Prøv avisen

IS-medlemmer på fri fod, mens USA er på retræte

Syriske kvinder ses her i den del af lejeren omkring Ain Issa, der ikke har oplevet masseflugt. Ovre i lejrens udenlandske afdeling er der til gengæld tomt, siger de kurdiske myndigheder, der driver lejren. (Arkivfoto) Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Udenlandske IS-familier har udnyttet uro i det nordlige Syrien til at flygte fra lejr. Forsker frygter om fængsler med IS-krigere vil opleve det samme.

Hundredvis af Islamisk Stat-sympatisører greb søndag chancen og flygtede fra den lejr i det nordlige Syrien, som kurdiske sikkerhedsstyrker holdt dem i. Muligheden bød sig, da et tyrkisk bombardement regnede ned over området.

Da bombardementet var ovre, var en helt særlig del af lejren tom: Den del, hvor udenlandske kvinder og børn af Islamisk Stat-krigere havde boet.

Det er usikkert, præcis hvor mange der er stukket af.

Ifølge de kurdiske myndigheder, der driver lejren, er 785 af lejrens beboere stukket af. Save The Children, Red Barnets internationale afdeling, anslår, at der er tale om 249 kvinder og 700 børn. Mens Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder søndag formiddag anslog, at der var tale om langt færre.

Chefen for flygtninge og migration i det kurdiske styre, Sheikmous Ahmed, fortalte søndag til den svenske avis Expressen, at der var både nordmænd og svenskere blandt de flygtede IS-sympatisører.

Lejren ligger ved byen Ain Issa, der er tæt på kampene mellem de kurdiskledede SDF-styrker på den ene side og den tyrkiske hær og dens allierede på den anden side.

De to sider har kæmpet, siden Tyrkiet onsdag indledte en offensiv rettet mod de SDF-kontrollerede områder. De SDF-soldater, der har stået for sikkerheden i lejre som den ved Ain Issa, er derfor blevet kaldt i kamp.

Ifølge terrorforsker ved Försvarshögskolan Magnus Ranstorp rejser fangeflugten særligt ét spørgsmål: Hvor længe er de kurdisk styrede fængsler, som er fyldt med IS-krigere, sikre?

- Søndagens masseflugt er en advarsel, siger han til det svenske nyhedsbureau TT.

Den tyrkiske offensiv kom, umiddelbart efter at USA har trukket sine soldater væk fra patruljeringen af hele den 30 kilometer brede bufferzone, som Tyrkiet, USA og det kurdiske styre i området var blevet enige om.

Søndagens beretning om IS-familier på fri fod har ikke fået USA til at fortryde beslutningen.

Tværtimod annoncerede forsvarsminister Mark Esper til CBS News, at de omkring 1000 amerikanske soldater i hele det nordlige Syrien trækkes længere væk fra kampene.

- I de seneste 24 timer er vi blevet bevidst om, at (tyrkerne, red.) sandsynligvis har tænkt sig at udvide deres angreb længere sydpå end oprindeligt planlagt og også mod vest, siger Esper ifølge CBS i interviewet.

- Vi er også inden for de seneste 24 timer blevet bevidst om, at SDF forsøger at lave en aftale med den syriske regering og russerne om et modangreb mod tyrkerne.

- Så vi ville have amerikanske soldater fanget mellem to fremstormende hære, og det er en uholdbar situation.

Imens har den franske regering udtrykt bekymring over masseflugten fra lejren i Ain Issa.

Regeringens talsmand Sibeth Ndiaye sagde søndag til den franske tv-station France 3, at den franske regering er bekymret for, hvad næste udvikling bliver.

- Jeg ved ikke, hvem det er, der er flygtet fra den lejr. Det har været en bekymring for Frankrig siden begyndelsen af den militære intervention, sagde han med henvisning til Tyrkiets militære operation i området.

/ritzau/