Prøv avisen

Iranske ninjakvinder sagsøger Reuters

Sværdet er et vigtigt våben i mange afgreninger af kampsport fra Japan. En dygtig kriger er forenet med sit sværd. De skal kunne håndtere og kontrollere sværdet med samme lethed, som var det deres arm. Ninjaen på billedet står i angrebsposition. Rutinerede udøvere af ninjutsu lærer at bruge våben, når deres basale teknik og kampfærdigheder er modnede. Foto: ATTA KENARE Denmark

MED BILLEDSERIE Nyhedsbureauet Reuters bragte en reportage om ninjakvinder i Iran. De kvindelige ninjaer blev udstillet som krigere for staten, Reuters korrigerede deres artikel, men ninjaerne vil alligevel sagsøge Reuters

Ninjaernes kampkunst lever videre udenfor Japan i kraft af kampsporten Ninjutsu, som er et stort hit blandt iranske kvinder. Det skrev Reuters en artikel om, hvor de omtalte ninjapigerne som dødbringende snigmordere, som er styret af den iranske regering. Reuters skrev, at der er 3,000 ninjakvinder i Iran, som er klar til at dræbe på regeringens kommando.

Det passer dog ikke. Ifølge kvinderne er de blot sportsudøvere, og de er godt sure over, at Reuters har skildret dem som værende regeringens private ninjahær.

LÆS OGSÅ: Japan hylder de blå samuraier

Reuters bragte artiklen den 18. februar, efterfølgende modtog de stærk kritik fra den iranske regerings nyhedskilde Press TV. Den 26. februar korrigerede Reuters deres artikel, men til den iranske stats ærgrelse nægtede de at give ninjaerne en undskyldning. I løbet af de otte dage som forløb mellem artiklens offentliggørelse og Reuters' rettelse, nåede den originale artikel at cirkulere på onlineaviser overalt i verden. Derfor kan Reuters nu forvente et sagsanlæg.

En iransk ninja forklarer til Press TV, at de er dybt fortvivlede over den oprindelige artikels effekt på deres omdømme:

Det kan volde skade, når vi skal rejse til andre lande og deltage i internationale turneringer. Mange anser jo Reuters som en pålidelig kilde, siger ninjaen Raheleh Davoudzadeh til Press TV.

I en email til The Atlantic, som var blandt de første til at viderebringe historien, bekræfter en Reuters-repræsentant, at der var fejl i den oprindelige artikel.

LÆS OGSÅ: 10 religiøse påvirkninger fra østDet eneste jeg kan bekræfte er, at der var en fejl i vores videoreportage, siger journalisten fra Reuters til The Atlantic.

I Reuters videoreportage blev ninjaerne angiveligt kaldt måske vestens værste fjende og ninja snigmordere, ifølge Press TV.

Ninjutsu-sportens grundlægger i Iran, Akbar Faraji, har fordømt de britiske mediers anklager. Han forsikrer, at ninjaerne nu vil lægge sag an:

Vi har lagt sag an mod Reuters for injurier, og vi agter at gå videre med sagen, så langt som det bliver nødvendigt. Det handler nemlig om vores ry, siger han.

Kvinder har forbud mod at deltage i mange sportsgrene i den islamiske republik, grundet Irans restriktive moralkodeks. Kampsport er dog tilladeligt og derfor har ninjutsu-klubber blomstret op rundt omkring i landet, under opsyn af ministeriet for sport.

Ifølge en artikel på The Guardian kæmper ninjaerne for ligestilling og bruger deres undertrykte vrede i kampsport. Dette er en politiseret overfortolkning, ifølge de iranske ninjaer.

En ninja dementerer dette udsagn overfor Press TV, det handler bare om at være i god form, siger hun.

Alle Reuters' journalister i Iran har fået suspenderet deres pressetilladelse.

Denne iranske kvindeninja demonstrerer hendes fleksibilitet, med foldede hænder i meditativ stilling. Ninjutsu er meget fokuseret på ro i sindet og åndelig balance. Foto: ATTA KENARE Denmark
Her ses en af ninjakvinderne, som er i færd med at hoppe over et sværd. Motorik er et essentielt element i ninjutsu, hvor ninjaerne bliver trænet i at mestre terræn og omgivelser. Øvede ninjaer lærer også at gå op og ned af vægge. Foto: ATTA KENARE Denmark
Her er en ninja i aktion med våbnet kaldet kama. Det er våben som oftest bliver brugt i par, så ninjaerne kan svinge dem i forskellige retninger og angribe fra alle vinkler, samtidig med de kan forsvare sig mod angreb fra siderne. I ninjutsu træner man nemlig også selvforsvar i situationer hvor en hel gruppe går til angreb. Foto: ATTA KENARE Denmark
Her er en ninja i aktion med våbnet kaldet kama. Det er våben som oftest bliver brugt i par, så ninjaerne kan svinge dem i forskellige retninger og angribe fra alle vinkler, samtidig med de kan forsvare sig mod angreb fra siderne. I ninjutsu træner man nemlig også selvforsvar i situationer hvor en hel gruppe går til angreb. Foto: ATTA KENARE Denmark
Et andet våben som også bruges i par, er de såkaldte sai. Våbnet udmærker sig ved, at det kan forsvare mod sværdangreb, grundet de to spidser der er udformet ved siden af den skarpe klinge. Ved at fange sværdet og dreje kroppen og våbnet mod sværdet, kan man knække et sværd. I særlige tilfælde kan man også kaste med våbnet, hvis modstanderen skal angribes fra afstand. Våbnet stammer fra det feudale Japan, hvor det i første omgang blev brugt som et praktisk redskab. - Foto: ATTA KENARE Denmark