Prøv avisen

Islamisk Stat er ved at tabe, men langtfra færdig med at kæmpe

Hizbollah har erklæret sejr over IS i Syrien, men eksperter forudsiger langvarigt slutspil i ørken på grænsen til Irak

”Vi har vundet krigen,” erklærede den iransk-støttede libanesiske Hizbollah-milits i tirsdags. Den libanesiske avis Al-Akbar citerede også Hizbollah-lederen, Hassan Nasrallah, for at slå fast, at der nu ”kun er spredte kampe” tilbage, før Islamisk Stat i Syrien er slået. Og allerede i sidste uge udtalte FN’s særlige Syrien-udsending, Staffan de Mistura, at ”det, vi ser, er begyndelsen til krigens afslutning”.

I London er Ludovico Carlino senioranalytiker med speciale i Mellemøsten og Afrika for analyseinstituttet IHS Janes. Han er ikke enig. Han betragter det som en del af terrororganisationens taktik, når Islamisk Stats krigere stort set er holdt op med at kæmpe både i byen Deir Ezzor i det østlige Syrien og i Islamisk Stats hovedby Raqqa. Islamisk Stat er langt fra færdig med at slås for sin overlevelse, mener han.

”Islamisk Stat slås reelt ikke mere hverken i Raqqa eller i Deir Ezzor. Men ud fra den måde, vi har set deres forsvar bryde sammen på, vurderer jeg, at Islamisk Stat ikke mere betragter de to byer som strategisk vigtige. På den anden side har mange IS-krigere –både de, der flygtede fra Mosul i Irak, og de, der nu flygter fra Raqqa og Deir Ezzor i Syrien – spredt sig i ørkenområdet mellem Deir Ezzor og den syrisk-irakiske grænse. Derfor vil opgøret med Islamisk Stat i Syrien blive meget mere langvarigt end det, vi så i Mosul i Irak og det, vi nu ser i Raqqa,” siger han og nævner, at hele Islamisk Stats såkaldte kalifats administration reelt er blevet flyttet til grænseområdet.

Træk og slip i slideren:

Se hvordan Islamisk Stats udbredelse har ændret sig fra 2015 til 2017.