Prøv avisen

Iransk præst dødsdømt for at forlade islam

Vend tilbage til islam, eller du bliver henrettet. Sådan lyder den iranske højesterets krav tilden kristne præst Yousef Nadarkhani . Foto: Foto: Presenttruth.com

Vend tilbage til islam, eller du bliver henrettet. Sådan lyder den iranske højesterets krav til kristen præst. Sagen er seneste tegn på intensiverede religionsforfølgelser

Når den iranske præst Yousef Nadarkhani har sagt nej til tilbuddet om at forlade sin kristne tro til fordel for islam tre gange, kan han henrettes.

Præsten, der allerede i 2010 blev dømt for kætteri, er som en slags gestus fra myndighederne blevet tilbudt at vende tilbage til islam af Irans højesteret.

LÆS OGSÅ: Retfærdighedens vogtere

I løbet af denne uge har Yousef Nadarkhani allerede nægtet at gøre det to gange. Tredje gang udløber muligheden, hvis den revolutionære domstol i Gilan-provinsen gør brug af sin sharia-fortolkning, der forbyder konvertering fra islam til andre religioner. Ifølge Yousef Nadarkhanis forsvarer kan henrettelsen blive udført allerede i denne uge.

For nylig fik Yousef Nadarkhani lov til at se sine børn. Men han holder fast ved sin kristne tro, selvom en accept af islam vil føre til genforening med familien og en ophævelse af dommen.

At fornægte min kristne tro betyder at vende tilbage. Men hvad skal jeg vende tilbage til? Til den blasfemi, jeg dyrkede før min tro på Kristus. Det kan jeg ikke, sagde Yousef Nadarkhani under den seneste høring i retssagen i begyndelsen af denne uge.

Det vides på nuværende tidspunkt ikke, om internationalt pres vil få de iranske myndigheder til at skåne Yousef Nadarkhani for henrettelse. Men de seneste års meget målrettede forfølgelse og undertrykkelse af religiøse mindretal i Iran tyder på, at man fra myndighedernes side allerede har taget en generel beslutning om at skærpe tonen over for ikke-muslimske befolkningsgrupper.

Ifølge Jamsheed Chosky, professor ved Indiana Universitet og Iran-kender, er tonen især blevet skærpet efter de uroligheder og protester, der fulgte præsident Mahmoud Ahmedinejads genvalg i juni 2009.

LÆS OGSÅ: Iranske myndigheder beslaglægger tusinder af bibler

Ayatollah Ahmed Jannati, der er leder af Vogternes Råd og Ahmedinejads rådgiver, har ifølge Jamsheed Chosky betegnet ikke-muslimer som dyr, der flakker omkring og dyrker korruption.

I 2009, hvor der blev anholdt flere kristne og bahai-troende (et samfund, der tror på profeten Bahaullah, 1817-1892, og ofte beskrives som en forgrening af shia-islam) end i alt gennem de seneste 30 år, blev disse mindretal betegnet som parasitter og mulige spioner.

Tusinder af bibler er blevet konfiskeret af myndighederne siden 2009. I år er en række kristne blevet anholdt, og i retssagen, hvor syv medlemmer af bahai-samfundet blev dømt for at fornærme religiøse følelser, har myndighederne annulleret beslutningen om at nedsætte straffen. Nu skal de syv alligevel sidde fængslet i 20 år.