Prøv avisen

Israelere raser mod Airbnb-eksklusion

Her ses en af de huse på Vestbredden, som snart ikke vil figurere på Airbnbs platform. Grunden til at bosættelserne ses som ulovlige er, at de er bygget på land ejet af palæstinensere, som enten er flygtet fra væbnede konflikter eller blevet presset væk fra området af israelsk militær. Herefter har israelere bygget huse og hele samfund op i områderne. Foto: Menahem Kahana/Ritzau Scanpix

Israels turismeminister kalder Airbnbs eksklusion af bosættelser på Vestbredden fra deres platform for "diskriminerende". Men Human Rights Watch er tilfreds.

Bookinggiganten Airbnbs planlagte eksklusion af omkring 200 boliger i de israelske bosættelser i de besatte områder på Vestbredden høster massiv kritik fra israelske politikere. Men rettighedsaktivister jubler.

Kort tid efter Airbnb officielt offentliggjorde planerne, meldte kritikken fra Israel sig ifølge The Times of Israel.

Mandag kaldte den israelske minister for turisme, Yariv Levin, således Airbnbs beslutning for "diskriminerende".

Ministeren har prompte instrueret sit ministerium om at lave tiltag, der kan begrænse bookingsidens aktiviteter i Israel, skriver New York Times.

Desuden har ministeren bedt sine embedsfolk om at lave en specialkampagne.

Den skal skabe mere turisme i netop bosættelserne i de besatte områder på Vestbredden.

The Guardian citerede dog i februar en lækket EU-rapport om de besatte områder.

Her blev der advaret om, at Israel tilsyneladende bruger turistpromovering i et forsøg på at vende fortællingen om bosættelserne, som FN har stemplet som ulovlige, og gøre dem legitime i den internationale offentlighed.

Under alle omstændigheder er Wallid Assaf, leder af den palæstinensiske Kommissionen imod Væggen og Bosættelser, ifølge The Times of Israel tilfreds med Airbnbs beslutning.

Han mener, at eksklusionen vil være endnu et pres i retning af en tostatsløsning i det konfliktfyldte område.

Hans holdning bakkes blandt andet op af den New York-baserede ngo Human Rights Watch, der i flere år har presset på for eksklusionen.

NGO'en offentliggjorde tirsdag en rapport, der kritiserer, at Airbnb samt Booking.com tjener penge på ulovlige bosættelser.

Men i stedet for kritik får Airbnb nu ros fra Human Rights Watch:

- Airbnb har taget et standpunkt mod diskrimination, fordrivelse og tyveri af land, siger Arvind Ganesan, direktør for forretning og menneskerettigheder i Human Rights Watch, i en pressemeddelelse.

På den anden side står blandt andre Oded Revivi, borgmester i Efrat, der er en af de største bosættelser på Vestbredden:

- Beslutningen er en uretfærdighed mod israelere, der er bosat i området, er et knæfald for ekstremister og en fejl, der skader muligheder for fred, udtaler han ifølge The Times of Israel.

Grundet den voksende boykotbevægelse mod Israel, som tidligere har presset virksomheder til lignende beslutninger, har Israel indført en national antiboykot-lov.

Landets minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, opfordrer ifølge New York Times beboerne i de besatte områder til at gøre brug af loven og retsforfølge Airbnb for eksklusionen.

/ritzau/