Internationale medier skoser danske politikeres retorik over for flygtninge

Den danske flygtningedebat vækker undren hos den internationale presse, der har rettet et kritisk blik mod den hårde tone i valgkampen. Retorikken er skinger, lyder det fra udenlandske journalister

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mødte de udenlandske journalister i Pressens Hus i mandags.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mødte de udenlandske journalister i Pressens Hus i mandags. . Foto: Uffe Weng/Scanpix.

”Du har gjort det lettere at blive familiesammenført til en ghetto. Du har ansvaret, og din vicestatsminister er stolt af det.”

Sådan sagde Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i den anden tv-duel mellem de to statsministerkandidater.

I en ophedet diskussion konkurrerede de to duellanter om, hvem der havde ført den strammeste asylpolitik og dermed gjort det ”mindst attraktivt” for flygtninge at komme til Danmark. Udlændingedebatten er gradvist blevet intensiveret i løbet af valgkampen, og tonen er ligeledes blevet skærpet.

Det er i hvert fald opfattelsen hos en række internationale medier og journalister, som undres og forarges over den hårde retorik.

”Jeg synes, at den debatstil og det debatindhold, som Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt har lagt frem, i den grad er primitivt og populistisk. De holder deres landsmænd for nar,” siger den tyske journalist Thomas Borchert, der i flere årtier har rapporteret for tyske medier fra Danmark.

I mandags blev tonen i den danske udlændingedebat også sat i et kritisk lys, da Venstre holdt pressemøde for de internationale medier. Cirka 30 udenlandske journalister var mødt frem, og de stillede kritiske spørgsmål til den hårde tone.

”Hvorfor er det så vigtigt, at Danmark ikke virker tiltrækkende for flygtninge?”, ville en britisk journalist have svar på fra Venstres formand.

Lars Løkke Rasmussen afviste, at tonen i valgkampen tegner et negativt billede af indvandrere generelt.

En forklaring på, at internationale medier opfatter tonen som værende meget hård, hænger ifølge Nicolai Bonnén Rossen, managing partner i kommunikationsvirksomheden Rossen & Company, sammen med, at flygtninge i andre lande ikke i samme grad er berettigede til sociale ydelser.

”Jeg tror, tonen opfattes som mere skinger af andre europæiske medier, fordi samfundsmodellen i andre lande ikke er opbygget på samme måde som herhjemme. I Danmark har vi et helt klart billede af, hvad det vil sige at være dansker, og jeg tror derfor ikke, at de udenlandske medier helt forstår, hvad danskerne lægger i det,” siger Nicolai Bonnén Rossen.

Især mange norske og svenske journalister var mødt op til pressemødet i mandags for at skrive om udlændingedebatten i den danske valgkamp.

Den svenske freelance-journalist Monika Wallgren, der gennem en årrække har dækket danske forhold, undrer sig over, at det er de svageste grupper, der udgør de største syndebukke i den danske debat.

”Når man kigger på, hvad der sker andre steder i verden, kan man have svært ved at forstå, at indvandrere og kontanthjælpsmodtagere fylder det hele. Flygtninge-katastrofen på Middelhavet og krigen i Mellemøsten fylder derimod ingenting. I Sverige er det kun ét parti, som har disse ekstreme holdninger, men i Danmark er det hele højrefløjen og til dels Socialdemokraterne,” siger Monika Wallgren.