Prøv avisen

Irsk ja sætter Merkel under pres

Angela Merkels eget parti, CDU, er splittet i spørgsmålet om tilladelelse af homoseksuelle ægteskaber. Politiske kommentatorer skønner, at Merkel ikke vil fornærme de konservative kræfter i partiet. Foto: STEPHANIE LECOCQ

Tysk regering er splittet. Flere politikere vil tillade homoseksuelle ægteskaber efter irsk folkeafstemning

Den irske befolknings klare ja til homoseksuelle ægteskaber ved sidste uges folkeafstemning har vakt opmærksomhed i flere lande. I Italien overvejer politikere at indføre regler for registrerede parforhold, og i Tyskland, hvor homoseksuelle siden 2001 har kunnet indgå registrerede parforhold, presser flere politikere nu på for at tillade homoseksuelle ægteskaber.

I begge lande har den irske afgørelse sat gang i emotionelle debatter, og især i Tyskland er temaet noget, der splitter regeringspartierne, forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU og det socialdemokratiske SPD.

Den socialdemokratiske partiformand i delstaten Baden-Württemberg, Nils Schmid, ønsker, at tyskerne ved en folkeafstemning skal sige ja eller nej til homoseksuelle ægteskaber. Den slags er der ellers kun kutyme for på lokalt niveau i EU's største land.

”Det tyske folk skal også have mulighed for at tage stilling til, om ægteskaber skal åbnes for homoseksuelle par. Min personlige mening er klar: Der findes ingen første eller anden klasses kærlighed. Hvad min kone og jeg deler, vil jeg heller ikke nægte andre,” siger SPD-politikeren ifølge ugeavisen Die Zeit.

Tyskland har de seneste år haft flere fremtrædende homoseksuelle politikere som for eksempel Berlins tidligere overborgmester og SPD-næstformand Klaus Wowe-reit, De Grønnes indenrigsordfører Volker Beck og den forhenværende udenrigsminister og vicekansler, Guido Westerwelle, der i mange år stod i spidsen for det liberale FDP.

På trods af sin status som den daværende borgerligt-liberale regerings nummer to måtte Westerwelle for to år siden indkassere et nederlag hos Angela Merkel, da han forsøgte at overtale hende og unionspartierne CDU/CSU til at give grønt lys for homoseksuelle ægteskaber.

”Unionspartierne opfatter sig selv - ligesom den katolske kirke i Irland - som det sidste bolværk imod en fuldstændig ligestilling af homoseksuelle i Tyskland,” skriver journalist Stefan Braun i en kommentar i avisen Süddeutsche Zeitung.

Han vurderer, at der tidligst sker noget på området efter næste valg i 2017.

Selvom socialdemokraterne sammen med oppositionspartierne har flertal i Forbundsdagen til at indføre homoseksuelle ægteskaber, er det ikke muligt for SPD at gøre dette, så længe man er bundet af regeringsgrundlaget med de kristelige demokrater.

Den største modstand mod homoseksuelle ægteskaber findes i CDU's bayerske søsterparti, den konservative kristeligt sociale union CSU, hvor mange politikere har særligt stærke bånd til den katolske kirke.

Pavens stedfortræder i Vatikanet, Pietro Parolin har kaldt resultatet af folkeafstemningen i Irland for ”et tab for menneskeheden”, og mange af de sydtyske CSU-folk er enige. De betragter ægteskabet som et helligt bånd, der udelukkende må eksistere mellem mand og kvinde.

Angela Merkels eget parti, CDU, er tydeligvis splittet i spørgsmålet, og mange kommentatorer skønner, at forbundskansleren er forsigtig, fordi hun ikke vil fornærme de konservative kræfter i partiet, der i forvejen klager over, at partiet under hendes ledelse er rykket alt for langt mod midten. Kansleren udsættes imidlertid også for et voksende pres fra en række yngre politikere, der ønsker, at partiet ændrer holdning.

For eksempel siger Daniel Günther, der er CDU's gruppeformand i Slesvig-Holstens delstatsparlament, at Tyskland meget snart bør tillade homoseksuelle ægteskaber.

”Jeg fornemmer at der er stor støtte i befolkningen til dette skridt”, siger han til Die Zeit.

Flere meningsmålinger tyder på, at han har ret. For eksempel har næsten 50.000 mennesker deltaget i en afstemning på Spiegel Online, og her mente 80 procent, at homoseksuelle bør have ret til at indgå ægteskaber.