21-årige Hasnaes opfindelse skal give Marokkos kvinder bedre vilkår

Der er brug for mere ligestilling i Marokko, fortæller den 21-årige marokkaner Hasnae Bakhouch. Sammen med fire andre unge har hun udviklet en insektgift, der skal være med til at øge ligestillingen. Lyder det mærkeligt? Så læs med her

21-årige Hasnae Bakhouch er opvokset i Marokkas hovedstad, Rabat, hvor hun som ung kvinde har taget sine egne selvstændige valg i livet. Det er dog langt fra alle unge kvinder i Marokko, der har samme frie muligheder, og det vil Hasnae Bakhouch nu gennem et iværksætterprojekt være med til at lave om på. – Foto: Desiree Harlpen.
21-årige Hasnae Bakhouch er opvokset i Marokkas hovedstad, Rabat, hvor hun som ung kvinde har taget sine egne selvstændige valg i livet. Det er dog langt fra alle unge kvinder i Marokko, der har samme frie muligheder, og det vil Hasnae Bakhouch nu gennem et iværksætterprojekt være med til at lave om på. – Foto: Desiree Harlpen.

I Hasnae Bakhouchs barndomshjem stillede hendes far ingen krav om, at hans tre døtre skulle gå med tørklæde. Derfor har det kraftige, røde hår altid hængt løst om skuldrene på den 21-årige marokkaner Hasnae Bakhouch, der denne sommer bliver færdiguddannet i statskundskab fra Mohammed V Universitetet i Marokkos hovedstad, Rabat.

Ligesom valget om tørklædet stod Hasnae Bakhouch frit for, gjorde det samme sig gældende for hendes valg af uddannelse, interesser og forelskelser. Det gør hende til en af de heldige i det mindretal af unge kvinder i Marokko, der selv har den afgørende stemme i beslutningen om, hvordan de ønsker at leve deres liv.

Der lang vej til ligestilling mellem kønnene i det nordvestafrikanske land, fortæller Hasnae Bakhouch. Noget, som hun selv kæmper for at lave om på.

”Den sociale tankegang i vores land er, at mænd systematisk anses for at være mere værd end kvinder. Sådan har det været gennem hele historien. Mænd har større adgang til uddannelse, til jobs, og de har langt nemmere ved at slippe ud af deres problemer, end kvinder har,” siger hun gennem en skrattende Skype-forbindelse fra sit hjem i den marokkanske hovedstad.

Det var netop for at medvirke til øget ligestilling i hjemlandet, at Hasnae Bakhouch sidste år sendte en ansøgning af sted til et innovationstopmøde for unge i Marokko, Youth Innovation Summit (YIS), som Udenrigsministeriet er hovedsponsor for under det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram. Et arrangement over fem dage, hvor en udvalgt gruppe unge fra Marokko fik lov til at idéudvikle et nyskabende projekt, udforme en plan for det og til sidst fremlægge idéen over for et dommerpanel.

Glæden var stor, da Hasnae Bakhouch modtog beskeden om, at hun var blandt de udvalgte unge, der skulle med til ungdomstopmødet.

”Jeg kom i en gruppe med fire andre, to drenge og to piger, der havde forskellige baggrunde og uddannelser bag sig. Én af dem havde en ph.d.-grad i kemi, og det var hende, der kom på idéen med, at vi kunne bruge planteekstrakt fra brændenælder som et naturligt alternativ til kemiske pesticider. Derfra gik det stærkt,” siger Hasnae Bakhouch.

Insektgift og ligestillingskamp er to begreber, man sjældent forbinder med hinanden. Alligevel hænger de uløseligt sammen i det projekt, hvis navn bedst kan oversættes til ”Giv mig vand”, som Hasnae Bakhouch sammen med de fire andre unge endte med at præsentere for dommerpanelet på ungdomstopmødet i oktober sidste år. Planen med den naturlige insektgift udviklet på brændenældeekstrakt er nemlig, at det skal erstatte de giftige kemikalier, som landmændene i de marokkanske landdistrikter bruger til deres afgrøder. Som det er nu, forpester de giftige kemikalier drikkevandet, så kvinderne i de afsidesliggende landsbyer må gå i timevis for at skaffe rent vand hjem, siger Hasnae Bakhouch.

”Det er oftest kvinderne, der tager sig af alt det hårde arbejde i landområderne, herunder at skaffe rent vand. Det er lange og farlige veje, de begiver sig ud på, og den hårde belastning er en trussel mod kvindernes helbred. På den måde kan rent drikkevand have en kæmpestor betydning for at skabe bedre vilkår for kvinderne og give dem større overskud til for eksempel at fortsætte deres uddannelse og lære deres rettigheder at kende frem for at bruge flere timer dagligt på at hente vand,” siger Hasnae Bakhouch.

Mange unge marokkanske kvinder, der vokser op på landet, er nødt til at gå ud af skolen, når de er mellem 14 og 18 år, fortæller hun. Ofte fordi de bliver giftet bort som mindreårige og derefter må begynde at arbejde for at få en hverdag til at hænge sammen.

”Vi har aldrig haft en feministisk revolution i Marokko, og det har bibeholdt et konservativt syn på kvinders rolle i samfundet, som vores piger vokser op med. Mange kvinder og særligt dem, der bor i landområderne, finder sig i at være undertrykt,” siger hun.

Da det danske udenrigsministerium er hovedsponsor for topmødet, var der flere danske firmaer og organisationer til stede, blandt andet Novo Nordisk og Dansk Industri, der tilbød de unge vejledning og sparring undervejs.

Også kronprinsesse Mary deltog i innovationsmødet, og det var blandt andet hende, som Hasnae Bakhouch præsenterede gruppens idé for. Kort efter præsentationen var det også Hasnae Bakhouch, der kunne tage mod diplomet for den bedste nyskabende idé.

”Det var en kæmpe ære at modtage førstepræmien for vores projekt og at møde kronprinsesse Mary, som var enormt sød og meget interesseret i vores projekt,” siger Hasnae Bakhouch, der stolt kan fremvise et foto, hvor hun trykker kronprinsesse Marys hånd.

Planen er nu i første omgang at prøve insektmidlet af i en enkelt afsidesliggende marokkansk landsby. På længere sigt ønsker Hasnae Bakhouch og de øvrige medlemmer af projektgruppen at udbrede insektmidlet til store dele af landet, men de mangler stadig penge til det og regner derfor med, at det bliver en langstrakt proces.

Den kommer ikke af sig selv, kampen for ligestilling og bedre vilkår for kvinder særligt i landområderne, siger Hasnae Bakhouch. Det kræver blod, sved og tårer. Derfor er hendes bedste opfordring til unge, der ligesom hun selv ønsker at gøre en forskel for social ligestilling, simpel:

”Aut Viam Inveniam Aut Faciam . Det er latin og betyder: Jeg vil enten finde en vej eller skabe min egen,” siger hun og fortsætter:

”Det er også mit eget livsmotto. For som ung kvinde i Marokko får du absolut intet serveret på et sølvfad. Du må selv tage teten for at skabe forandring.”

KILDE: UNDP DANMARK, YOUTH INNOVATION SUMMIT, UDENRIGSMINISTERIET