Iransk kvindes dødsfald i politiets varetægt antænder voldsomme protester

Voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter har spredt sig til flere iranske byer, efter at den 22-årige Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt 

En demonstrant rækker begge arme i vejret under de voldsomme scener tirsdag aften i Irans hovedstad Tehran.
En demonstrant rækker begge arme i vejret under de voldsomme scener tirsdag aften i Irans hovedstad Tehran. Foto: Shwan Mohammed/AFP/Ritzau Scanpix.

”Uheldigt.” Sådan beskriver de iranske myndigheder Mahsa Aminis dødsfald i Teherans moralpolitis varetægt. Samme myndigheders forsøg på at dæmpe vreden over dødsfaldet med en opfordring til efterforskning bliver nu mødt med én ting: endnu mere vrede. 

Siden fredag, hvor den 22-årige Mahsa Amini blev erklæret død i moralpolitiets varetægt i Irans hovedstad, Teheran, har folkelige protester spredt sig til en række iranske byer. Ifølge menneskerettighedsorganisationen Hengaw er demonstranter blevet såret i stribevis, og mindst fem personer har mistet livet under urolighederne. To af de dræbte er fra Mahsa Aminis hjemby, Saqez, der ligger i de kurdiske områder i det vestlige Iran. 

Ifølge Mahsa Aminis mor, der udtaler sig til det iranske medie Eghtesad News, blev hendes datter anholdt på en metrostation under et besøg i hovedstaden. Det skete i løbet af tirsdag i sidste uge. Ifølge Teherans politi fik Mahsa Amini samme dag et hjerteanfald efter arrestationen og gik derefter i koma. Hun blev officielt erklæret død fredag.

Men den beskrivelse af hændelsesforløbet tror hverken de pårørende eller demonstranterne på. Det iranske moralpoliti, der har til opgave at håndhæve regimets påklædningslove, er både berygtet for sin nidkærhed og fysiske metoder. En videooptagelse fra den 20. august viser, hvordan Irans moralpoliti smider en kvinde ud af en politibil, mens den kører. På sociale medier har civile iranere de seneste år videodokumenteret en lang række overgreb fra moralpolitiets side i protest mod regimets krav for kvinders påklædning. 

Ifølge avisen The New York Times lød der sidste tirsdag et skrig inde fra politistationen efter Mahsa Aminis anholdelse. Øjenvidner løb ud og fortalte, at politiet havde dræbt en kvinde.  

”De (politiet, red.) skal forklare, hvorfor de gjorde det. Jeg er hendes mor, og jeg er ved at dø af sorg,” siger Mahsa Aminis mor til Eghtesad News. 

Hun tilføjer, at politiofficerer har kontaktet familien for at bede dem om ikke at udtale sig til medierne om episoden.

Irans indenrigsminister, Ahmad Vahidi, skriver på Twitter, at han har beordret en undersøgelse af Mahsa Aminis død. 

Familiens udtalelser og de tiltagende protester ses som et udtryk for udbredt frustration over de forklaringer, moralpolitiet og landets ledelse har ytret de seneste dage. Der er lave forventninger – hvis nogen overhovedet – til, at regimets egen undersøgelse vil konkludere, at moralpolitiet bærer ansvaret for Mahsa Aminis død.   

“Vi vil dræbe ham, der dræber vores søster,” råbte hundredvis af demonstranter tirsdag eftermiddag under endnu en demonstration i Teheran.

Foran det tekniske universitet i byen råbte demonstranter “død over den morderiske maskine” med reference til moralpolitiet og det iranske regime. I de kurdiske områder fortsatte den generalstrejke, der begyndte i mandags.

Raz Zimmt, forsker ved Alliance Center for Iranian Studies på Tel Aviv Universitet, beskriver de seneste dages demonstrationer som en interessant udvikling. Mens demonstrationerne i de kurdiske områder ifølge Raz Zimmt er en ventet reaktion på Mahsa Aminis død, er det mere overraskende, at unge fra Teherans middelklasse også er strømmet ud i gaderne. Sagen er, at de seneste års demonstrationer i Iran siden 2017 fortrinsvis har handlet om de hårde økonomiske vilkår og dermed også har været anført af de hårdest ramte dele af befolkningen.

“Irans veluddannede middelklasse er mere parat til at demonstrere, når det gælder kvinders rettigheder og overgreb fra regimets side, end når det gælder landets økonomi,” siger Raz Zimmt. 

Hermed siger han også indirekte, at Irans interne opposition til ayatollah-styret har svært ved at stå samlet. For nogle vil demonstrere, når økonomien er i bund, mens andre går på gaden, når det handler om rettigheder.  

“Medmindre en koalition bliver skabt på tværs af økonomiske, sociale og politiske agendaer, er det vanskeligt at se, hvordan en protestbevægelse med potentiale til at opnå politiske ændringer kan opstå,” siger Raz Zimmt. 

Efter Mahsa Aminis død har en talsmand fra USA’s nationale sikkerhedsråd ifølge The New York Times kaldt episoden for en “forfærdelig og grov krænkelse af menneskerettighederne”. 

”Iran skal stoppe sin brug af vold mod kvinder for at udøve deres grundlæggende frihedsrettigheder. Der skal være ansvarlighed for Mahsa Aminis død,” siger talsmanden.

Frankrig kalder Mahsa Aminis død for ”dybt chokerende”. Foruden en fordømmelse af Mahsa Aminis død opfordrer Frankrig til en uafhængig undersøgelse af forløbet.