Israel beskylder Facebook for medansvar for terror

Facebooks stifter har blod på sine hænder, mener Israels sikkerhedsminister, der beskylder det sociale medie for ikke at gøre nok for at forhindre terrorpropaganda. Udtalelsen har ført til en større debat i Israel. For er det sociale medier eller besættelsen, der motiverer til terror?

”Facebook er blevet forvandlet til et monster,” sagde den israelske minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, tidligere på ugen. Her ses ministeren som nummer tre fra venstre.
”Facebook er blevet forvandlet til et monster,” sagde den israelske minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, tidligere på ugen. Her ses ministeren som nummer tre fra venstre. . Foto: Amir Cohen/Reuters.

Engang var Facebook og andre sociale medier et af symbolerne på de bølger af folkelige protester, der bredte sig over hele Mellemøsten og blev kendt som det arabiske forår.

I dag er det positive skær over Facebook i Mellemøsten i stedet blevet forvandlet til et truende mørke. I hvert fald hvis man skal tro den israelske minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, fra det regerende Likud-parti, der de seneste dage har skabt debatmed flere krasse udtalelser imod den nye medie-gigant:

”Facebook er blevet forvandlet til et monster,” sagde han tidligere på ugen til den israelske Kanal 2 og beskyldte Facebook for at agere platform for palæstinensisk propaganda om at udføre terrorangreb mod israelere.

”Mark Zuckerberg (Facebooks stifter, red.) har noget af ofrenes blod på sine hænder,” lød det fra den israelske minister.

Forud for udfaldet mod Facebook var en palæstinenser brudt ind i et hjem i en israelsk bosættelse og havde dræbt en 13-årig pige. Palæstinenseren havde inden angrebet skrevet på sin Facebook-profil, at han ønskede at blive en martyr og havde hyldet andre palæstinensiske ligesindede.

Konflikten mellem Israel og palæstinensere har været præget af denne slags voldelige angreb siden oktober 2015. Ifølge de israelske myndigheder bunder mange af angrebene i, at palæstinensere er blevet inspireret og motivere igennem propaganda på Facebook. Det er propaganda, som Facebook gør alt for lidt for at dæmme op for, mener Gilad Erdan, som ligefrem beskylder den amerikanske koncern for at sabotere den israelske sikkerhedstjenestes arbejde.

Samtidig forsøger den israelske regering at få et lovforslag igennem, der skal tvinge sociale medier til ikke blot at samarbejde med politiet, men også selv at rydde ud i terrorinspirerende opslag.

Ministerens hårde udtalelser har skabt en debat i Israel om, hvorvidt Facebook virkelig kan klandres for den stribe af angreb, der siden oktober har kostet cirka 35 israelere livet. Samtidig er over 200 palæstinensere blevet dræbt. Hovedparten af dem havde ifølge israelske myndigheder forinden forsøgt at overfalde israelere.

Ifølge kommentatoren Zvi Bar’el er det ikke Facebook, men snarere virkeligheden under en israelsk besættelse, der motiverer til netop disse angreb.

”Det er en virkelighed, som folk under besættelse deler. Det er befolkninger, der lever under forfærdelige forhold, hvor det ikke er nødvendigt med tilskyndelser eller inspiration for at gribe til handling,” skriver han i det venstreorienterede dagblad Haaretz.

I samme dagblad beskylder journalisten Elihay Vidal den israelske minister for helt at have misforstået essensen af, hvad sociale medier er:

”Zuckerberg har ganske vist opfundet Facebook, men dets indhold bliver styret af uforudsigelige vinde og kan derfor ikke blive kontrolleret, holdt nede og ikke engang overvåges med normale værktøjer,” skriver han.

Men når man kræver af traditionelle medier som aviser og tv-stationer, at de ikke opfordrer til terror, bør man kræve det samme af sociale medier, mener tv-værten Lital Shemesh.

”Vi bliver nødt til at forstå, at sociale netværk er blevet vor tids vigtigste medier. Zuckerberg taler altid om alle sine projekter, der skal gøre verden til et bedre sted. Kampen imod opildnelse til terror kunne være et godt sted at starte,” skriver hun i den regeringsvenlige avis Israel Hayom.

Facebook har i en kommentar til magasinet Newsweek udfordret den israelske sikkerhedsministers udtalelser ved at sige, der findes en række foranstaltninger på Facebook til at forhindre trusler og opfordringer til vold, men at de er afhængige af, at det sociale medies brugere markerer det som upassende indhold.