Prøv avisen

Islamister jages efter blodbad i Sri Lanka

Pedellen på Højvangskolen ved Viby i Aarhus sætter mandag flaget på halv stang. To af de tre danske børn, der blev dræbt af selvmordsbomber i Sri Lanka, gik på skolen. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Bilbombe eksploderer i Colombo dagen efter massakre i Sri Lanka. Mindst 290 er dræbt, blandt dem tre danske børn fra Aarhus-området.

Det var mandag dagen derpå i Sri Lanka, men der var ingen tid til hvile for de mange tusinde politifolk og soldater. For nye bomber og udstyr til bomber dukkede op i hovedstaden Colombo.

Præsident Maithripala Sirisena fortalte, at et international terrornetværk sammen med en lokal islamistisk milits kan havde udført påskens forfærdende forbrydelse, skrev lokale og internationale medier.

24 mistænkte var anholdt ifølge BBC. Men der var mandag ingen nærmere oplysninger om, hvem de er.

Som et led i myndighedernes optrapning gav præsidenten med start tirsdag militæret krigslignende beføjelser til at jagte de skyldige.

Mandag kunne myndighederne konstatere, at bomberne mod tre katolske kirker og fire luksushoteller har kostet mindst 290 mennesker livet.

Blandt de dræbte er tre danske børn fra Ormslev vest for Aarhus. Deres død blev bekræftet af tøjkoncernen Bestseller.

De dræbte børn blev mandag en medienyhed rundt om i verden, fordi deres far Anders Holch Povlsen som ejer af blandt andet Bestseller, er en af Danmarks rigeste mænd og ifølge The Times den største jordejer i Skotland.

Omstændighederne ved de tre danske børns død søndag er foreløbig ikke kendt.

Mandag lød en ny eksplosion i Colombo som en påmindelse til byens borgere om, at det ikke er slut endnu.

Braget lød cirka 50 meter fra den katolske kirke St. Anthony, som søndag var et af forbrydernes bombemål. Det var en bilbombe, som gik af, da politiet forsøgte at demontere den. Ingen kom tilsyneladende til skade. Det stod ikke klart, hvornår bilen med bomben blev parkeret tæt ved kirken.

Næsten samtidig oplyste politiet, at det havde fundet 87 detonatorer til bomber på Colombos største busstation. 12 lå spredt på stationens område, mens resten blev fundet i en affaldsspand tæt ved.

Den lokale islamistiske gruppe, som ifølge regeringen står bag massakren, kalder sig National Thowfeek Jamaath. Det oplyste en talsmand for regeringen ifølge AP.

Samtidig sagde talsmanden, at selvmordsaktionerne mod de tre katolske kirker og fire luksushoteller blev udført med hjælp fra et internationalt islamistisk netværk.

- Vi tror ikke, at disse angreb blev udført af en gruppe mennesker, som kun var hjemmehørende i dette land. Det var et internationalt netværk, og disse angreb ville ikke være lykkedes uden det, sagde han.

Præsident Maithripala Sirisena bad i en erklæring om international hjælp til at spore de skyldige.

- Efterretningsrapporter (antyder red.), at udenlandske terrororganisationer står bag lokale terrorister. Derfor vil præsidenten søge bistand fra udlandet, hed det.

Mandag ledte mange srilankanere fortsat efter døde og sårede familiemedlemmer. Blandt dem var den 28-årige butiksejer Janaka Shaktievel, far til et halvanden år gammelt barn. De befandt sig i kirken St. Anthony påskedag. Nu sad han bleg og sorgknust foran et kapel og ventede på at få udleveret liget af sin kone, skriver AFP.

- Min baby begyndte at græde. Jeg tog ham med udenfor, og min kone blev derinde. Jeg befandt mig lige ved døren, da jeg hørte denne øredøvende lyd. Jeg spænede ind, men her kunne jeg næsten ikke tro, hvad jeg så.

- Jeg genkendte hendes lig på den bryllupsring, som hun altid bar. Jeg har ingen ord til at forklare mine følelser.

/ritzau/