Israel og palæstinensere: Jerusalem-erklæring er historisk – af flere grunde

Hverken Netanyahu eller palæstinensiske ledere lader sig imponere af Trumps politisk korrekte henvisninger til en fortsat fredsproces. De ignorerer dem

Den amerikanske præsident, Donald Trump erklærede onsdag aften dansk tid, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.
Den amerikanske præsident, Donald Trump erklærede onsdag aften dansk tid, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Alex Brandon.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, fik det til at lyde let, da han onsdag aften dansk tid erklærede, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

”Dette er intet mere eller mindre end en anerkendelse af realiteterne. Det er også det rigtige at gøre. Noget, der skulle gøres,” fastslog Trump.

Men præsidenten prikkede hul på en betændt byld ved at sige, at Jerusalem de facto har været Israels hovedstad i 70 år. Hans taleskrivere havde gjort deres bedste for nogenlunde at holde beslutningen inden for de politiske korrekte diplomatiske rammer.

I udgangspunktet havde Jerusalem-hovedstad-erklæringen slagside: Idéen til en amerikansk anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad stammer oprindeligt fra Benjamin Netanyahu fra dengang, den nuværende israelske regeringschef var oppositionsleder til Yitzhak Rabins fredsregering (1992-1995). I 1995 opfordrede han konservative amerikanske senatorer til at vedtage en lov i Kongressen, der anerkender Jerusalem som hovedstad og påbyder at flytte USA’s ambassade dertil. For at blokere for fredsprocessen, der den-gang så ud til at kunne føre til en palæstinensisk stat og en form for deling af Jerusalem mellem Palæstina og Israel.

Det meste af Trumps erklæring kunne Netanyahu have skrevet for ham. Israels premierminister jublede over den historiske erklæring og takkede inderligt.

”Tak, hr. præsident, for den historiske beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Det jødiske folk og den jødiske stat vil være evigt taknemmelige. Du har udødeliggjort dig selv i hovedstaden Jerusalems krøniker,” sagde Netanyahu, der betragter Trumps erklæring som en garanti imod en fredsaftale, der vil dele Jerusalem.

Dermed ignorerer Netanyahu, at Trump meget nøje undlod at definere, hvilket Jerusalem han anerkender som Israels hovedstad. Trump nævnte ikke det officielle Israels mantra: den evige og udelelige hovedstad. Tværtimod tilføjede Trump sidst i talen, at hans beslutning ikke skulle opfattes som en stillingtagen til de endelige fredsforhandlingsresultater – det, han kalder ”the great deal” – den fantastiske løsning af den årelange konflikt, som Donald Trump vil implementere.

”Vi tager ikke stilling i forhold til de specifikke grænser for Israels suverænitet i Jerusalem eller løsningen af anfægtede grænsedragninger. Det må de involverede parter løse,” fastslog den amerikanske præsident.

Heller ikke palæstinenserne har lyttet til detaljerne i Trumps erklæring.

Såvel præsidenten, Mahmoud Abbas, der har være en hårdnakket fortaler for en forhandlet tostatsløsning uden brug af vold, som lederen af den islamistiske Hamas-bevægelse, Ismail Haniyeh, der har været modstander af forhandlinger, har erklæret, at Trumps beslutning giver den palæstinensiske drøm om en stat med Østjerusalem som hovedstad ad forhandlingens vej dødsstødet.

Abbas, som store dele af den palæstinensiske befolkning beskylder for at have spildt over 20 år med resultatløs forhandlingspolitik, protesterede imod Trumps beslutning:

”Dette er et historisk øjeblik. USA har besluttet at gå imod alle indgåede internationale og bilaterale aftaler om Jerusalem, og med denne uacceptable beslutning, der bevidst undergraver alle fredsforsøg – og som hele den arabiske verden afviser – har USA skrevet sig selv ud af rollen som fredsmægler. Trump vil ikke kunne ændre noget ved, at Jerusalem er en palæstinensisk, arabisk og muslimsk by.”

Hamas-leder Haniyeh kalder øjeblikket historisk og opfordrer til væbnet kamp imod den jødiske stat.

”Dette er et kritisk vendepunkt for palæstinensere, arabere og de muslimske nationer efter den provokerende uretfærdige amerikanske beslutning. Trump har dræbt fredsprocessen, Oslo-aftalen og forhandlingspolitikken. Trump har erklæret os krig over de muslimske og kristne helligdomme i Palæstinas hjerte, Jerusalem. Vi bør indlede en ny intifada imod den zionistiske fjende,” så vidt Hamas’ leder.

Der var i går sammenstød mellem israelske soldater og palæstinensere flere steder på Vestbredden. Alles øjne er nu vendt imod fredagsbønnen.