Indiske skolebørn får farlige selfier på skoleskemaet

Katastrofemyndighederne i den indiske delstat Gujaret peger selfie-relaterede dødsfald som et stigende problem. Derfor har de introduceret et sikkerhedsprogram om faren ved at tage selfier, som alle statens skoler skal gennemgå

Studerende fra Rabindra Bhaeari University i Indien tager en selfie under en fejring.
Studerende fra Rabindra Bhaeari University i Indien tager en selfie under en fejring. Foto: Rupak De Chowdhuri/Reuters/Ritzau Scanpix.

Udsigten er perfekt. Himlen er blå. Klipperne er flotte, og lyssætningen er optimal til at tage det perfekte selvportræt. Men det ville blive en tand bedre, hvis det blev taget helt ude på skrænten.

Det er en tankegang, der i højere grad er begyndt at koste menneskeliv. Forleden faldt en kvinde i den indiske delstat Gujarat ned fra en klint og overlevede med nød og næppe ved at lande i en busk. I august døde en australier, der var på jagt efter den perfekte selfie i Diamond Bay i Sydney, og så sent som i mandags druknede fire personer i den sydindiske delstat Tamil Nadu, efter de faldt ned i en dam i forsøget på at tage et selvportræt.

Også flere andre episoder har fundet sted i Gujarat, der ligger i det vestligste Indien og grænser op til Pakistan. I september faldt en 25-årig kvinde fra templet Pavagadh, der ligger på en bakketop, og døde, idet hun forsøgte at tage en selfie, ligesom det i juli skete for en mand, der forsøgte at portrættere sig selv ved et vandfald i byen Bilpudi.

Det har fået den lokale katastrofemyndighed i Gujarat til at inkludere viden om, hvordan man gebærder sig, når man skal tage selfies, i et sikkerhedsprogram, som alle statens 55.000 skoler skal igennem, skriver den indiske avis The Times of India.

Sikkerhedsprogrammets nye fokus kaldes ”man made disasters” (menneskeskabte katastrofer) og vil ud over at indeholde en vejledning om, hvor det er sikkert at tage selfies, fokusere på, hvordan man undgår at sprede uverificerede beskeder på det sociale medie WhatsApp. Katastrofemyndigheden vil ifølge avisen skabe opmærksomhed på selfies, der bliver taget farlige steder, fordi det er et tiltagende fænomen.

Bent Fausing, der er lektor emeritus på institut for sprogvidenskab ved Københavns Universitet og har forsket i betydning i samfundet af selfies, undrer sig over, at man stiller skarpt på det at tage selfies som et problem.

”Jeg har svært ved at se, hvorfor man vælger at isolere det, men det kan have noget at gøre med, at det er et nyt medie. Nye medier forskrækker altid, og i selfien er der noget yderligere, der forfærder folk, nemlig at man retter fokus mod sig selv,” siger Bent Fausing og uddyber:

”Der er mange andre steder, man kunne sætte ind. Der sker mange flere ulykker i trafikken, i hjemmene og på legepladsen.”

I 2018 udgav All India In-stitute of Medical Science i New Delhi en rapport, der viste, at der fra 2011 til 2017 i alt døde 259 personer, der var i færd med at posere foran deres egne kameraer. Samtidig viste rapporten, at Indien med 159 selfierelaterede dødsfald var det land, der toppede listen.

Selvom Bent Fausing godt kan se en pointe i at skilte med advarsler mod at tage selfies på eksempelvis en klippe, som man også er begyndt at gøre i Indien, mener han, at beslutningen om at lære 55.000 skoler om det farlige ved at tage selfies er ude af proportioner.

”Antallet af dødsfald er forsvindende lille i forhold til de milliarder selfies, der bliver lagt op. Selvfølgelig kan man sige, at ét dødsfald er for meget, men der er noget proportionsforvrængende i beslutningen,” siger han.