Prøv avisen

Indiske landmænd har fået nok af ”hellige” køer

Mindst fem millioner udtjente køer strejfer nu om på landet i Indien, fordi deres ejere ikke kan eller vil fodre dem længere. Tidligere kunne bønderne sælge dyrene til slagtning, men landets stærkeste politiske parti, BJP, er optaget af at sikre køernes hellighed og har derfor strammet reglerne for salg og slagtning. – Foto: Pearl Bucknall/Shutterstock/Iris/ Ritzau Scanpix

Indiens største politiske parti, det hindunationalistiske BJP, er stærkt optaget af at beskytte landets hellige køer. Det er blandt andet blevet svært at slagte kvæg med det resultatet, at antallet af omstrejfende køer er steget voldsomt til gene for fattige bønder

Selv troende hinduer kan få nok af hellige køer. Kreaturene, der i årtusinder har haft en speciel status i Indien og betragtes som hellige i hinduismen, er de seneste år blevet en plage for mange af landets fattige landmænd. Ifølge indiske medier skønnes det, at mindst fem millioner køer nu strejfer sultne om i landområderne, hvor de spiser afgrøderne på marken til stor fortvivlelse for de lokale landmænd.

Problemet er særlig stort i de nordlige delstater mod Nepal og Pakistan, hvor der traditionelt er blevet holdt meget malkekvæg. Her fortæller landmændene, hvordan deres marker bliver raseret, uanset hvad de planter. Ris, sennep, korn. Køerne æder det hele. Ofte i ly af natten, hvor landmændene ikke kan se dem, og det er frysende koldt at holde vagt.

”Før skulle vi kun passe på Nilghai-antilopen. Den er der også stadig, men problemet er meget større med køerne,” siger Rajesh Yadav, en 27-årig studerende og landmand fra Faizabad-distriktet i Raja- sthan, til den indiske nyhedsside Scroll.

Desperationen over de altædende køer har i en række tilfælde fået indiske landmænd til at lukke det omstrejfende kvæg inde i de lokale skoler. Det skete blandt andet kort før nytår i Aligarh i Uttar Pradesh, hvor områdets landmænd gennede 800 køer ind i distriktets skoler for at have kontrol med dem.

Antallet af omstrejfende køer er steget kraftigt i takt med det hindunationalistiske regeringsparti BJP’s voksende politiske indflydelse de seneste fem år. For BJP er koen et vigtigt symbol i hinduismen, og både centralregeringen i New Delhi og partiets delstatsregeringer tager mange initiativer for at beskytte køerne. Flere delstater har oprettet ministerier for køer, og der er et resolutionsforslag på vej om, at koen skal have status som ”nationens moder”.

For landmændene betyder den store fokus på de hellige køer, at det er blevet meget vanskeligere for dem at sælge og slagte gamle køer.

Indien er verdens største mælkeproducent og havde ifølge en husdyrtælling i 2012 cirka 123 millioner malke- køer, men antallet er steget betydeligt siden da. Hidtil er køerne blevet slagtet, når de ikke længere kunne give mælk. Det er imidlertid blevet svært de senere år, fordi BJP har strammet lovgivningen om handel og slagtning af kvæg. Hvor det tidligere var muligt for bønderne at sælge og transportere deres udtjente malkekøer til et slagteri i en af de delstater, hvor det er lovligt at slagte kvæg, er det i dag nærmest umuligt.

”BJP’s hårde kurs over for kvæghandel har betydet, at bønder, der allerede er presset af en lav indtjening på deres landbrug, nu også er tvunget til at bære udgifterne ved at beholde uproduktivt kvæg,” skrev avisen Telegraph India i en leder i sidste måned, hvor den efterlyste større medfølelse med landets menneskelige indbyggere end dets køer.

Landmændene er yderligere presset af, at der mange steder i Indien er dannet aktivistgrupper med det ene formål at forsvare de hellige køer – en opgave, grupperne undertiden løser med stor nidkærhed og vold, hvilket yderligere holder landmændene fra at forsøge at sælge deres gamle malkekøer selv dér, hvor det er lovligt.

Siden 2010 har der været 78 tilfælde af vold i forbindelse med køer, hvor landmænd og chauffører er blevet overfaldet og tævet. 97 procent af tilfældene er sket efter 2014, hvor BJP overtog magten i centralregeringen, skriver den indiske udviklingsorganisation Down To Earth.

Ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters er 28 mennesker blevet dræbt i forbindelse med overfaldene, heraf 24 muslimer. Yderligere 124 er blevet såret. Sidste sommer gik det blandt andet ud over den 28-årige muslimske mand Akbar Khan fra Rajasthan, der blev overfaldet af 20 kotilhængere, mens han var undervejs med to køer, han netop havde købt. De bankede ham så voldsomt, at han døde af sine kvæstelser.

”Glem alt om transport til slagterier, selv bønder kan ikke tage deres køer eller tyre fra den ene landsby til den anden,” forklarede Puranmasi Verma, en 62-årig mælkebonde fra delstaten Uttar Pradesh, som ejer to køer og tre vandbøfler, sidste år til den amerikanske nyhedsstation Bloomberg.

BJP’s tanke er, at landmændene skal beholde deres malkekøer, også efter at de er holdt op med at give mælk, og give dem et kærligt otium med foder og omsorg, indtil de dør af sig selv. Men de fattige småbønder har ikke råd til at fodre køer, der ikke leverer mælk til gengæld. Derfor kører mange af dem deres gamle køer væk i nattens løb og slipper dem løs et sted i omegnen.

”De seneste seks måneder er problemet vokset med 90 procent. Det er vokset, fordi alle slipper deres dyr løs,” siger Ram Kumar Tyagi, en ældre bonde fra Didoli i den nordlige delstat Uttar Pradesh, til den amerikanske nyhedsstation Voice of America.

”Bønderne er knuste,” siger han.

Flere indiske politikere mener, at problemet med de omstrejfende køer kan løses ved at bygge langt flere af de ”gaushalas”, som i forvejen findes over hele Indien. Gaushala er et særligt indisk begreb for tilholdssteder for hellige køer; steder, hvor hjemløse køer kan få ly og mad, men det nuværende antal er slet ikke nok til at tage sig af alle de nye hjemløse køer.

Ifølge indiske dyreværns-organisationer eksisterer der kun mellem 1800 og 5000 gaushalas i hele Indien, og mange af dem mangler penge til at tage sig ordentligt af dyrene. De indiske aviser er fyldt med beretninger om gaushalas, hvor hundredvis af køer er fundet sultet ihjel eller i møg til knæene. I november sidste år gennemførte sammenslutningen af indiske dyreværnsorganisationer en undersøgelse af 179 gau-shalas. Den viste, at de var uhygiejniske, manglede dyrlægebistand og professionelle medarbejdere og kun modtog lille offentlig støtte.