Iran løslader fanger og sætter militæret ind i kampen mod corona

Regimemodstandere beskylder Khamenei for ikke at have indrømmet coronasmittens omfang i tide af hensyn til parlamentsvalget i sidste måned

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, er den eneste, der ikke har mundbind på under et kabinetsmøde i Teheran. – Foto: Irans præsidentskab/stringer/AFP/Ritzau Scanpix.
Den iranske præsident, Hassan Rouhani, er den eneste, der ikke har mundbind på under et kabinetsmøde i Teheran. – Foto: Irans præsidentskab/stringer/AFP/Ritzau Scanpix.

Militærkøretøjer med desinficeringssprøjtekanoner på taget og sanitetsmaskeklædte soldater i camouflageuniformer, der bliver sendt ud i gaderne. Det er det iranske regimes seneste tiltag for at prøve at inddæmme coronavirussens eksplosive spredning i den islamiske republik. I forvejen er mindst 70.000 fanger blevet løsladt fra de tætpakkede og uhygiejniske iranske fængsler, der er blevet udpeget som et farligt vækstlaboratorium for virussmitte.

Men det er ikke nok, mener FN’s særlige udsending for menneskerettigheder i Iran, Javaid Rehman. For de løsladte er kun dem, der har været idømt korte domme, og ikke dem, der har fået lange – politiske – straffe for for eksempel at deltage i store regimekritiske demonstrationer i november sidste år.

”Der er adskillige udlændinge og folk med dobbelt statsborgerskab, som er i yderste fare – hvis ikke de allerede har fået det (corona, red.), er de bange for forholdene,” sagde Javaid Rehman i tirsdags på en pressekonference i Genève.

Iran har i januar indrapporteret at have 189.500 indsatte i landets fængsler. På grund af de trange forhold og den manglende hygiejne i fængslerne kræver FN i hvert fald alle politiske fanger omgående midlertidigt løsladt.

Iran er et af de lande, hvor coronavirussen spreder sig hurtigst. Ifølge de officielle tal er antallet af smittede over 9000, kun overgået af Kina og Italien, og det officielle antal af døde var i går eftermiddag sat til 354. Men hvis man sætter sin lid til bare en enkelt grædende iransk sygeplejerske, hvis video kan ses på Twitter, så er der på et døgn alene døde 100 mennesker af corona på det unavngivne hospital, hun arbejder på.

Sygdommen begyndte i og omkring den hellige by Qom, der besøges af shia-muslimske pilgrimme fra ind- og udland.

Smitten er herfra blevet spredt til Libanon, Bahrain, Irak og Kuwait og sandsynligvis også til Tyrkiet, der modsat andre lande slet ikke rapporterer coronatilfælde til Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Det iranske regime kom alt for sent i gang med at bekæmpe den smitsomme virus, vurderer FN’s Javiad Rehman. Han vurderer, at årsagen var politisk, fordi regimet ikke ønskede, at smittefrygt skulle påvirke parlamentsvalget den 21. februar. Trods udbruddet i Qom blev der også her holdt store valgmøder op til valget.

Alligevel mødte kun små 43 procent af de iranske vælgere op til valget, hvilket ses som en protest imod, at alle oppositionskandidater på forhånd var blevet diskvalificeret.

Men corona har også ramt et usædvanligt højt antal iranske parlamentarikere. Mindst 23 medlemmer af parlamentet er smittet, og mindst fire er døde.

”De bliver vist nødt til at indrømme deres tætte kontakter til Kina,” siger en europæiske diplomat, der ikke ønsker sit navn i avisen, til Kristeligt Dagblad.

Styret i Teheran er hårdt ramt af internationale sank-tioner, og Kina er det eneste land i verden, der stadig plejer handels- og politiske forbindelser med Iran. Der afgår stadig dagligt fly mellem Iran og forskellige destinationer i Kina.

Corona har effektivt sat det iranske parlament ud af kraft, skriver den danske iranforsker Ali Alfoneh i The Arab Weekly. Parlamentet har i forrige uge afvist præsident Hassan Rouhanis stramme finanslovsforslag, men på grund af coronakrisen har den øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, tilsyneladende beordret parlamentsformand Ali Larijani til at gennemføre finansloven uden parlamentsdebat, hvilket får Alfoneh til at konkludere, at ”Irans politiske system er inficeret, ikke kun med corona”.