Merkels nære partifælle vækker røre med islamkritik

Prominent konservativ politiker opfordrer til overvågning af tyske moskéer, nu da CDU er presset af protestpartiet AfD, som har vedtaget islamkritisk partiprogram

Selvom den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået, at islam hører til Tyskland og skal betragtes som en del af løsningen mod terror, lyder der nu knapt så positive toner fra prominent hold i hendes eget, nærmeste bagland.
Selvom den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået, at islam hører til Tyskland og skal betragtes som en del af løsningen mod terror, lyder der nu knapt så positive toner fra prominent hold i hendes eget, nærmeste bagland. Foto: WOLFGANG KUMM/EPA.

Selvom den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået, at islam hører til Tyskland og skal betragtes som en del af løsningen mod terror, lyder der nu knapt så positive toner fra prominent hold i hendes eget, nærmeste bagland.

Volker Kauder, et fremtrædende konservativt medlem af den tyske forbundsdag, vakte fredag røre, da han sagde, at moskéer i Tyskland bør placeres under statens tilsyn.

Hans udsagn kom forud for, at det højrenationale protestparti Alternative für Deutschland ved sin partikongres i weekenden erklærede, at ”islam ikke hører til i Tyskland” og vedtog et islamkritisk partiprogram, hvor minareter og burkaer blandt andet kræves forbudt i forbundsrepublikken.

Prædikener i nogle tyske moskéer respekterer ikke den tyske sekulære stats principper, sagde Volker Kauder, gruppeformand for Merkels kristeligt demokratiske regeringsparti CDU og dets bayerske søsterparti CSU i Forbundsdagen, som hører til inderkredsen omkring kansleren.

”Der er et behov for, at staten handler. Der skal være et tilsyn,” sagde han i et interview med avisen Berliner Zeitung og understregede, at religion ikke står over staten.

”Det er muligvis anderledes i muslimske lande. I Tyskland er det staten, der bestemmer reglerne.”

Selvom også konservative medlemmer af Forbundsdagen har rynket på næsen ad CDU-formanden Merkels positive tilkendegivelser over for religionen islam, anerkendes islam af mange CDU-politikere som værende en del af Tyskland. Især efter at den daværende forbundspræsident, Christian Wulff, understregede dette i sin officielle tale på genforeningsdagen i oktober 2010 og rakte hånden ud mod landets omkring fire millioner muslimer.

Volker Kauders kommentarer er udtryk for, at CDU og de øvrige store partier i Tyskland i stigende grad føler, at de bør positionere sig i islamdebatten i lyset af Alternative für Deutschland, AfD’s, store fremgang. Det vurderer Carsten Koschmieder, som er videnskabelig assistent ved Det Frie Universitet i Berlin og beskæftiger sig med politiske partier og højreekstremisme.

Det kun tre år gamle islam- og eurokritiske parti vandt en jordskredssejr i tre tyske delstater i marts i år og står i flere meningsmålinger til 14 procent af stemmerne på landsplan.

”Når et fremtrædende medlem af CDU siger, at vi skal overvåge moskéer, skyldes det åbenlyst AfD’s fremgang. Men de traditionelle partier kan ikke vinde kapløbet, når det gælder radikale krav vedrørende islam. Selv hvis de skulle vedtage en lov, som siger, at alle moskéer skal overvåges, og at alle imamer skal tale tysk i moskéerne, (som foreslået af en CSU-politiker, red.), trumfer AfD ved at sige ’forbyd minareter’,” siger Carsten Koschmieder med henvisning til partiets ønske om et forbud.

Vil CDU og de andre traditionelle partier dæmme op for AfD’s fremgang, skal de sætte ind over for sociale problemer frem for at forsøge at positionere sig i en værdidebat om islam, mener Carsten Koschmieder.

”Når folk får det indtryk, at islam er vores største problem, så støtter de det parti, der gør mest for at fortrænge islam. Men i Tyskland har vi store problemer med for eksempel fordelingen af velfærd, og det helt store diskussionsemne i sidste uge var den lave pensionsydelse, som betyder, at vi har en masse fattige ældre. Folk stemmer ud fra det, de ønsker, så hvis de traditionelle partier havde mere fokus på de emner, ville de om ikke glemme AfD, så i hvert fald ikke give partiet samme grad af støtte,” mener han.

Noget tyder dog på, at Volker Kauders udsagn ikke er grebet ud af det blå. Mandag kom det frem, at 90 moskéer i Tyskland bliver overvåget af den tyske efterretningstjeneste. Ifølge efterretningschef Hans-Georg Maassen drejer det sig primært om såkaldte baggårdsmoskéer, hvor hadprædikanter prøver at lokke folk til jihad.

”Vi er bekymrede for, at der er mange islamistiske moskéer i Tyskland, som vi også bør holde øje med. Men det er ikke muslimerne i Tyskland generelt, vi holder øje med,” sagde han til tv-stationen ARD og advarede imod at sætte lighedstegn mellem muslimer og terrorister i den igangværende islamdebat.

Selvom den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået, at islam hører til Tyskland og skal betragtes som en del af løsningen mod terror, lyder der nu knapt så positive toner fra prominent hold i hendes eget, nærmeste bagland.
Selvom den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har fastslået, at islam hører til Tyskland og skal betragtes som en del af løsningen mod terror, lyder der nu knapt så positive toner fra prominent hold i hendes eget, nærmeste bagland. Foto: REUTERS