Prøv avisen

Indonesisk ateist fængslet for blasfemi på Facebook

En ateistiske opdatering på Facebook gav indonesisk mand problemer. Foto: Foto:

En religionskritisk opdatering på Facebook førte til overfald på en indonesisk ateist. Han blev i første omgang arresteret for sin egen sikkerheds skyld, men politiet valgte senere at anholde ham for blasfemi

Gud eksisterer ikke engang. Det skrev Alexander Aan på Facebook. Den kommentar er både kontroversiel, farlig og ulovlig i hvert fald i Indonesien.

Kommentaren vakte forargelse i religiøse kredse. Alexander Aan, en offentlig ansat, blev udsat for et voldeligt overfald af en gruppe religiøse mennesker, som var rasende over hans udmelding.

Dusinvis af aggressive troende stormede den 30-årige mands kontor, skriver Jakarta Globe.

LÆS OGSÅ: Indonesere trodser fatwa mod FacebookPolitiet i West Sumatra varetægtsfængslede ham efterfølgende for hans egen sikkerheds skyld. Men den historie tog hurtigt en anden drejning. Politiet valgte at anklage ham for blasfemi. Han kan nu modtage en dom for blasfemi, som kan give ham fem år i fængsel, i overensstemmelse med indonesisk lovgivning.

Politichefen i Dharmasraya, en provins i West Sumatra, siger nu til Jakarta Globe, at Alexander Aan har spurgt om lov til at udtale den islamiske troserkendelse, shahada. Han bliver dog ikke benådet, hvis han konverterer til islam.

Det er som en sag om indbrud. Man kan heller ikke frikende en indbrudstyv, fordi han undskylder, siger politichefen.

LÆS OGSÅ: Det sekulære Indonesien er under pres

Loven om blasfemi befaler, at man ikke må komme med offentlige ytringer eller handlinger, der kan få andre folk til at tvivle på Guds eksistens.

Der er oprettet en støttegruppe til Alexander Aan på Facebook, hvor hans kriminalitet også blev begået. Gruppen har netop nu godt 1600 medlemmer. Menneskerettighedsorganisationer og ateistiske interessegrupper er også engagerede i sagen.