Prøv avisen

Intern britisk uenighed kaster mudder i Brexit-forhandlinger

”I øjeblikket æder mundhuggeriet ind i tiden til at forhandle,” siger Brexit-ekspert Simon Usherwood fra University of Surrey. Foto: ritzau

Dårligt forhandlingsklima mellem EU og Storbritannien bliver ikke bedre af interne stridigheder hos såvel det konservative regeringsparti som i det britiske parlament, der i dag skal stemme om vigtigt Brexit-lovforslag

Fronterne er trukket skarpt op i britisk politik, halvandet år inden at den historiske Brexit-skilsmisse fra EU efter planen skal være en realitet.

Det vil blive cementeret i dag, hvor Underhuset i det britiske parlament begynder førstebehandlingen af den lov, som skal trække alle EU-love tilbage til det britiske parlament – den såkaldte Great Repeal Bill.

Men oppositionspartiet Labour har på forhånd sagt, at dets parlamentarikere ikke vil stemme for lovforslaget. Argumentet er, at loven vil give de konservative ministre alt for stor magt til administrativt at udforme de nye love uden om parlamentet. Labour har på det seneste talt for en såkaldt blød Brexit, hvor briterne i en eller anden form bliver i toldunionen og har adgang til EU’s indre marked.

Modsvaret fra Brexit-minister David Davis er, at det viser, at Labour er ligeglad med, om udmeldelsesforhandlingerne bliver en succes.

Ifølge flere eksperter er det meget symptomatisk for udmeldelsesprocessen, hvor såvel interne konservative stridigheder som manglen på et samlet parlament er med til at kaste mudder i forhandlingerne.

”I øjeblikket æder mundhuggeriet ind i tiden til at forhandle,” siger Brexit-ekspert Simon Usherwood fra University of Surrey.

Forskningschef Daniel Mahoney fra den konservativt orienterede tænketank Centre for Policy Studies forudser, at Labour ikke alene vil stemme imod loven, men også vil komme med en masse ændringsforslag, når loven skal sendes i udvalgsbehandling.

”Det vil skabe et stort pres på premierminister Theresa May, som må sætte sit lid til et papirtyndt flertal. Det vil kun kræve en håndfuld rebelske konservative par- lamentsmedlemmer, før det giver regeringen alvorlige problemer, og det har potentialet til at underminere Mays forhandlingsposition,” forklarer Daniel Mahoney.