Prøv avisen

Indisk strid om hellige køer spidser til

I søndags stillede et medlem af det indiske parlament for BJP, Sakshi Majharaj, forslag om at indføre dødsstraf for at dræbe køer.

Indiens premierminister forsøger at dæmpe hinduistiske ekstremister efter gentagne voldelige overfald på muslimer, der beskyldes for at spise oksekød

Indiens hindunationalistiske premierminister, Narendra Modi, har taget afstand fra flere af sine ministre, som igennem de seneste uger har bidraget til at oppiske spændingerne mellem hinduistiske nationalister og landets muslimske mindretal.

Blandt andet har kulturminister Mahesh Sharma kritiseret sigtelsen af 10 mænd, som for tre uger siden deltog i lynchningen af en muslimsk indbygger i landsbyen Bisada øst for hovedstaden, New Delhi, efter rygter om, at manden og hans familie spiste oksekød. Drabet bør betragtes som et uheld, sagde kulturministeren, som i mandags på regeringslederens ordre blev kaldt til orden af en højtstående leder i det nationalistiske regeringsparti, BJP.

Irettesættelsen kom, efter at en anden muslimsk mand i sidste uge blev dræbt og fire andre såret af hinduistiske ekstremister i delstaten Himachal Pradesh i det nordlige Indien, hvor de transporterede 15 køer i en lastvogn, angiveligt for at slagte dem. Drabet har udløst så voldsomme protester i den indisk-administrerede del af Kashmir, at myndighederne de seneste dage har indført udgangsforbud i hovedbyen Srinagar, hvor det også i går kom til sammenstød mellem demonstranter og kampklædt politi.

Køer betragtes som hellige i hinduismen, og i mange delstater er det forbudt at slagte køer, men tilladt at spise importeret oksekød fra andre delstater. Men hinduistiske nationalister med bånd til premierministerens BJP-parti har krævet et totalforbud mod at slagte køer og også mod at spise oksekød. Det seneste nummer af den hindunationalistiske organisation Rashtriya Swayamsevaks blad bragte blandt andet uddrag af skriftsteder, der legitimerer drab af ”syndere”, som dræber køer.

I søndags stillede et medlem af det indiske parlament for BJP, Sakshi Majharaj, forslag om at indføre dødsstraf for at dræbe køer. Og lederen af delstaten Haryana har til den indiske avis Indian Express erklæret, at ”muslimer må gerne bo her, men de må finde sig i, at de ikke kan spise oksekød. Det er et spørgsmål om tro i dette land.”

Narendra Modi, som beskyldes for at have set gennem fingre med hinduers massakre på 2000 muslimer i delstaten Gujarat i 2002, vandt parlamentsvalget i 2014 blandt andet ved at mobilisere de nationalistiske hinduister. Han fører netop nu en lignende strategi for at sikre sit parti sejren i valget i delstaten Bihar ved grænsen til Nepal. Men i lyset af den voksende religiøse vold forsøger han nu at dæmpe den værste ekstremisme og har efter to ugers tavshed udtalt, at han er ked af lynchningen.

”Siden premierministeren blev valgt i maj 2014, har han gjort alt for at tækkes sit baglands hinduistiske hardlinere, samtidig med at han har lovet økonomisk vækst til bredere kredse og til det internationale samfund. Men den balanceakt er nu ved at vælte, og det bringer ikke bare væksten, men også hans løfte om et åbent og inkluderende demokrati i fare,” lyder en analyse i den amerikanske avis The New York Times.

Denne frygt deles ikke kun af muslimerne og andre religiøse mindretal, der ser religionsfriheden skrumpe i Indien. Over 40 forfattere har for nylig givet afkald på deres litterære æresbevisninger i protest mod radikale hinduers forsøg på at begrænse ytringsfriheden.