dag dør af sult, er den helt basale angst for at overleve ikke den væsentligste bekymring for inderne, når det gælder mad. De er mere optagede af at spise det rigtige og af, hvordan de undgår at blive tykke. Det viser efterspørgslen på Rujuta Diwekars bøger og foredrag.

Den 45-årige kvinde er en af Indiens kendteste rådgivere om kost og motion og har skabt sig et ry som en lige ud ad landevejen-type, der opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft og ikke gøre tingene unødigt indviklede. Et af hendes mottoer er: ”Tænk i livskvalitet i stedet for kalorier”. Hendes første syv bøger er solgt i mere end en million eksemplarer og oversat til syv sprog. Bogen om sunde børn ser ud til at følge trop.

”Forfatteren fortjener ros. Det er ingen let sag i disse kaotiske tider at afmystificere bestræbelsen på at spise sundt. Især når det kommer til vores børn. (...) Jeg er kun 33 sider inde i bogen, men jeg har besluttet mig for at skrive denne anmeldelse for at råde alle, der tøver, til at komme i gang. Den kan gøre en kæmpe forskel for dit fa-milieliv,” skriver Verna Vera Vin i en kommentar på Amazon Indiens hjemmeside.

I en anden anmeldelse på hjemmesiden skriver brugeren Ponnnuraman V., at ”Notes for Healthy Kids” er den manglende brik i puslespillet for alle omsorgsfulde forældre: ”Hvis man spekulerer på, om bogen er pengene værd, trækker man blot tiden ud og går glip af noget af det bedste, man kan gøre for sine børn.”

Essensen i Rujuta Diwekars kostvejledning er at spise lokalt og tænke globalt. Hun har kontor i udkanten af millionbyen Mumbai og driver samtidig et lille landbrug i sit barndomshjem i landsbyen Sonave i udkanten af Mumbai, hvor hun lærer interesserede at dyrke og tilberede lokale grøntsager. Og så holder hun masser af yoga-kurser.