Prøv avisen

Israelere kræver retsforfølgelse af rabbinere

En gruppe rabbinere har i et brev advaret jøder mod at leje og sælge bolig og jord til ikke-jøder. Brevet har ført til protester fra både politikere og menige israelere og jøder, der beskylder rabbinerne for racisme.

50 israelske rabbineres opfordring til forbud mod salg og leje af hus til arabere skaber voldsomme reaktioner fra brede dele af den israelske befolkning. Præsident Shimon Peres kalder idéen for en "etisk krise"

Det er både set og hørt før. Allerede i 2006 blev den israelske rabbiner Shmuel Eliyahu advaret om, at der vil blive rejst en sag imod ham, hvis han gentog sin opfordring til ikke at udleje eller sælge huse til arabere.

I begyndelsen af denne uge stod Shmuel Eliyahus navn side om side med 49 andre underskrivende rabbinere på en religiøs opfordring til alle jødiske israelere om ikke at sælge eller udleje huse til arabiske israelere.

Netop derfor mener mange israelere, at bordet bør fange denne gang, og at Shmuel Eliyahu og de andre rabbinere bør dømmes for racisme.

"Der er ingen grund til at tie i denne sag, og vi venter sådan set kun på, at statsanklageren tager det næste skridt," lyder det i en udtalelse fra den jødiske reformbevægelse i Jerusalem, hvorfra man kritiserer de 50 rabbineres opfordring på det stærkeste.

Hos reformbevægelsen er der en stigende utilfredshed med, at ortodokse rabbinere udtaler sig som repræsentanter for Israels officielle jødedom.

I det hele taget skaber rabbinernes opfordring en voldsom debat i Israel. Premierminister Benjamin Netanyahu har taget afstand fra rabbinernes opfordring, og præsident Shimon Peres siger, den skaber krise.

"Rabbinernes udtalelse skaber en etisk og fundamental krise i Israel, hvad angår landets jødiske og demokratiske karakter," siger Shimon Peres.

Nitzan Horowitz fra Meretz-partiet kræver øjeblikkelig fyring af de 50 rabbinere, der er offentligt ansatte.

"Her er tale om racisme af den laveste slags, som oven i købet kommer fra rabbinere. De er offentligt ansatte, men har desværre kun travlt med at puste til hadets gløder og ødelægge Israels demokrati," siger Horowitz.

Kritikken af rabbinerne er massiv og høres også fra religiøse kredse.

Yehuda Gilad er rabbiner i Maaleh Gilboa, der ligger i Galilæa-området. Men hans tolkning af Toraen kan på ingen måde give ham ret til at støtte opfordringer af den slags, de 50 rabbinere har offentliggjort.

"Her er tale om en bevidst forvrængning af Toraens budskaber. Vi bør forestille os, hvilken reaktion det ville skabe, hvis der blev skabt forbud mod udlejning af boliger til jøder i Europa," siger Yehuda Gilad.

Israels to overrabbinere har indtil videre nægtet at støtte de 50 rabbineres opfordring, men samtidig også undladt at fordømme den.

En af de eneste politikere, der åbenlyst kommer til rabbinernes forsvar, er Arie Eldad fra højrefløjspartiet National Union.

"Jeg forstår ikke de øjeblikkelige angreb på rabbinerne, som fordømmer udlejning af huse til arabere. Inden vi fordømmer rabbinerne, bør vi spørge, hvor mange arabere der bor i kibbutzer. Så vil vi nå den konklusion, at Israels venstrefløj har nøjagtig samme boligpolitik over for arabere, men de siger det bare ikke højt," siger Arie Eldad.

allan@k.dk