Prøv avisen

Intern britisk uenighed kaster mudder i Brexit-forhandlinger

”I øjeblikket æder mundhuggeriet ind i tiden til at forhandle,” siger Brexit-ekspert Simon Usherwood fra University of Surrey. Foto: ritzau

Dårligt forhandlingsklima mellem EU og Storbritannien bliver ikke bedre af interne stridigheder hos såvel det konservative regeringsparti som i det britiske parlament, der i dag skal stemme om vigtigt Brexit-lovforslag

Fronterne er trukket skarpt op i britisk politik, halvandet år inden at den historiske Brexit-skilsmisse fra EU efter planen skal være en realitet.

Det vil blive cementeret i dag, hvor Underhuset i det britiske parlament begynder førstebehandlingen af den lov, som skal trække alle EU-love tilbage til det britiske parlament – den såkaldte Great Repeal Bill.

Men oppositionspartiet Labour har på forhånd sagt, at dets parlamentarikere ikke vil stemme for lovforslaget. Argumentet er, at loven vil give de konservative ministre alt for stor magt til administrativt at udforme de nye love uden om parlamentet. Labour har på det seneste talt for en såkaldt blød Brexit, hvor briterne i en eller anden form bliver i toldunionen og har adgang til EU’s indre marked.

Modsvaret fra Brexit-minister David Davis er, at det viser, at Labour er ligeglad med, om udmeldelsesforhandlingerne bliver en succes.

Ifølge flere eksperter er det meget symptomatisk for udmeldelsesprocessen, hvor såvel interne konservative stridigheder som manglen på et samlet parlament er med til at kaste mudder i forhandlingerne.

”I øjeblikket æder mundhuggeriet ind i tiden til at forhandle,” siger Brexit-ekspert Simon Usherwood fra University of Surrey.

Forskningschef Daniel Mahoney fra den konservativt orienterede tænketank Centre for Policy Studies forudser, at Labour ikke alene vil stemme imod loven, men også vil komme med en masse ændringsforslag, når loven skal sendes i udvalgsbehandling.

”Det vil skabe et stort pres på premierminister Theresa May, som må sætte sit lid til et papirtyndt flertal. Det vil kun kræve en håndfuld rebelske konservative par- lamentsmedlemmer, før det giver regeringen alvorlige problemer, og det har potentialet til at underminere Mays forhandlingsposition,” forklarer Daniel Mahoney.

For premierministeren og De Konservative mistede mod forventning det absolutte flertal ved lynvalget i juni og er nu afhængige af det nordirske unionistparti DUP.

Udenrigspolitisk direktør Ian Bond fra tænketanken Centre for European Reform hæfter sig tilsvarende ved, at Theresa May ikke som en Margaret Thatcher kan svinge med håndtasken og presse sin vilje igennem i Bruxelles.

”Det påvirker dem betydeligt. En stærkere premierminister kunne sige til resten af Europa, at ’jeg har mandatet til at gøre, hvad jeg vil. Får jeg ikke min vilje, så går jeg’. Hun ville også kunne sige til tilhængerne af en hård Brexit (hvor briterne kapper alle bånd til EU, red.), at det vil være økonomisk katastrofalt, og at briterne derfor vil være nødt til at gå på kompromis med en økonomisk aftale. Men hun har intet,” siger Ian Bond.

Han frygter også, at de hjemlige stridigheder kan gå ud over tidsplanen, så en udmeldelse ikke er på plads inden deadline ved udgangen af marts 2019:

”Labour kan stemme taktisk for at give hende et nederlag. Så min største bekymring er, at vi ender uden en aftale inden for tidsfristen, og det vil være værre for Storbritannien end for resten af EU.”

Med til det mudrede politiske billede hører også, at de årlige partikonferencer finder sted i oktober. Der har siden valget i juni været tiltagende uro i det konservative bagland, hvorfor Theresa May ikke vil komme med forslag eller indrømmelser den næste måned, som kan øge presset på hende.

Vurderingen fra Simon Usherwood er, at hun over- lever som partileder i første omgang.

”Fristelsen for potentielle modkandidater er at lade hende hænge og flagre, så hun tager alle tæskene, før en modkandidat kommer ridende ind på scenen på den hvide hest,” siger han.

I forhold til de yderst træge forhandlinger med Bruxelles blev der i går stukket endnu en kæp i hjulet, da et arbejdspapir fra indenrigsministeriet blev lækket. Ifølge papiret skal der være skrappe re-striktioner på EU-borgeres adgang til at arbejde i Storbritannien efter Brexit.

”Det er politisk dumt. Der er over en halv million polakker i Storbritannien, og fem procent af Letlands befolkning er her. Ingen politiker i Østeuropa kan tåle at sige ja til en aftale, som behandler deres borgere som inferiøre,” mener Ian Bond.

Han vurderer derfor, at den lækkede rapport kun kan skade forhandlingerne.

”Atmosfæren er i forvejen ikke god. Selvom begge parter fremhæver, at der sker fremskridt, så er de kun blevet enige om små tekniske ting og ikke nogle af de store emner,” siger Ian Bond, der tror, at det kaotiske forløb vil afskrække andre lande fra at forsøge at melde sig ud:

”Det er som at se en beruset ven løbe gennem et glasrude. Første tanke er at stoppe blødningen. Men den anden tanke er: ’Godt det ikke var mig’.”