Irske kvinder er bange for at gå ud efter brutalt drab på ung lærer

Mordet har udløst national vrede og sorg i samme omfang, som drabet på engelske Sarah Everard for ti måneder siden

En kvinde lægger blomster til minde om den 23-årige lærer Ashling Murphy, der blev overfaldet og brutalt dræbt, da hun var ude at løbe onsdag i sidste uge.
En kvinde lægger blomster til minde om den 23-årige lærer Ashling Murphy, der blev overfaldet og brutalt dræbt, da hun var ude at løbe onsdag i sidste uge. . Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hele Irland kan se med, når familien tirsdag tager afsked med 23-årige Ashling Murphy i St. Brigid-kirken i landsbyen Mountbolus.

Den unge nyuddannede lærer blev overfaldet og brutalt dræbt, da hun var ude at løbe onsdag i sidste uge. Mordet skete i fuldt dagslys ved kanalen i den nærliggende provinsby Tullamore, hvor Ashling Murphy arbejdede på en lokal skole.

Sagen har chokeret det irske samfund, og der bliver draget paralleller til det meget omtalte drab på den 33-årige Sarah Everard i marts sidste år i London, som for alvor satte gang i debatten om utryghed blandt kvinder.

I weekenden var der mindehøjtideligheder for Ashling Murphy rundt om Irland, blandt irere i England og Skotland, samt i en irsk kirke i amerikanske New York.

I Irland satte præsident Michael D. Higgins ord på den tragiske situation:

”Folk over hele Irland, fra alle generationer, har givet udtryk for deres chok, sorg, vrede og tristhed over dette forfærdelige drab på Ashling Murphy,” sagde præsidenten ifølge avisen Leinster Express.

”Det er afgørende, at vi udnytter denne mulighed, som så mange mennesker allerede har gjort i den korte tid siden Ashlings død, til at reflektere over, hvad vi er nødt til at gøre for at udrydde vold mod kvinder fra alle dele af vort samfund. Det er et arbejde, som hverken kan udskydes eller begynde for tidligt.”

Michael D. Higgins fortalte også, at han havde talt med Ashling Murphys forældre og søskende samt kondoleret på statens vegne.

Murphys navn deles i disse dage flittigt på Twitter under hashtagget #SheWasGoingForARun – hun var bare ude for at løbe en tur. Tusinder af kvinder bruger det budskab til at skabe opmærksomhed om vold mod kvinder.

Drabet har desuden skabt en frygt i Irland og ikke mindst i Tullamore, der ligger 100 kilometer vest for hovedstaden Dublin.

Den lokale kvinde Margaret Dwyer fortæller, at kvinder er bange for at forlade deres hjem, så længe gerningsmanden ikke er identificeret. 

”Det er ikke kun yngre kvinder, det gælder også for ældre kvinder. Jeg kender en kvinde, der bor alene. Hun var nødt til at ringe efter sin datter, fordi hun var så skræmt, at hun ikke turde sove alene,” fortæller Margaret Dwyer til den britiske avis The Times, der har besøgt Tullamore.

Politiet arbejder ud fra en teori om, at Ashling Murphy var et tilfældigt offer. En mistænkt blev hurtigt anholdt, men vedkommende blev efter endt afhøring løsladt. Over weekenden blev en anden mand anholdt på et hospital i Dublin, hvor han var indlagt efter at have forårsaget ikke nærmere beskrevne skader på sig selv. Det skriver Belfast Telegraph. Politiet er i gang med tekniske undersøgelser af mandens to biler, og dykkere leder efter gerningsvåbenet i kanalen nær gerningsstedet. På baggrund af skaderne af Ashling Murphys lig arbejder politiet ud fra en teori om, at hun enten blev angrebet med en kniv eller en skruetrækker.

Direktør Mary McDermott fra Safe Irland, en organisation, der hjælper voldsramte kvinder, efterlyser en koordineret indsats for at dæmme op for vold i hjemmet samt vold på grund af seksualitet eller køn.

”Som det er nu, har ingen minister det fulde ansvar. I stedet er ansvaret for de her spørgsmål spredt ud over en række ministerier. Et så dybtliggende problem kræver en samlet indsats fra regeringen,” siger hun til den nationale tv-station RTÉ.

Den aktuelle debat, sorg og vrede minder om den, der opstod i England efter at den 33-årige Sarah Everard blev bortført under falsk påskud af en politimand, som voldtog og dræbte hende sidste år. Udover retssagen, hvor gerningsmanden blev fængslet på livstid, har indenrigsminister Priti Patel ifølge BBC nedsat en undersøgelseskommission, som begyndte arbejdet i sidste uge. Formålet er at undersøge, hvorfor politiet overså alle faresignalerne hos gerningsmanden, og ikke mindst forebygge, at noget tilsvarende kan ske igen.