Islamisk Stat optrapper angreb på kulturarven

Frygten for, at Palmyra vil blive ødelagt, er ved at blive indfriet, efter at IS har sprængt ikonisk tempel i luften i oldtidsbyen

Islamisk Stat har sprængt et stort oldtidstempel for guden Baalshamin i den syriske ruinby Palmyra i luften. På billedet kan man se, hvordan templet så ud, inden det blev ødelagt.
Islamisk Stat har sprængt et stort oldtidstempel for guden Baalshamin i den syriske ruinby Palmyra i luften. På billedet kan man se, hvordan templet så ud, inden det blev ødelagt.

En række alvorlige hændelser i løbet af de seneste uger har skabt frygt for, at ekstremisterne i Islamisk Stat, IS, er ved at intensivere deres mission om at udslette vigtige kulturhistoriske steder i Syrien og Irak.

Senest har de militante islamister sprængt et stort oldtidstempel for den semitiske gud Baalshamin i luften i den syriske ruinby Palmyra. IS har endnu ikke offentliggjort billeder af templet, men en syrisk regeringskilde bekræfter ifølge avisen the New York Times, at ødelæggelserne er omfattende.

”Det er begyndelsen af Palmyras ødelæggelse, vi er vidne til. Det var det, vi frygtede ville ske. Og den frygt er nu blevet indfriet,” siger Tim Skuldbøl, der er leder af Københavns Universitets arkæologiske ekspeditioner i Irak, og som ofte har besøgt Palmyra i nabolandet Syrien.

Han fortæller, at Baalshamin var en af hovedguderne i Palmyra, og at templet hørte til blandt de mest ikoniske monumenter i byen. Palmyra var en af oldtidens vigtigste kulturcentre og består i dag af et væld af ruiner, templer og unikke søjlegange og er opført på Unescos liste over verdens kulturarv.

I maj blev området indtaget af IS, der har det som en erklæret mission at smadre alle bygninger og monumenter, der tilhører andre religioner end deres egen ekstreme form for sunni-islam.

”Det er ikke tilfældigt, at det nu er templet, de sprænger i luften. Selv om ingen tilbeder de gamle baal-guder længere, står templet stadig som et symbol for tidligere religioner,” siger Tim Skuldbøl.

IS har over det seneste år ødelagt en lang række kulturelle og historiske monumenter i både Irak og Syrien. Og ødelæggelsen af templet i Palmyra er blot det seneste tegn på, at islamisterne er ved at optrappe kampen imod det, de anser som symboler på afgudsdyrkelse.

I sidste uge halshuggede de den syriske chefarkæolog ved Palmyra og hængte hans hovedløse krop op i byen. For en måned siden blev en række statuer i oldtidsbyen smadret til ukendelighed. Og for under en uge siden jævnede islamisterne det 1500-år gamle, kristne Sankt Elian Kloster i det centrale Syrien med jorden.

Ifølge Unescos generaldirektør, Irina Bokova, skal man helt tilbage til nazisternes kulturødelæggelser under Anden Verdenskrig for at finde noget, der tilnærmelsesvis minder om IS’ systematiske angreb mod verdensarven.

”Dramaet og tragedien er, at vi ikke ved, hvad der vil ske i morgen,” siger hun til nyhedsbureauet AP.

Irina Bokova tilføjer, at der desværre ikke er meget, verden kan stille op for at stoppe ødelæggelserne. Det er dog afgørende, understreger hun, at verdens lande står sammen om at få stoppet den ulovlige handel med antikviteter fra Syrien og Irak. Mens IS vælger at smadre nogle monumenter, bliver andre arkæologiske fund solgt videre på det sorte marked. Det giver IS en vigtig indtægtskilde til at finansiere krigsaktiviteterne.