Prøv avisen

Islam-modstandere organiserer sig europæisk

Dansk organisation har en førende rolle i ny europæisk islam-modstand, der har fået vind i sejlene efter forbud mod at demonstrere i EUs hovedstad Bruxelles

Europæere, der vil hindre udbredelsen af islam, er begyndt at opbygge et internationalt netværk.

En af intitiativtagerne er Anders Gravers, der leder den danske organisation Stop islamiseringen af Danmark, også kaldet SIAD.

Vi er igang med at bygge en paraplyorganisation op overalt i Europa. Der skal være afdelinger af SIAD i Polen, Ukraine og en række andre lande. Det internationale samarbejde er alfa og omega for os, for hvis vi kun arbejder i vores eget land, står vi meget alene, og så er det lettere for medierne at undertrykke informationerne om vores aktiviteter imod islam, siger han.

SIAD spiller en vigtig rolle i islam-modstandernes internationale samarbejde, fordi danskerne var blandt de første, der organiserede demonstrationer og protest­aktioner imod islam. Anders Gravers og medlemmer af den engelske organisation No Sharia mødtes for flere måneder siden og besluttede at danne en fælles international organisation ved navn Stop Islamisation of Europe, SIOE. Senere har andre organisationer tilsluttet sig netværket, for eksempel den tyske gruppe Pax Europa.

At en pan-europæisk islam-modstand er ved at tage form, er en ny udvikling, påpeger den tyske politolog Gerd Grüner, men han mener ikke, at det er overraskende.

Næsten alle politiske grupper som for eksempel autonome, globaliseringsmodstandere, nazister og islamister slår sig sammen på tværs af landegrænserne, så det var kun et spørgsmål om tid, før islam-modstanderne også fandt sammen, siger Gerd Grüner.

SIOE betragter domstolene som et vigtigt våben i deres bestræbelser for at bekæmpe islams indflydelse på Europa. I Belgiens hovedstad, Bruxelles, har den socialdemokratiske borgmester, Freddy Thielemans, forbudt en anti-islamisk demonstration, som organisationen ville lave den 11. september. Han begrunder forbudet med, at der kan opstå uroligheder mellem demonstranter og byens muslimske borgere. Nu forsøger SIOE at få en domstol til at omstøde borgmesterens forbud.

Anders Gravers har iværksat en underskriftindsamling imod forbudet på den danske afdelings internetside.

Det er forkert, at vores demonstration bliver forbudt i EUs hovedstad, Bruxelles. Borgmesteren siger, at han ikke kan garantere for sikkerheden, men det er blot et spørgsmål om at sætte de nødvendige politistyrker ind. Vi bør have ret til at demonstrere fredeligt og sige vores mening, for ytringsfriheden står over alt andet. Hvis man forbyder en demonstration af frygt for muslimernes reaktion, er det netop et bevis for, at der finder en islamisering sted i Europa, og det er jo lige netop det, vi vil demonstrere imod, siger Anders Gravers.

Ifølge Gerd Grüner er demonstrationsforbudet det bedste, der kan ske for SIOE.

Hvis borgmesteren havde tilladt demonstrationen, ville den sandsynligvis være forløbet uden stor opmærksomhed i medierne. Nu får SIOE derimod omtale, og organisationens medlemmer kan fremstå som sympatiske demokrater, der blot vil gøre brug af deres grundlovssikrede ytringsfrihed. Hvis andre politikere reagerer lige så dumt som borgmesteren i Bruxelles, vil SIOE snart have rigtig mange tilhængere, siger Gerd Grüner.

Der er ingen tal på, hvor mange medlemmer den europæiske paraplyorganisation har, blandt andet fordi det er svært at tælle medlemmer på græsrodsniveau. Anders Gravers siger dog, at der er 1000 medlemmer af den danske afdeling.

Mediepsykologen Johanna Lutz fra Schweiz er overbevist om, at SIOE forsøger at vokse sig store gennem at blive set som offer for undertrykkelse. SIOE har således på forhånd har regnet med, at demonstrationen ville blive forbudt.

SIOEs folk er meget mediebevidste. De arrangerer en anti-islamisk demonstration, som netop skal gå igennem indvandrerområderne i Bruxelles, og når byens borgmester så forbyder demonstrationen af frygt for uro, bliver det udlagt på den måde, at borgmesteren ikke engang kan garantere for sikkerheden på grund af byens muslimske befolkning. Bedre pr findes ikke, siger hun.

Den danske afdeling af SIOE er også ved at forberede en retssag. Organisationen vil have domstolenes ord for, at det er imod dansk grundlov at leve efter Koranens regler i Danmark.

Jeg vil ikke forbyde Koranen. Muslimer kan dyrke deres tro privat, men de skal indordne sig under vores lovgivning, og vi skal ikke ændre vores samfund, siger Anders Gravers.

Ved kommunalvalget for to år siden fik SIAD ikke stemmer nok til at komme ind i byrådet i Aalborg. Nu har organisationen planer om at forsøge sig på landsbasis som parti.

Ifølge Gerd Grüner kan det bliver svært for både den danske afdeling og den internationale SIOE-organisation at bevare et godt omdømme.

Så længe organisationen overholder sine egne ord om at være en fredelig bevægelse, kan den stige i popularitet. Det afgørende punkt er, om SIOE rent faktisk kan holde sig fri af voldelige personer. Organisationen forsøger at få det brede borgerskab i tale, men SIOE bruger mange militante ord på sine hjemmesider. Organisationen taler for eksempel om en modstandskamp og en islamisk besættelse. Det er udtryksformer, som kan virke tiltrækkende på højreekstremister og nynazister, og hvis først de begynder at præge demonstrationerne og eventuelt udøve vold, er SIOE færdig, siger Gerd Grüner.

dachs@kristeligt-dagblad.dk