Prøv avisen
Global debat

Den ulmende islamfrygt i USA er brudt ud i lys lue

"Det tavse flertal står bag Trump”, står der på mange skilte - som her i byen Macon i delstaten Georgia - ved de velbesøgte valgmøder for den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der blandt andet er blevet voldsomt kritiseret for at hævde at have set et tv-klip, der viste jublende muslimer i New Jersey reagere på terrorangrebet i New York den 11. september 2001. - Foto: Scanpix

Debatten om islam tager ny og mere barsk drejning i USA efter Paris-terror

Religiøs forskelsbehandling er en kardinalsynd i USA, hvor den enkeltes ret til frit at dyrke sin gudstro er en central del af historien om nationens tilblivelse, og hvor respekten for trosfrihed vægtes højt.

Men mens amerikanerne i årevis målløse har rystet på hovedet af den uforsonlige europæiske islamdebat, så bevæger USA sig nu selv ind i en ny fase, hvad angår debatten om islam, muslimer og flygtningepolitik.

Vendepunktet er IS-ekstremisters dødelige angreb i Paris for snart tre uger siden. Terrorangrebet har fået en længe ulmende islamfrygt til at bryde ud i lys lue og åbnet for en debat om USA's værdier og grænserne for anstændighed.

De republikanske præsidentkandidater var hurtige til at give Europas accept af muslimske flygtninge skylden for angrebet i Paris og kappes om at profilere sig som islamkritikere. Rigmandskandidaten Donald Trump fastholder eksempelvis, at han vil opføre alle USA's godt tre millioner muslimer i en særlig database, og sagde i et interview i søndags, at ”megen had” udløber fra ”en stor del” af det muslimske samfund.

”Der er noget ækelt, som kommer ud derfra,” sagde Trump i programmet ”Morning Joe” på tv-kanalen MSNBC.

Hans rivaler i præsidentkapløbet har også gjort sig bemærket med skarpe udmeldinger. Senator Marco Rubio vil - uanset USA's love om religionsfrihed - lukke visse moskéer. Den populære tidligere hjernekirurg Ben Carson hævder, at islamisk lov påkræver, at troende fra alle andre religioner skal dræbes, og at det at give syriske flygtninge opholdstilladelse i USA ville svare til at udsætte et nabolag for ”gale hunde”. Eksguvernør Jeb Bush og senator Ted Cruz mener, at USA kun bør modtage syrere, der kan bevise, at de er kristne.

”Der er ingen kristne terrorister i Mellemøsten,” forklarede Jeb Bush til journalister under et kampagnestop for nylig i South Carolina.

Den utilslørede mistro over for islam og muslimer er en opsigtsvækkende afvigelse fra den langt mere forsigtige offentlige tone, som tidligere var en selvfølge blandt både demokratiske og republikanske toppolitikere, fremfører flere venstreorienterede meningsdannere.

”Det plejede at være sådan, at politikere var nødt til at gemme deres fremmedhad og islamofobi bag kodesprog og stiltiende undertrykkende politik. Dagens republikanske kandidatliste synes til sammenligning at være inddraget i en konkurrence om, hvem der kan være den mest aggressive, frastødende tilbagestående og fascistiske,” skriver eksempelvis den amerikanske skribent Lindy West i den britiske avis The Guardian.

Flere debattører peger på, at den daværende republikanske præsident, George W. Bush, efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 offentligt erklærede, at islam er en ”fredens religion”. I dag er der ingen republikanske ledere, som på samme måde holder islamfrygten i ave.

”Vi har virkelig flyttet grænsen for, hvad der er socialt acceptabelt,” siger Dalia Mogahed, der er forskningsdirektør for Institute for Social Policy and Understanding (institut for social politik og forståelse), til nyhedsbureauet AP.

Debatten næres yderligere af, at præsident Barack Obama i efteråret egenhændigt forpligtede USA til at modtage op til 10.000 syriske flygtninge i løbet af det næste år. Repræsentanternes Hus stemte i slipstrømmen på angrebet i Paris for en lov, der yderligere strammer USA's i forvejen høje krav til syriske asylsøgere, og flere end halvdelen af landets guvernører har erklæret, at de vil forhindre syrere i at blive genhuset i deres delstater, til trods for at det er et forbundsanliggende.

Disse tiltag glæder mange konservative debattører.

”Som Paris viser, så er risikoen alt for virkelig og alt for stor til at ignorere. Historiebøgerne vil se tilbage på USA's (og Europas og Vestens) selvødelæggelse og fascineres af, at denne engang store civilisation forsætligt lod sig kidnappe af den progressive venstrefløj gennem løgne, intimidering, uvidenhed og en mangel på almindelig sund fornuft,” skriver klummeskribenten Lauri B. Regan i onlinemediet American Thinker.