Prøv avisen

Irans atom-ultimatum sætter EU i kattepine: ”Man vil undgå ny storkonflikt i Mellemøsten”

Ifølge præsident Rouhani vil Iran ophøre med at overholde den del af atomaftalen, der sætter et loft over landets beholdning af lavt beriget uran og tungt vand, som bruges i atomreaktorer. Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Teherans trussel om at trække sig fra dele af atomaftalen fra 2015 presser de europæiske lande til at vælge mellem USA og Iran

De europæiske lande har 60 dage til at vælge, om de vil rette sig efter USA’s præsident, Donald Trump, eller om de vil forsøge at redde atomaftalen med Iran ved at trodse amerikanske sanktioner.

Det var det underliggende budskab fra den iranske præsident, Hassan Rouhani, da han i går erklærede, at Iran vil trække sig fra dele af den historiske atomaftale fra 2015. Den iranske melding kommer, efter at præsident Trump for præcis et år siden meldte USA ud af aftalen og genindførte sanktioner, der har gjort enorm skade på Irans økonomi. Beslutningen blev overleveret i et brev fra Rouhani til lederne af de resterende lande i aftalen, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland. Også EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, modtog et eksemplar af brevet.

Ifølge præsident Rouhani vil Iran ophøre med at overholde den del af atomaftalen, der sætter et loft over landets beholdning af lavt beriget uran og tungt vand, som bruges i atomreaktorer. Desuden vil iranerne om 60 dage – hvis europæerne ikke kompenserer for de amerikanske sanktioner og lever op til sine løfter om at beskytte Irans olie- og banksektorer – genstarte opførelsen af en tungtvandsreaktor i Arak og begynde at berige uran i højere grad. Dette kan være et skridt på vejen til, at Iran bliver en atommagt. Præsident Rouhani antydede også, at Iran kan vælge at gøre mindre for at hindre migranter og narkosmuglere i at rejse til Europa.

”Den sti, som vi har valgt i dag, er ikke en krigssti. Det er en diplomatisk sti. Men det er diplomati med et nyt sprog og en ny logik,” sagde han i en tv-transmitteret tale.

Ifølge FN har Iran hidtil overholdt atomaftalen, og den nye melding fra Teheran sætter de europæiske lande i en kattepine. De risikerer nu enten at påkalde sig Washingtons vrede ved at hjælpe iranerne med at omgå de amerikanske sanktioner, eller at atomaftalen falder helt fra hinanden. Flere europæiske ledere har tidligere skarpt kritiseret Trump-regeringens tiltag over for Iran, men det kan blive vanskeligt for EU at forsvare atomaftalen, hvis Iran ikke fuldt ud lever op til dens betingelser.

Donald Trump og hans regering havde ved avisens deadline i går endnu ikke reageret på den iranske melding, men vil formentlig tolke den som en bekræftelse af, at Iran aldrig agtede at opgive sine ambitioner om at tilegne sig atomvåben. Den amerikanske regering har de seneste dage optrappet krigsretorikken over for Iran og er i færd med at øge sin militære tilstedeværelse i Den Persiske Golf, hvilket ifølge udenrigsminister Mike Pompeo skal imødegå ”tydelige indikationer” på iranske trusler mod amerikanske styrker i regionen.

Den franske forsvarsminister, Florence Parly, understreger, at de europæiske lande gør alt, hvad de kan, for at holde atomaftalen i live ved at tage initiativer til at hjælpe den iranske økonomi trods de hårde sanktioner fra USA.

”I dag er det værste, der kan ske, at Iran forlader denne aftale,” sagde hun i går til BFM TV.

Florence Parly minder dog samtidig Iran om, at der kan komme sanktioner, hvis landet undlader at leve op til aftalens betingelser. De øvrige lande i aftalen, Kina og Rusland, har udtrykt støtte til iranerne og bebrejder USA for at have optrappet konflikten.

Rasmus Elling, der er lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, vurderer, at Iran ikke længere har det store incitament til at overholde aftalen, nu da EU-landene ikke har været i stand til at leve op til deres løfter efter USA’s exit.

”Der ligger en frustration, desperation og skuffelse i præsidentens udtalelser, men også et håb om, at aftaleparterne vil reagere og kunne gøre noget. De europæiske lande skal forsøge at skabe ro om situationen, fordi man ikke er interesseret i en ny storkonflikt i Mellemøsten,” siger han til Ritzau.

Selvom atomaftalen ikke er på dagsordenen på et EU-topmøde i dag i Rumænien, ventes det nu, at landene vil drøfte den nye situation.