Prøv avisen

Islændinge vil være sære

I hundrede år forsøgte Island at være ligesom alle andre europæiske lande. Men pludselig ville folket i Nordatlanten være noget helt særligt, viser ny forskning. (Foto: Panorama sydøst for Reykjavik) Foto: Heine Pedersen Denmark

I hundrede år forsøgte Island at være ligesom alle andre europæiske lande. Men pludselig ville folket i Nordatlanten være noget helt særligt, viser ny forskning.

Islændingene er i løbet ganske få år begyndt at fremstå som eksotiske og lidt mærkelige. For bare tyve år siden ville de hellere være som borgerne i alle andre europæiske lande men nu er der penge i at være anderledes.

Det forbløffende forhold bliver afdækket i en ny ph.d.-afhandling. Den undersøger, hvordan Island og Danmark har haft det med hinanden igennem historien.

Som noget nyt undersøger projektet islændingens selvbillede ved at analysere både kunst, reklamer, frimærker og andre visuelle fænomener fra landet i Nordatlanten.

Se eksempler på islandsk kunst og reklamer på Videnskab.dk

"De første udbredte malerier fra Island blev malet af danskere i 1800-tallet. De viste vilde gejsere, vandfald og vulkaner. Da islændingene i 1930erne selv fik mulighed for at vise deres land frem på postkort, fremhævede de derimod deres moderne havne og bykultur."

"Men det har ændret sig i dag. Nu vil islændingene gerne være så anderledes og naturfolk-agtige som muligt og nærmest fremstå som et naturfolk. Det har nemlig en meget stor branding-værdi," siger ph.d. i Visuel Kultur fra Københavns Universitet Ann-Sofie Gremaud til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hvordan opstod troen på Odin?

Islands branding har øjensynligt virket. Turismen er i løbet af de seneste fem år fordoblet til 600.000 turister i 2011.

Det lille land har virkelig sat sig selv på verdenskortet som en excentrisk nation. Hver 20. islænding påstår at have set alfer, kultur- og turistindustrien giver indtryk af, at de lever de lever i pagt med deres vilde men smukke natur og så har de den gådefulde sangerinde Björk.

"Det har en brandingværdi at være et naturfolk, som er rundet af ukontrollable naturkræfter. Islændingene har opgivet at kæmpe imod det billede, europæerne altid har haft af dem og det giver pote."

"Island har nu en god historie at fortælle ude i verdenen. Og europæiske og amerikanske turister går efter det vilde, anderledes og excentriske," siger Ann-Sofie Gremaud.

Læs mere om, hvordan islændingene forsøger at skille sig ud, på Videnskab.dk.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Vi elskede de farvede i Zoologisk Have
Holocaust revolutionerede vores menneskesyn
Hvordan fandt vikingerne rundt i verden?