Israel vil bremse Europas kritik af omskæring

"I Israel opfatter man forsøget på at begrænse omskæring som et angreb på religionsfriheden", siger den israelske politiker Nachman Shai

En lille jødisk dreng efter den rituelle omskæring, som normalt finder sted på ottendedagen efter fødslen.
En lille jødisk dreng efter den rituelle omskæring, som normalt finder sted på ottendedagen efter fødslen. Foto: RONEN ZVULUN/ Denmark.

Det er en dreng.

En konstatering, der får mange jødiske forældre til at tænke på to ting: Hvad skal han hedde? Og hvad med omskæring? Blandt jødiske israelere omskæres langt størstedelen af alle drengebørn på ottendedagen efter fødslen. Det er tradition, og det er en pagt. Det er adgangsbilletten til det jødiske fællesskab.

Men for jødiske førstegangsforældre er det også oplevelsen af, at deres nyfødte skriger af smerte for første gang. En ceremoni, hvor mødre besvimer eller står blege bagerst i lokalet og tænker på, hvordan de næste dage vil udfolde sig. Specielt når der skal skiftes bleer.

Den slags beskrivelser er ikke en del af det israelske parlament, Knessets, nye pr-video, der er produceret med det formål at præge debatten i en række europæiske lande, hvor tiltag til at forbyde drengeomskæring diskuteres.

LÆS OGSÅ: Man må ikke påtvinge nogen sin religion, og man må især ikke skøre den ind i dem

Den israelske video omfatter argumenter for omskæring lige fra vigtigheden af at værne om jødisk tradition til de positive virkninger, omskæring menes at have i forebyggelse af en række sygdomme og infektioner. Videoen er også et modspil til Europarådets parlamentariske forsamling, der forsøger at begrænse omskæring inden for EU.

Forsøget på at begrænse omskæring opfatter vi i Israel som skadeligt og som et brud på religionsfriheden. Det er ikke kun et medicinsk anliggende, men en jødisk tradition, som vi jøder ønsker at opretholde, siger den israelske politiker Nachman Shai fra Arbejderpartiet.

Israel har været meget optaget af debatten, siden et flertal i Europarådets parlamentariske forsamling ved en afstemning støttede idéen om, at omskæring er fysisk krænkelse af et barns integritet. Selvom forsamlingens afstemninger ikke er juridisk bindende, vækker det stor opsigt i Israel, fordi Europarådets afstemninger ofte er inspiration til reel lovgivning i europæiske lande.

Fornemmelsen blandt mange israelere, heriblandt også forskere og politikere, er, at de forskellige europæiske tiltag til at forbyde omskæring både stammer fra uvidenhed og manglende accept af jødedom.

At demokratiske samfund i det 21. århundrede bruger juridiske mekanismer til at forbyde denne procedure er en parodi på retfærdighed, etik og humanitet, siger Shimon Glick, der er tidligere leder af Ben Gurion Universitetets fakultet for sundhed.