Ud af årtiers isolation: Unge iranere fejrer atomaftale

Unge iranere dansede i aftes i Teherans gader og takkede præsident Rouhani for atomaftalen, der vækker nyt håb for Iran

En iransk kvinde fejrer atomaftalen i Teheran med balloner og ansigtsmaling. Iran har været ude i kulden siden den islamiske revolution i 1979, og landet er hårdt medtaget af internationale sanktioner. En atomaftale vil få USA og Vesten til at lempe mange af de økonomiske sanktioner.
En iransk kvinde fejrer atomaftalen i Teheran med balloner og ansigtsmaling. Iran har været ude i kulden siden den islamiske revolution i 1979, og landet er hårdt medtaget af internationale sanktioner. En atomaftale vil få USA og Vesten til at lempe mange af de økonomiske sanktioner. Foto: Ahmad Halabisaz.

Samtidig med, at solen sank ned i vest og dermed sænkede temperaturen i Teherans gader, begyndte iranerne at strømme ud på gaden for at vise deres glæde over den atomaftale, der er forhandlet på plads med USA og fem andre lande.

Unge iranske mænd og kvinder dansede på gaden i den iranske hovedstad, mens bilerne dyttede for at fejre den historiske aftale, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Iranerne håber, at aftalen vil betyde afslutningen på mange års økonomiske sanktioner og flere årtiers isolation.

Artiklen fortsætter under billedet 

En ung mand blæser løs i sin vuvuzela - et instrument kendt fra fodbold-VM i Sydafrika, som ellers kun høres i forbindelse med fodboldkampe i Iran.
En ung mand blæser løs i sin vuvuzela - et instrument kendt fra fodbold-VM i Sydafrika, som ellers kun høres i forbindelse med fodboldkampe i Iran. Foto: Abedin Taherkenareh

"Hvis du ser på gaderne i aften, er det udtryk for, at vi er glade," sagde Giti, en 42-årig kvinde, som tidligere har boet i USA og Canada, til nyhedsbureauet AFP.

Hun fortalte, at hun overvejede at rejse tilbage til Nordamerika, men det var inden atomaftalen faldt på plads tirsdag.

"Måske vil økonomien ændre sig, især for de unge. Jeg overvejede at rejse, men nu vil jeg blive for at se, hvad de sker," fortalte Giti.

I den nordlige del af Teheran, som er den mere velstående del af hovedstaden, lød der høj musik ud af bilvinduerne, mens unge mennesker blæste løs i deres vuvuzelaer - et instrument kendt fra fodbold-VM i Sydafrika, som ellers kun høres i forbindelse med fodboldkampe i Iran.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Atta Kenare

Indbyggere i området sagde ifølge Reuters, at det ellers strikse iranske politi lod festlighederne fortsætte, mens betjente nogle steder deltog i fejringen.

"Dette er første skridt hen mod at blive venner med verden," sagde den 36-årige husmor Bahar Ghorbani fra byen Isfahan.

"Jeg mener, at den største succes ved atomaftalen er, at logik og dialog har sejret over krigsmageri og vold," skrev hun til Reuters via Facebook.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Mostafa Bazri / Demotix

Aftalen medfører blandt andet en lempelse af de sanktioner, der i årevis har haft store økonomiske konsekvenser for Iran.

Den ses som en sejr for præsident Hassan Rouhani, der blev valgt for to år siden på et løfte om at mindske den internationale isolation af Iran.

"I dag slutter de tyranniske handlinger mod vores nation, og samarbejdet med verden begynder," sagde Rouhani på iransk tv.

En af de iranere, der stemte på ham, sagde, at iranerne nu får det, de stemte for.

"Folk valgte ham, og han formåede at redde Iran fra sanktionerne og truslen om krig. Det bringer håb og en følelse af, at man har noget at sige," sagde Behrouz Janfada, it-chef ved en uddannelsesinstitution, til Reuters.

Se flere billeder nedenfor

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Foto: Mostafa Bazri / Demotix
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua