Prøv avisen

Israel vil holde kritiske aktivister ude af landet

Foto: Ariel Schalit

Der er både jødiske og kristne organisationer på Israels sorte liste over 20 boykot-Israel-organisationer, hvis medlemmer ikke mere kan rejse ind i landet. Men de er ikke de eneste, der nægtes indrejse

Liv Snesrud er som repræsentant for norske Kirkens Nødhjælp rejst ind og ud af Is- rael utallige gange. Men i lørdags blev hun tilbageholdt i sikkerhedskontrollen ved ankomsten til Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv, og i søndags blev hun sendt tilbage til Oslo.

”Det er første gang, Israel ikke tillader mig at komme ind i landet, men ikke første gang, de afviser deltagere i det økumeniske ledsageprogram i Palæstina og Israel. Jeg blev beskyldt for at have hjulpet med ’illegal immigration’ og dermed mener de vel, at jeg har hjulpet andre, der er udsendt af programmet. Men logisk set forstår jeg ikke, hvad det betyder. Jeg er blevet beskyldt for at være aktivist, det forstår jeg heller ikke. Jeg og Kirkens Nødhjælp laver humanitært arbejde,” siger Liv Snesrud over telefonen fra Oslo.

Den norske udenrigsminister, Ine Marie Eriksen Søreide, var netop på samme tid på officielt besøg i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder, og hun har med det samme protesteret over for de israelske myndigheder over udvisningen.

Liv Snesrud har siden 2013 fra Kirkens Nødhjælps hovedkontor i Oslo været såkaldt ledsagekoordinator for de norske deltagere i det økumeniske ledsageprogram i Palæstina og Israel, EAP. Det blev oprettet af Kirkernes Verdensråd i 2002 for at få frivillige udlændinge til at ledsage palæstinensere på Vestbredden i skole, på hospital eller i andre situationer, hvor det frygtedes, at de uden ledsagelse af europæere ville blive udsat for chikane af israelsk militær eller bosættere.

Kristeligt Dagblad erfarer, at Israel ikke vil acceptere, at visse grupper instrueres i at lyve ved indrejsen til landet. Mange hjælpeorganisationer frygter, at deres frivillige ikke vil få lov at indrejse, hvis de fortæller, at deres destination er hjælpearbejde blandt palæstinenserne. Organisationerne anbefaler derfor, at de ved indrejsen siger, at de er turister.

Det officielle Israel opfatter denne type dækhistorier som løgne og dermed direkte i strid med loven.

Israel har i det hele taget strammet indrejsemulighederne for personer, der betragtes som landets politiske modstandere, og har blandt andet erklæret BDS-bevægelsen krig.

BDS står for boykot, af-investering og sanktioner og er en oprindeligt palæstinensisk bevægelse, som er inspireret af den historiske boykot af apartheidstyret i Sydafrika. BDS opfordrer til kulturel, akademisk og økonomisk boykot af Israel som politisk våben mod besættelsen af Gaza og Vestbredden.

I søndags offentliggjorte Israels strategiministerium en liste på 20 internationale organisationer, der støtter BDS-bevægelsens principper, hvis ledere i fremtiden ikke vil få lov at rejse ind i landet.

”Vi skifter nu fra defensiv til offensiv. Boykotorganisa-tionerne skal vide, at Israel ikke vil lade dem komme ind i landet og skade vores borgere,” fastslog strategiminister Gilad Erdan, da han offentliggjorde listen.

Blandt de organisationer, hvis ledere ikke mere vil kunne rejse ind i Israel – og dermed heller ikke komme til de palæstinensiske områder – er en række europæiske organisationer, som solidariserer sig med Palæstina. Men også den amerikansk-jødiske organisation Jewish Voice for Peace (Jødisk stemme for fred) og en amerikansk kristen organisation American Friends Service Committee (Amerikanske venners servicekomité) får nu indrejse- forbud. Flere israelske og internationale organisationer kalder beslutningen udemokratisk.

Isabel Phiri fra Kirkernes Verdensråd var i december 2017 den første internationale organisationsleder, der blev nægtet indrejse til Israel på grund af BDS-bevægelsen. Men Kirkernes Verdensråd afviser anklagen.

”Vi har klaget til Israel og FN’s Menneskerettighedsråd. For Kirkernes Verdensråd afviser ligesom EU og FN varer fra israelske bosættelser, men vi er modstandere af BDS-bevægelsen,” siger Marianne Ejdersten, der er kommunikationschef for Kirkernes Verdensråd.