Indvandrerkvinder bliver psykisk syge af integration

Ikke-vestlige kvinder har en forøget risiko for at blive psykisk syge, når de tager aktivt del i det omkringliggende vestlige samfund, viser undersøgelse

Ikke-vestlige kvinder udsættes i mange tilfælde for negative reaktioner fra deres mænd, hvis de søger kontakt til det omkringliggende samfund, mener forsker. -
Ikke-vestlige kvinder udsættes i mange tilfælde for negative reaktioner fra deres mænd, hvis de søger kontakt til det omkringliggende samfund, mener forsker. -. Foto: stock.xchng.

Mens det for mandlige indvandrere har en positiv virkning at tage aktivt del i samfundet, giver det for kvinderne forøget risiko for at få psykiske problemer, viser en ny undersøgelse ifølge vl.no.

En af forklaringerne kan være, at integrering i et vestlig land udfordrer den kvindelige kønsrolle i højere grad end den mandlige blandt ikke-vestlige indvandrere.

Det mener forsker ved Folkesundhedsinstituttet Odd Steffen Dalgard, som står bag undersøgelsen.

Bryder med kvinderolle
- En stor del af kvindens liv i ikke-vestlige lande er ofte begrænset til familien, og dette bryder stærkt med den norske kvinderolle, siger han.

En anden årsag kan være, at kvinder i mange tilfælde udsættes for negative reaktioner fra deres mænd, hvis de søger kontakt til det omkringliggende samfund.

Den forklaring er Belinda de Leon fra foreningen Selvhjælp for indvandrere og flygtninge (Seif) enig i. Kvinder, som bryder med traditionelle roller og værdier, kan blive mødt med modstand eller kritik og opleve værdikonflikter.

Kvinder skal informeres bedre
- Det ser vi ganske særligt blandt de yngre, siger hun og understreger, at kvinderne selv skal kunne vælge, om de vil gå hjemme eller have et arbejde. Samtidig skal de have flere informationer om, hvilke muligheder de har for at studere og arbejde.

Ifølge forsker Odd Steffen Dalgard viser undersøgelsen desuden, at ikke-vestlige indvandrere har brug for mere tid og mindre pres i processen med at tilpasse sig samfundet.