Israel stopper Lykketofts besøg i Gaza

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) må aflyse sin planlagte arbejdsrejse til Gaza. Hans rejse til Det Palæstinensiske Selvstyre vækker israelsk vrede, fordi Israel føler sig forbigået

Mogens Lykketoft (S) har opført sig udiplomatisk, lyder det fra en talsmand for Israels udenrigsministerium.
Mogens Lykketoft (S) har opført sig udiplomatisk, lyder det fra en talsmand for Israels udenrigsministerium. Foto: Keld Navntoft/ Denmark.

Mogens Lykketoft bør tjekke sin opførsel. Den er udiplomatisk, og vi er overraskede og skuffede. Her er tale om en krise.

Sådan lyder det fra Yigal Palmor, der er talsmand for Israels udenrigsministerium. Skuffelsen i Israels diplomatiske kredse er opstået, fordi formanden for det danske folketing, Mogens Lykketoft (S), på sin arbejdsrejse, der begynder i dag, skal mødes med repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre, men ikke med repræsentanter fra Israel, som det er kutyme, når parlamentsformænd eller andre højtstående politikere besøger området.

LÆS OGSÅ: Danske Bank sortlister israelsk bank

Det får nu Israel til at formene Lykketoft adgang til Gaza, som han ifølge den oprindelige plan skulle have besøgt på tirsdag. Yigal Palmor mener, at det er helt almindelig diplomatisk kutyme at henvende sig til begge parter i konflikten, når officielle besøg planlægges. I hvert fald før de endelige datoer fastlægges.

I løbet af de seneste år har fem parlamentsformænd besøgt Israel. Det er første gang, vi støder på problemer og en opførsel som Lykketofts, siger talsmanden for det israelske udenrigsministerium.

LÆS OGSÅ: Lykketoft: Sharon har domineret israelsk historie

De samme toner høres fra Yuli Edelstein, formanden for det israelske parlament, Knesset, og en af de israelske politikere, der menes at støtte idéen om at formene Lykketoft adgang til Gaza.

Jeg kan ikke forstå, hvordan et besøg i Gaza, der styres af Hamas, stemmer overens med Danmarks demokratiske værdier, siger Yuli Edelstein.

Flere af de lokale organisationer, som Lykketoft skulle have mødt i Gaza, bekræfter over for Kristeligt Dagblad, at de er blevet bedt om at aflyse forberedelserne. Israels hær og udenrigsministerium vil netop ikke lade Lykketoft gennemføre besøget i Gaza.

Den israelske logik er, som en højtstående israelsk diplomat siger til Kristeligt Dagblad, at hvis Lykketoft ikke har tænkt sig at møde officielle israelske repræsentanter på sin rejse, så kan han ikke forvente, at Israel vil muliggøre hans besøg i Gaza. Eller som han foreslår, kan Lykketoft jo tage til Gaza via Egypten, hvis han er så opsat på at besøge det lille område ved Middelhavet.

Ifølge Yigal Palmor tog Lykketoft imod en palæstinensisk invitation og meddelte først herefter Israel, at han vil komme til regionen. Dog uden først at forhøre sig om, hvorvidt det passede med det officielle Israels kalender. Og det gør det ikke.

Yuli Edelstein er bortrejst, og for Israels vedkommende er det Lykketofts insisteren på at gennemføre besøget uden at møde israelere, der betragtes som udiplomatisk og som nu er årsag til denne mindre diplomatiske krise.

Yigal Palmor håber ikke, den nuværende krise vil få indflydelse på det ellers fremragende forhold, Israel har til Danmark.

Mogens Lykketoft kalder den israelske fremlægning og skuffelse for mærkelig.

Historien er ikke, at jeg har fastlagt noget med palæstinenserne først, siger Mogens Lykketoft.

Som tidligere udenrigsminister havde Mogens Lykketoft også flere sammenstød med de israelske myndigheder på grund af sin kritik af blandt andet bosættelserne. Men Mogens Lykketoft understreger, at han i forbindelse med det aktuelle besøg i Israel har forsøgt af aftale et møde med fremtrædende israelske politikere og embedsfolk.

Folketinget holder fri i uge 7, hvilket betyder, at jeg fik mulighed for at imødekomme en i øvrigt gammel invitation fra palæstinenserne. Jeg har gjort bestræbelser på at møde Knessets formand. Det kunne ikke lade sig gøre. Så nævnte jeg næstformanden. Det lykkedes heller ikke, siger Mogens Lykketoft.

Han beklager, at det ikke vil blive muligt at besøge Gaza, men siger samtidig, at den israelske beslutning ikke overrasker ham.

Det har jeg jo prøvet før, da jeg var med udenrigspolitisk nævn i Israel i 2010. Men jeg håber da, at når vi får et officielt besøg i Israel på plads, måske i løbet af efteråret, vil Israel lade mig rejse til Gaza, siger Mogens Lykketoft.