Island topper fortsat listen over verdens mest fredelige lande

Det går lidt bedre med freden på globalt plan, end det gjorde for fem år siden. Danmark er nummer fem efter Island på nyt fredsindeks

Island har ligget nummer et i fredsindekset, lige siden det blev udarbejdet for første gang i 2007. Placeringen skyldes ikke mindst, at det homogene Island ikke har nogen hær og har såvel meget lav kriminalitet som terrorrisiko.
Island har ligget nummer et i fredsindekset, lige siden det blev udarbejdet for første gang i 2007. Placeringen skyldes ikke mindst, at det homogene Island ikke har nogen hær og har såvel meget lav kriminalitet som terrorrisiko. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

I en verden, hvor nyhedsmedier oftest dækker nyheder om problemer, konflikter og krige, er det nemt at få et indtryk af, at verden er ved at gå af lave.

Det er verden næppe. Faktisk er den blevet en smule fredeligere i løbet af de seneste fem år.

Det viser det netop offentliggjorte globale fredsindeks fra den uafhængige internationale tænketank for økonomi og fred, Institute for Economics & Peace, IEP, der hvert år ranglister 163 lande.

Tænketanken opgør ikke kun fredsniveauet i et land på baggrund af konflikter og antallet af dræbte. Den måler også på en lang række andre forhold som eksempelvis korruptionsniveau, regeringsførelse og landets militærudgifter.

Når regnestykket bliver gjort op, kommer Island ind på førstepladsen, mens Danmark får en solid femteplads. Island har ligget nummer et i fredsindekset, lige siden det blev udarbejdet for første gang i 2007. Placeringen skyldes ikke mindst, at det homogene Island ikke har nogen hær og har såvel meget lav kriminalitet som terrorrisiko.

Men selvom verden er blevet fredeligere de seneste fem år, bringer fredsindekset ikke kun godt nyt. For går man 10 år tilbage, har der samlet set fundet en forringelse af freden sted i verden, konkluderer IEP’s chef, Steve Killelea.

”Det skyldes konflikter i Mellemøsten og Nordafrika og de konsekvenser, som konflikterne har for andre områder,” har han udtalt til nyhedsbureauet Reuters.

I bunden af indekset har Afghanistan og Syrien byttet plads, så Afghanistan nu er placeret sidst efter det senere års optrappede angreb fra Taleban og andre islamister.

Vil man gerne have svar på, om verden er i færd med at blive mere fredelig eller ufredelig, er man nødt til at have det store billede med i perspektivet, mener professor i nyere tids historie ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet, Gunner Lind.

”Indekset viser først og fremmest, at vi lever nogenlunde i den samme verden, som vi gjorde for henholdsvis fem og 10 år siden,” siger han.

Men fredsindekset støtter op om et langsigtet historisk billede, som har en for- og en bagside, lyder det fra Gunner Lind:

”I århundreder er de mest rige og udviklede lande blevet mere og mere fredelige. Derimod er der fortsat meget ufredeligt i resten af verden. Det er ikke sikkert, at der er mere ufredeligt end for 100 eller 200 år siden. Det ved vi for lidt om. Men måske er det tilfældet, fordi en række faktorer har svækket freden i den postkoloniale verden i de seneste 50 til 70 år. Det drejer sig blandt andet om ineffektive statsapparater med svingende legitimitet og grænser, der samler og inddeler lande på mærkelige måder,” siger han.

Andre undersøgelser peger imidlertid på, at verden længe har bevæget sig i en fredeligere retning, når det handler om, hvor mange mennesker der bliver dræbt i krige.

For mens der i 1950 blev dræbt 22 mennesker i krig pr. 100.000 indbyggere, er tallet nede på under et menneske pr. 100.000 indbyggere i dag, viser den seneste opgørelse fra databasen Our World in Data (vores verden i data).

I dag går lande da også meget sjældnere i krig mod hinanden end for 70 år siden, fastslår postdoc i konfliktstudier og internationale relationer ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Isabel Bramsen.

Det skyldes blandt andet, at det internationale samfund efter Anden Verdenskrig har etableret en organisation som FN og den internationale straffedomstol i Haag, men også, at verden er begyndt at forebygge krige på nye måder.

”Konfliktmægling har vundet langt større indpas på globalt plan, og i dag hersker der en større bevidsthed om, hvor vigtigt det er at bilægge en konflikt tidligt i processen. Selvom der stadig er voldelige konflikter i verden, finder der også en global kulturel udvikling sted, som betyder, at det bliver mindre og mindre legitimt at gribe til vold, når en international konflikt skal løses,” siger hun.