Prøv avisen

Israel: palæstinenserne fjerner sig fra fredsproces

"Israel er parat til at fortsætte forhandlinger, men ikke for enhver pris," siger premierminister Netanyahu

Premierminister Benjamin Netanyahu advarer palæstinenserne mod at vende sig til FN i deres bestræbelser på at blive anerkendt som selvstændig stat.

- Det vil kun fjerne os endnu længere væk fra en fredsaftale, siger han om palæstinensernes planer om at søge medlemskab af 15 FN-organisationer og internationale traktater.

- Alle ensidige træk, som de tager, vil blive besvaret med ensidige træk fra vores side, understreger Netanyahu, der søndag holdt regeringsmøde.

Flere iagttagere har opfattet palæstinensernes udmelding som om de i praksis erklærer otte måneders forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne for mislykkede.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, som er den drivende kraft bag den fastlåste fredsproces, har advaret om, at "der er grænser for den energi og tid", som Washington kan bruge på processen.

Fra amerikansk side er der mange gange blevet appelleret til både israelerne og palæstinenserne, og det ser nu i stigende grad ud til, at et sammenbrud truer fredsprocessen.

Israelske og palæstinensiske forhandlere skulle søndag mødes i et sidste forsøg på at holde sammen på fredsforhandlingerne.

Den palæstinensiske præsident, Mahmud Abbas, har afvist Kerrys opfordring om ikke at søge medlemskab af FN-organisationer og traktater, mens Netanyahu ignorer Washingtons appeller om ikke at svare igen på de palæstinensiske træk.

- Palæstinenserne har meget at tabe, hvis de tager ensidige træk. De kan kun få en stat gennem direkte forhandlinger og ikke ved tomme erklæringer eller ensidige træk. Israel er parat til at fortsætte forhandlinger, men ikke for enhver pris, siger Netanyahu.

Israel meldte torsdag, at landet afbrød planlagte løsladelser af palæstinensiske fanger.

Israels regering har flere gange under processen givet grønt lys til opførelsen af bosætterboliger i palæstinensiske områder, hvilket tidligere har fået fredsprocessen til at bryde sammen.