Irans Berlinmur er faldet med atomaftale

For den iranske befolkning mar-kerer atomaftalen afslutningen på mere end 30 års isolation og økonomiske sanktioner

Iranske kvinder fejrer atomaftalen i Teherans gader.
Iranske kvinder fejrer atomaftalen i Teherans gader. Foto: Abedin Taherkenareh/EPA.

Ramadanen lagde en vis dæmper på de første offentlige reaktioner i Iran efter meddelelsen i går formiddags om, at de langvarige, internationale forhandlinger i Wien om landets atomprogram omsider var mundet ud en aftale.

Men aftalen mellem Iran og seks FN-stormagter var ventet med utålmodighed af iranerne, som nu kan se en ende på de økonomiske sanktioner.

Allerede da den første sten til aftalen blev lagt under forhandlinger i Lausanne i april, kørte Teherans indbyggere gennem gaderne med tudende bilhorn.

Med den endelige aftale er Iran nu på vej tilbage i varmen i det internationale diplomati. Det jerntæppe, som præstestyrets stejle holdning i atomspørgsmålet lagde omkring landet, kan nu hæves.

”Stemningen i Teheran er rent boblevand,” kommenterede den iransk-amerikanske journalist Azadeh Moaveni i går i en blog på det britiske dagblad The Guardians hjemmeside.

”Det er svært at opremse de utallige områder, hvor sanktionerne har påvirket almindelige iraneres liv, både økonomisk, kulturelt og uddannelsesmæssigt.

Derfor er det også svært at give et samlet billede af det, der vil ændre sig, når nu sanktionerne ophører. Folk taler om alt fra billigere mobiltelefoner til demokrati,” skriver Azadeh Moaven.

De første sanktioner mod Iran blev indført efter den 444 dage lange gidseltagning på den amerikanske ambassade i Teheran i 1980 og blev siden skærpet i 1995 og senest i 2006.

De har ramt landets olieeksport, men også import af reservedele og teknologisk udstyr. Blandt andet er det nærmest umuligt at opdrive udenlandske forbrugsvarer som husholdningsmaskiner og biler i Iran.

Inflationen har officielt været oppe på over 22 procent ifølge Irans Nationalbank, blandt andet på grund af den iranske valutas faldende værdi.

I 2012 blev prisen på kylling for eksempel tredoblet i løbet af en uge, og prisen på frugt og grøntsager fordoblet.

Nye aftaler for handel og adgang til moderne teknologi var netop to af de side-effekter af atomaftalen, som EU's udenrigschef, Federica Mogherini, fremhævede ved offentliggørelsen af atomaftalen i Wien i går.

”De fleste iranere er meget glade over aftalen, som kan få Iran ud af sin isolation og etablere nye relationer mellem Iran og Vesten.

Vi ser frem til mere åbenhed i forhold til udlandet, når vi igen bliver en del af det internationale samfund.

Folk ser langt mere fortrøstningsfuldt på deres fremtid i dag efter offentliggørelsen af aftalen end i går,” siger Mohamad-Reza Nikfar, chefredaktør på den iranske radiostation Radio Zamaneh i Holland.

Men iranernes tålmodighed vil fortsat blive sat på prøve, for sanktionerne vil blive ophævet gradvist frem til 2016. Og ved det mindste brud på aftalen kan sanktionerne genindføres med 65 dages varsel.

Det iranske styre håber ikke desto mindre på, at bedre økonomi og adgang til forbrugsgoder vil dæmpe den utilfredshed, der lurer under overfladen i det iranske samfund.

”De sociale netværk gløder, og det er ikke kun af begejstring, men også med diskussioner om, hvorvidt styret selv har været skyld i sanktionerne på grund af sin atompolitik,” siger Mohamad-Reza Nikfar fra Radio Zamaneh, hvis hjemmeside i går illustrerede iranernes reaktion på aftalen med en tegning af jublende iranere spændt inde i en lænke.