Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Israelere er bange for at rejse i Europa

Voksende antisemitisme skaber uden for Europa et billede af et kontinent, der ikke er i stand til at beskytte sine jødiske indbyggere. Blandt israelere vokser frygten for at rejse i Europa på grund af risikoen for antisemitiske overfald

Billedet af et Europa hærget af antisemitisme breder sig i Israel, hvor flere og flere israelere opfatter det europæiske kontinent som et sted, hvor det er farligt for jøder at færdes og leve.

Den israelske journalist Nitzan Horowitz har i dagbladet Ha’aretz beskrevet, hvordan han i en israelsk lufthavn på vej til Tyskland blev spurgt, om han ikke frygtede for sin sikkerhed. Og ifølge en nylig meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Sapio Research and Strategy mener 71 procent af israelerne, at det er farligt for jøder at opholde sig i Europa.

Rundspørgen viser en betydelig frygt for at blive udsat for antisemitiske overgreb under et besøg, og hver anden er så bekymret over situationen, at de udtrykker betænkelighed ved at rejse i Europa.

Det er Den Europæiske Rabbinerkonference, der har bestilt undersøgelsen, blandt andet i håb om at få israelske politikere til at fokusere mere på antisemitismen i Europa.

”Vi kæmper en daglig kamp for religionsfrihed og imod antisemitismen og dens hadefulde udsagn i Europa. Jeg opfordrer den israelske regering og de politiske kandidater til at udvikle en klar strategi,” siger Pinchas Gold-schmidt til dagbladet Israel Hayom.

De israelske politikere, som var på valg i går, har allerede fokus rettet mod den voksende antisemitisme i Europa, og blandt andre premierminister Benjamin Netanyahu har opfordret de europæiske politikere til mere systematisk at fordømme antisemitismen.

Francis Kalifat, formand for De Franske Jøders Nationalråd, Crif, opfordrer også de europæiske politikere til at optrappe indsatsen.

”Der har været rigtig mange stærke udtalelser imod antisemitisme, og der er tydeligvis en voksende bevidsthed om, hvor alvorlig situationen er. Men det er på tide at sætte handling bag ordene, så antisemitiske handlinger straffes tilstrækkeligt hårdt til, at det virker afskrækkende,” siger Francis Kalifat.

En række rapporter, senest fra Det Europæiske Agentur for Grundlæggende Rettigheder, FRA, har dokumenteret, at de europæiske jøder i stigende grad oplever antisemitisme på deres egen krop, og at følelsen af utryghed vokser på baggrund af en markant vækst i antallet af antisemitiske handlinger.

Alene i Frankrig voksede antallet af registrerede antisemitiske overgreb med 74 procent i 2018.

”Den voksende antisemitisme gælder hele Europa og også USA, og den bliver stadig voldsommere. Siden 2000’erne er 12 jøder blevet dræbt i Frankrig og ikke kun på grund af islamistisk terror. Tre er blevet dræbt af gerningsmænd, der troede, at de havde mange penge,” siger Francis Kalifat.

Alligevel mener han ikke, at israelernes frygt for at rejse i Europa er begrundet:

”Man skal skelne mellem bekymring og frygt. Der er bestemte kvarterer, hvor jøder udsættes for tilråb. Men det er jo ikke sådan, at det er farligt for jøder at gå på gaden i Paris.”

Jonathan Boyd forsker i antisemitisme ved Institute for Jewish Policy Research i London. Han mener, at israelernes billede af jødernes situation i Europa er præget af mediernes fokusering på attentater og andre meget dramatiske overgreb.

”De europæiske jøder er blevet mere bekymrede over antisemitismen. Men israelernes billede er langt mere dystert, blandt fordi den kollektive hukommelse er præget af mindet om Europa som et farligt sted. Mens 91 procent af israelerne mener, at de europæiske jøder burde udvandre til Israel, er det kun hver tredje, der reelt har overvejet det,” siger Jonathan Boyd.